Obavijesti

Sport

Komentari 123

Šimić predsjednik HNS-a? Ma bilo tko, samo ne Davor Šuker

Šimić predsjednik HNS-a? Ma bilo tko, samo ne Davor Šuker
1

Ne tvrdimo da će Dario Šimić ili netko drugi, biti spasitelji našeg nogometa. Ali da će biti bolji od samoprozvanog brenda, instaliranog kako bi stvarni vladari mogli raditi što hoće, u to smo sigurni

VIDEO

Za razliku od današnjeg predsjednika i njegovog šefa, ja mislim da nogomet bez navijača nema smisla, rekao je Dario Šimić. 

Bum, ravno u glavu. S ovom jednom rečenicom legendarni Vatreni rekao je - sve.

Svatko imalo upućen u stanje u hrvatskom nogometu zna da Šuker nije glavni, već je instaliran kako bi stvarni vladari mogli na miru raditi ono što su radili i prije. Šuker im je, eto, poslužio svrsi.

I dok nam pola lige tone u besparici, u državi s dva ozbiljna stadiona, od kojih se jedan raspada, stiže nešto na što bismo mogli gledati kao na svjetlo na kraju tunela.

- Osnovao sam Nogometni sindikat, do tada nogometaši nisu imali zaštitu, a mnogi od njih nisu mogli ni platiti prijevoz busom na trening. Studirao sam sportski menadžment i vidim se na mjestu predsjednika HNS-a - rekao je Šimić.

Brend pred odlaskom

Prije šest godina slično je mislio, tada je povukao kandidaturu, a predsjednik je postao - Davor Šuker, kojem mandat istječe 2018. godine. No mogao bi samoprozvani 'brend' spakirati kofere i ranije, jer u posljednje vrijeme od njega se distancirala i politika i sve je izglednije da se povlači na svoj rezervni položaj, Izvršni odbor Uefe.

Kad je prošle godine Aleksandar Čeferin, novi predsjednik Uefe, stigao u Zagreb, HNS u protokolu nije predvidio njegov posjet predsjednici, što je uobičajeno.

Ured predsjednice je sa šefom Čeferinova protokola dogovorio primanje, bez znanja HNS-a. Uz to predsjednica je 'udarila' po Šukeru izjavom da se nogomet igra za prave navijače, a ne za one u svečanoj loži. I to je bio početak kraja.

Kad bolje razmislimo, samo je u Hrvatskoj moguće da Šuker ovoliko dugo ostane na čelu nakon svega što se događalo, samo u Hrvatskoj nogometni savez na HNL gleda kao na ružno pače. Teško je objašnjivo da prvog čovjeka HNS-a nema na proslavi povijesnog naslova prvaka Rijeke, neobjašnjivo i nedopustivo.

Kao što je neobjašnjivo i nedopustivo da ga nema ni na proslavi Kupa, kao ni na Euru U-17 kojem smo bili domaćini i na kojem se predsjednik nije pojavio niti jedanput, čak ni protokolarno?! Katastrofa i sramota.

No što očekivati kad je čovjeku jedan od prvih poteza po dolasku na mjesto predsjednika HNS-a, tamo još 2012. godine, bio ukidanje  dnevnica reprezentativkama, pazite sad, od 36 kuna! Da, to je bilo previše HNS-u. OK, štedljivo je dobro. Šteta što se nije nastavilo u tom tonu.

Od tog 'slučaja dnevnice' HNS se iz 'tijesnih' 390 kvadrata u Rusanovoj preselio u luksuznih 900 četvornih metara ekskluzivnog Hiltona. Nema što, prava ušteda.

Vjerojatno je bilo i dobrih stvari, ali jednostavno, previše je skandala i onoga lošega da bismo pronašli i jedan razlog za Šukerov ostanak, ne samo Šukerov, već kompletne garniture HNS-a u kojoj i dalje sjedi Damir Vrbanović, čovjek protiv kojeg je podignuta optužnica za izvlačenje novca iz Dinama preko 'off shore' tvrtki u Švicarskoj, Sejšelima...

Od novčića do Ćosića

Bilo tko, samo ne Davor Šuker. Zvuči prestrogo? OK, krenimo redom. U veljači 2011. godine na letu iz Milana u London pronalazi četiri grčka antička novčića vrijedna 25.000 eura. 

- Žao mi je, nisam znao da toliko vrijede - branio se.

Sud u Münchenu proglasio ga je krivim, a Šuker je platio 8000 eura kazne.

Godinu dana kasnije, evo ga na mjestu predsjednika HNS-a. Ajde, dvije godine je bio tu, ali onda su počeli nestanci. U studenom 2014. godine Dinamo i Hajduk prvi put u povijesti HNL-a nisu odigrali derbi.

Zagrepčani su na kraju za zelenim stolom dobili 3-0, Splićani su kažnjeni, a danima se nije znalo gdje je prvi čovjek našeg saveza. Šuker je u to vrijeme bio na Tajlandu. Kad se vratio, počeo je novinarima otimati mobitele. 

Novinarima Indexa HNS je zabranio prisustvovanje sjednicama, a na jednoj takvoj kolege su dočekala zatvorena vrata. Odgovore na pitanja potražili su kod glasnogovornika HNS-a, a raspravu su snimali. U tom trenutku prolazi Davor Šuker i otima mobitel novinaru.

- Ništa se nije dogodilo - rekao je Zoran Cvrk, povjerenik za sigurnost HNS-a, vrativši mobitel nekoliko minuta kasnije. 

O, itekako se nešto dogodilo. Čovjek koji je novinaru oteo mobitel iz ruke godinu dana kasnije ulazi u Izvršni odbor Uefe. Iste godine reprezentaciju je na Poljudu dočekao znak Trećeg Reicha i nacističke Njemačke. Krivci do danas nisu pronađeni...

Mamićeva ostavka i Šukerova pozajmica

U srpnju 2016. godine stvarni gazda hrvatskog nogometa odlazi iz HNS-a. 

- Za hrvatski nogomet dao sam dušu. No ne želim više biti razlog zbog kojeg će pojedinci umanjivati uspjehe mojih kolega iz Saveza i Dinama te sjajne rezultate kojima već godinama uveseljavaju sve naše sugrađane. Posvetit ću se privatnoj situaciji i uvjeren sam dokazati svoju nevinost - pisalo je u priopćenju Mamićeve ostavke na mjestu dopredsjednika.

Iste godine Davor Šuker posudio je Mariju Mamiću ukupno 12 milijuna kuna za jamčevinu za njega i Zdravka. Nedopustivo je i nevjerojatno da prvi čovjek HNS-a posuđuje novac ljudima koji su pod istragama DORH-a za ozbiljan kriminal.

Presumpcija nevinosti, reći će u HNS-u, ali samo kad se radi o njima. Zato se pišu smiješna priopćenja o medijskog hajci jer su se 'zli' novinari, eto, usudili napisati da je Luka Modrić promijenio iskaz, što tvrdi - USKOK.

Stvari nisu puno ljepše ni kad se maknemo od optuženičkih klupa, svjedoka i optuženika koji s istog suđenja odlaze u istom autu i sličnih situacija koje su valjda moguće samo u Hrvatskoj. Pa tako predsjednik HNS-a nema pojma kako se zove Hrvoje Ćustić, mladi nogometaš koji je umro nakon što je udario glavom u zid na utakmici Zadra i Cibalije 2008. godine i kojeg je nazvao Ćosić.

No dobro je zapamtio Dragu Ćosića, koji s kolegama nije mogao ući u hotel koji je već bio rezerviran i plaćen, a u kojem je bila smještena i reprezentacija. Novinari u istom hotelu s nama?

Nema šanse, ako se Šukera pita pa su kolege usred Turske morale tražiti drugi smještaj, nakon 12 sati vožnje i sat i pol čekanja u predvorju da im se objasni zašto ne mogu u hotel. Dobro, barem nitko nije ostao bez mobitela.

Ne tvrdimo da će Dario Šimić ili netko drugi, biti spasitelji našeg nogometa.

Ali da će biti bolji od Davora Šukera, za to dajemo ruku u vatru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve