Sport

Komentari 3

Sjećanje na Chape: Prošla je godina puna suza, patnje, tuge

Sjećanje na Chape: Prošla je godina puna suza, patnje, tuge

Tog 28. studenoga 2016. brazilska je momčad letjela na utakmicu u Kolumbiju, pilot je ostao bez goriva, avion se srušio, a život je izgubilo 71 putnik, među kojima novinari, nogometaši, članovi kluba, posada...

Danas se obilježava godišnjica ponajveće tragedije u povijesti sporta, kada se 28. studenoga 2016. srušio zrakoplov s nogometašima Chapecoensea, koji su putovali na utakmicu Cope Sudamericama protiv Atlético Nacionala.

Podsjećamo na tragediju koja je potresla svijet.

Tog 28. studenoga 2016. u 22.15 po kolumbijskom vremenu zrakoplov na letu 2933 de LaMia (LMI2933) srušio se na Cerro Gordo, planini u La Uniónu, pet minuta udaljenom od zračne luke José María Córdova u Medellínu.

Prema brazilskim pravilima, čarterski let smije biti samo u zrakoplovu kompanije države polaska ili dolaska, zato je Chapecoense morao stati u bolivijskom Santa Cruzu, da presjeda. Udaljenost leta bila je 2983 kilometra, za što je trebalo 4 sata i 22 minute.

Kako su se približavali odredištu i već počeli slijetanje, alarm je oglasio da imaju još 20 minuta prije nestanka goriva.

U to je vrijeme kontrola leta odobrila slijetanje na autocesti 01, no pilot je tražio još ranije slijetanje. Motor broj 3 se ugasio, potom i broj 4, a to piloti nisu prijavili kontroli.

Nekoliko minuta kasnije došlo je i posljednje upozorenje kad se ugasio motor 2, a potom i broj 1, kada je pilot to prijavio... i bilo je to posljednje što se čulo od njega.

Poginula je 71 osoba, a preživjeli su jedino nogometaši Alan Ruschel, Jakson Follmann i Neto, novinar Rafael Henzel, te članovi posade Ximena Suárez i Erwin Tumiri. Preživjeli nogometaši čak su se vratili u klub, Follmann je igrao i s protezom jer mu je amputirana potkoljenica.

Klubovi diljem Brazila, ali i nekih drugih država, nudili su Chapecoenseu igrače besplatno, mnogi i novčanu pomoć, a Barcelona ih je ugostila u prijateljskoj utakmici.

Atletico Nacional, nesuđeni suparnik u finalu Cope, prepustio im je taj trofej.

Najčitaniji članci