Obavijesti

Sport

Komentari 5

Sjećate li ga se? Skoro je osvojio Zlatnu loptu, umirovio se s 28 godina, a sad prodaje usisavače

Sjećate li ga se? Skoro je osvojio Zlatnu loptu, umirovio se s 28 godina, a sad prodaje usisavače

Bio je zvijezda Parme, iz koje je prešao u Leeds United u tada najvećem transferu nekog stranog nogometaša na 'otok'. Godinu dana prije kraja karijere ušao je u biznis koji danas cvjeta

VIDEO

Igrao je za Parmu i Leeds United, bio je najbolji strijelac Eura 1992., a dvije godine kasnije neočekivano je sa svojom reprezentacijom osvojio svjetsku broncu i bio četvrti u poretku za Zlatnu loptu. Riječ je o, naravno, danas 53-godišnjem Tomasu Brolinu.

Švedski napadač došao je 1990. iz Norrköpinga u Parmu, koja se te godine plasirala u Serie A, a prvu sezonu u elitnom rangu talijanskog nogometa završila je na visokom 5. mjestu. Već u idućoj sezoni Brolin je s Parmom osvojio talijanski kut, a sam igrač je na putu do osvajanja titule zabio dva važna gola, Fiorentini i Sampdoriji u polufinalu.

Premda je bio najbolji strijelac Eura 1992., dijeleći tu titulu s Bergkampom, Riedleom i Larsenom, Parma je tog ljeta dovela kolumbijskog napadača Faustina Asprillu, kojeg je trener preferirao više nego Brolina. Međutim, Šveđanin je svejedno započeo finale Kupa pobjednika kupova protiv Royal Antwerpena, a Parma je slavila 3-1 i osvojila europski naslov. Iste je godine s klubom osvojio Uefin superkup, pobijedivši moćni Milan.

Na Svjetskom prvenstvu 1994. sa Švedskom je prošao grupu u kojoj su bili Kamerun, Rusija i Brazil, koji ih je izbacio u polufinalu, a u borbi za broncu uništili su Bugare 4-0, uz gol i dvije asistencije Brolina. Iste godine, kao što smo već naveli, završio je visoko u poretku za Zlatnu loptu koja je ipak završila u rukama Hrista Stoičkova. U studenom je, u kvalifikacijskoj utakmici protiv Mađarske, slomio nogu. 

Fotboll, VM94, Semifinal, Sverige - Brasilien

Na travnjak se vratio pola godine kasnije i osvojio Kupa Uefa, premda je finalnu utakmicu odgledao s klupe.Uoči nove sezone polako se vraćao u formu zabijajući golove u prijateljskim susretima, no nakon što je klub doveo Stoičkova iz Barce, bilo je jasno da je Brolin prekobrojan, a to je pokazala i minutaža u sezoni.

Nakon pet godina, Brolin je odlučio napustiti Parmu te je stavljen na transfer listu. Odbio je ponude talijanskih prvoligaša, a 7. studenog 1995. prihvatio je ponudu Leeds Uniteda i potpisao za engleskog prvoligaša u najskupljem transferu stranca u povijesti lige. U početku je sve bilo idealno, ali je nakon 5-0 poraza od Liverpoola trener Howard Wilkinson javno kritizirao njegove obrambene (ne)sposobnosti, a zamjerio mu je i prvoaprilsku šalu, kada je Brolin na švedskoj televiziji izjavio da odlazi na posudbu u bivši klub Norrköping.

U ljeto 1996. Brolin je odlučio napustiti Leeds United, ali ni jedan klub nije bio zainteresiran za njega. U konačnici je poslan na posudbu u Zurich, gdje se namjeravao zadržati do zimskog prijelaznog roka, ali novi trener Leedsa George Graham ga je htio povući odmah nakon 30. rujna kada mu je istjecao ugovor o posudbi. Međutim, Brolin je prestao komunicirati s predstavnicima engleskog kluba koji mu je zaprijetio i pravnim sankcijama. Kasnije mu je propala posudba u Sampdoriju zbog metalne pločice u nozi zbog čega se vratio u Leeds, a Englezi su naposljetku sami financirali njegovu posudbu u Parmu do kraja tekuće sezone. Tamo ga je dočekao Carlo Ancelotti koji u njemu nije vidio konkurentnog napadača. Sljedeće sezone otišao je u Crystal Palace, a 1998. potpisao za švedski Hudiksvalls, za koji je odigrao jednu utakmicu prije negoli je odlučio završiti karijeru. U dobi od 28 godina.

A gdje je on danas? Daleko od nogometa. I ide mu odlično. Naime, Brolin je 1997. upoznao sunarodnjaka Gorana Edlunda koji je dizajnirao usisavač koji je bio lakši, jeftiniji i učinkovitiji nego tradicionalni usisavači. Nogometaš je postao suvlasnik firme (50 posto) koja danas godišnje prodaje više od 130.000 proizvoda i koja vrijedi milijune i milijune eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"