Obavijesti

Sport

Komentari 102

Mamić poručio ministru: Jadna li nam majka s vašom vladom...

Mamić poručio ministru: Jadna li nam majka s vašom vladom...
12

Na sjednici HNS-a u hotelu Westin bilo je burno. Gosti su bili predstavnici Uefe koji su svjedočili Mamićevom monologu, burnoj raspravi Sinovčića i šalama Markovića

VIDEO

Na  redovitoj sjednici Skupštine HNS-a u hotelu Westin bili su posebni gosti iz Uefe, delegati František Laurinc i Theodore Theodoridis. Marković je Uefin dvojac dočekao riječima:

- Došli su nas podržati i pokazati da politici nije mjesto u sportu.

Na dnevnom redu bilo je šest točaka. Već na početku sjednice pravi show predsjednika HNS-a i glavnog tajnika. Vlatko Marković počeo je s uvodnim govorom i htio je da se predstave gosti iz Uefe. No Srebrić je rekao da je to tek 4. točka na dnevnom redu te da ne smiju odstupati od istog.

- Nema nikih problema - odgovorio mu je Vlatko.

Vlatko je pričao o uspješnosti saveza, poslovanju i reprezentaciji, a onda je pozvao jednog od delegata da objasni što on radi na sjednici. Opet je dobio "ukor" Zorislava Srebrića.

- Ali predsjedniče, dogovorili smo se. To je tek 4. točka - ponovio mu je glavni tajnik.

- Dobro, ja sam bio malo bezobrazan kao igrač, kao stoper znao sam uklizati, haha - našalio se Vlatko i dodao kako zapravo nema potrebe za nikakvim dodatnim pitanjima jer nam je reprezentacija osma na svijetu. Inače, trenutno smo 10. po ljestvici Fife...

Maleš nije došao na sjednicu, Uefin dvojac nam čestitao

Predsjednik Verifikacijske komisije Ante Vučemilović potvrdio je da Skupština ima kvorum. Od 52 zastupnika stiglo ih je 48, a pravo glasa ima njih 45 jer su predstavnicima Županijskog saveza zagrebačke županije istekli mandati. Hrvoje Maleš ne sudjeluje na Skupštini, umjesto njega verificiran je Mario Jurić.

Brzopotezno i jednoglasno usvojen je proračun HNS-a za 2011. godinu, kao i prijedlog proračuna za 2012. HNS u 2011. prijavio je prihod od 90.350.480,46 kuna, a isti je bio i rashod. Planirani prihod za 2012. je 133 milijuna kuna, dok su rashodi planirani od 130 milijuna. Višak od tri milijuna trebao bi poslužiti za investicije u nogomet. Skupština je izglasala i prijedlog IO-a da se klubovima u HNL-u pomogne s pet posto netto prihoda HNS-a s Eura 2012. godine. 

Riječ je preuzeo Uefin predstavnik Theodoridis zahvalivši se na pozivu. Rekao je kako je hrvatski nogomet najbolji ambasador Hrvatske u svijetu.

- Čestitam HNS-u na sjajnoj organizaciji Eura u futsalu i plasman na Euro u Ukrajini i Poljskoj - rekao je Uefin predstavnik i dodao:

- Uefa i HNS surađuju blisko kad su u pitanju programi razvoja nogometa na ovim prostorima. Nakon Eura svaki će savez dobiti 1,6 milijuna eura striktno za razvojne programe. 

- U Hrvatskoj ste bili svjedoci slučajeva namještanja utakmica i problema s huliganizmom. S tim se borimo u cijelom svijetu. Predsjednik Platini posjetio je najviše hrvatske dužnosnike kako bi se što prije i kvalitetnije riješili ti problemi - dodao je Theodoridis.

Na redu je bio drugi gost iz Uefe, František Laurinc.

- Bilo je nekih govorkanja hoće li Uefa uspjeti organizirati Euro, danas mogu potvrditi da je Euro spreman 95 posto. Budući da Slovačke neće biti, navijat ću za Hrvatsku - rekao je Laurinc.

Laljak: Ispod stola se plaća zbog loših zakona

Riječ je tražio i dopredsjednik HNS-a Branko Laljak, prvi čovjek Udruge prvoligaša.

- Zbog velikog davanja državi klubovi pribjegavaju plaćanjima igrača i trenera ispod stola. Moramo tražiti promjenu zakona. Klubovi ne bi mogli podnijeti plaćanje poreza na transfere koji su ponos, a ne sramota hrvatskog nogometa. 

- Oni koji traže da se nogometaši uzmu u stalni radni odnos nemaju pojma ili su zlonamjerni. Nogometaši rade prema ugovoru o djelu i sami plaćaju doprinose. U slučaju promjena, klubovi bi se dodatno financijski opteretili - rekao je Laljak i dodao:

- Apsurdno je da nogometni klubovi čine 90 posto ponude u kladionicama, a klubovi od toga ne dobiju ni lipe. A HRT ne želi emitirati utakmice na javnoj televiziji, čak ni isječke. To je nedopustivo - rekao je Laljak.

Mamić žestoko napao ministra "oslobođenog od tjelesnog"

A onda nakon toliko mjeseci šutnje javio se Zdravko Mamić.

- Ništa nisam mislio govoriti. Vidite i sami da sam zadnjih mjeseci izabrao šutnju. Izgubio sam volju za djelovanjem u životu, a kamoli ne u našem nogometu. Osjećam da sam u naponu snage, ubila me, prijatelji, vlast i politika. Igra se s nama tamo još od '46 - počeo je Mamić.

- Otkad je nova vlast stigla to je samo jezik terora, straha i prijetnji. U te svoje "kvazikomisije" nisu uzeli nikoga iz nogometa, košarke, vaterpola ili rukometa, a toliko smo im donijeli radosti i veselja. Prošlu godinu u Hrvatsku je ušlo 25 milijuna eura netto od "majčice Uefe". To bi značilo kao da netko ovoj Hrvatskoj izveze dobra ili usluga za 350 milijuna eura. I ostane im 25 milijuna eura. I sve se to ulaže u hrvatski nogomet i od toga se plaćaju doprinosi, porezi, prirezi... 

- Političari su tu samo kad im trebamo za promociju, a nisu donijeli ni jedan normalan zakon ili propis. Tražili su normalan dijalog i razgovor, a kad su čelnici saveza išli kod ministra doživjeli su veliko poniženje. Istjerali su ih i nisu im dali da dođu do riječi - kaže Mamić i dodaje:

- To je čudo, frajer koji je bio oslobođen tjelesnog zbog nemoći nema vremena za čelnike saveza. Ovo nije moj obračun s novom vlašću, ovo je prijezir prema svim vladama i politikama do sada. Ali, kako su krenuli, jadna nam majka. No sport je uvijek bio žilav i izdržat će to. Naći ćemo izlaz. Samo neka nas puste na miru. 

Sukob oko Sinovčićevog prijedloga pomilovanja

Nakon Mamićevog izlaganja Reno Sinovčić zatražio je da se pomiluju svi suspendirani članovi HNS-a koji su iz saveza suspendirani na dvije godine nakon sudjelovanja u Izbornoj Skupštini Igora Štimca.

- Skinimo kazne suspendiranim djelatnicima. To bi nas dovelo do zajedništva. Prekinimo pravni mobing, ne zna se tko pije ni tko plaća. Skinimo svima kazne - predložio je Sinovčić.

No predsjednik Komisije za ublažavanje kazne Ivica Šparavec rekao je kako to nije pravno moguće te da se mogu pomilovati samo oni koji su podnijeli molbe prije početka Skupštine. 

Na to se ponovno javio Zdravko Mamić:

- Nemojte da Uefa gleda ovaj cirkus. Predlažem da izglasamo ovaj dio koji je pripremljen, a onda i Sinovčićev amandman. On ima pravo na svoj amandman - rekao je Mamić, a Reno mu je odgovorio:

- Niti ti član Skupštine da možeš predlagati.

Mamić je na to rekao da se povlači.

Srebrić zaključio sjednicu HNS-a

Nakon što je Šparovec pročitao članak statuta koji je govorio o ublažavanju kazne, dodao je i kako molbe Molbe Nikole Galešića, Zvonka Gele, Bojana Fošnara, Stanka Stolnika nisu usvojene, a da je molba Davora Ivića je usvojena. NikoliKoširu je djelomično usvojena molba i kazna mu je smanjena na sedam mjeseci. 

Srebrić je nakon sat i pol zaključio sjednicu HNS-a.

Marković: Tko je ministar? Nemam pojma kako se on zove

Vlatko Marković nakon sjednice HNS-a rekao je kako je sve divno prošlo. Dodao je kako su oni pozvali Uefin dvojac da dođu i vide kako se radi kod nas.

- Bili su oduševljeni - rekao je Vlatko.

Kad su ga pitali da komentira Mamićev monolog upućen ministru Željku Jovanoviću, rekao je:

- Tko je to? Ne znam kako se on zove...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju