Obavijesti

Sport

Komentari 39

Skelinov rukopis? Poslije 11 crtanja zabili smo tek 1 poen!

Skelinov rukopis? Poslije 11 crtanja zabili smo tek 1 poen!
1

Secirali smo svih 11 crtanja koje je Skelin obavio protiv Rumunjske. Ne možete baš očekivati da će svaki put akcija proći ili da ćemo zabiti. Ali ne možete ni povjerovati da je Hrvatska u tih 11 crtanja zabila jedan poen

VIDEO

Ukoliko Savez to želi, utoliko je moja ostavka na stolu, rekao je Ivica Skelin poslije trećeg poraza Hrvatske u kvalifikacijama za SP.

Trećeg, u isto toliko utakmica, s ukupno 181 postignutim košem. Usporedbe radi, Srbija, kao najefikasnija reprezentacija prvog prozora, imala je 190 koševa poslije prva dva kola...

Kad Hrvatska igra košarku, ma nemojte to gledati. Ugasite TV
Kad Hrvatska igra košarku, ma nemojte to gledati. Ugasite TV

Među 32 reprezentacije, Hrvatska je uz Kosovo i Austriju pokazala daleko najmanje. Ne samo rezultatski, nego i po ustroju, u kojem (osim Karla Uljarevića u posljednjem od šest dosadašnjih poluvremena) nismo ponudili Europi i svijetu nijednog mladog igrača. Nismo ponudili nikakvu atrakciju koja bi mogla završiti među 10 poteza tog dana, nismo ponudili ni dašak trenerskog nadmudrivanja kao, recimo, Bosna i Hercegovina Duleta Vujoševića protiv Rusije i Belgije, objektivno jačih protivnika od Rumunja i Nizozemaca.

Umjesto toga, nudimo dinosaursku košarku s tri visoka igrača u petorci. Da, u 2018. godini, Hrvatska izgleda teretnije nego pod paskom Jasmina Repeše 2009. godine... Pa baš kao i Repeša onomad, tako se i Skelin sad našao na meti.  

Dno dna hrvatske košarke! Pa uspjeli su izgubiti i od Rumunja
Dno dna hrvatske košarke! Pa uspjeli su izgubiti i od Rumunja

Znate kako je najlakše razumjeti trenerov rukopis? Samo pratite prve akcije poslije njegova crtanja - dakle napade na početku četvrtina ili napade poslije timeouta. Tu ćete prepoznati sve što trebate o jednom treneru: Koga želi napasti, koji mu je plan, kojem igraču najviše vjeruje, kako se prilagođava na reakciju protivnika, kako će tražiti put do pobjede?

Secirali smo svih 11 crtanja koje je Skelin obavio protiv Rumunjske. Ne možete baš očekivati da će svaki put akcija proći. Ne možete očekivati ni da će se zabiti svaki šut. Ne možete očekivati ni da će vam protivnik dopustiti da se tek tako samo prošetate do koša. Ali, mila majko, ne možete ni povjerovati da je Hrvatska u tih 11 crtanja zabila jedan jedini pišljivi poen. I to slučajno...

1. Početak utakmice: 
To što je Skelin počeo s Perićem na niskom krilu značilo je da će geometrija biti u potpunosti poremećena. Prva akcija bila je za Ivana Buvu na desnoj strani, leđima košu, onako kako odgovara ljevacima. Ono što im ne odgovara - kad napadnu sredinu, da bi krenuli lijevom rukom, protivničkih pet igrača je zbijeno u svoj reket, Nandor Kuti pomaže taman dovoljno da Buva mora malo požuriti sa završetkom i promašiti.

2. Poslije timeouta u prvoj četvrtini: 
Opet je Buva meta akcije, ovaj put s lijeve strane. Dobio je loptu dosta duboko, blizu reketu, ali na "naopakoj strani". Obrana mu nudi prodor lijevo jer je fizički prilično teško završiti lijevom rukom kad vam je tijelo iza razine koša. Ide okret na desnu, slabiju ruku - 0/2 poslije crtanja za Buvu.


3. Prvi napad u drugoj četvrtini: 
Luka Babić i Miro Bilan odigrali su zajedno bezbroj pick-and-rollova u Cedeviti. Dogovor je bio da s takvom akcijom sa sredine započnu drugu četvrtinu, prodor Babića zatvara čovjek s prvog (najbližeg) dodavanja, najobičnija finta dodavanja donijela bi Babiću laki zicer. Ovako se odlučio za Filipa Krušlina, trica iz kuta završila je u kutu. Table.

4. Poslije timeouta u drugoj četvrtini: 
Skelin želi "rogove gore", ali Rumunjska bez ikakvih problema sve to čita jer ni u jednom trenutku nije postavljen pravi, čvrsti blok visokog čovjeka, blok koji bi natjerao obranu na reakciju. Improvizacija Frana Pilepića i Željka Šakića dovodi nas do teškog šuta preko ruke na isteku napada. 


5. Prvi napad u trećoj četvrtini:
Kreće isto kao i prvi napad na utakmici, po Uljarevićevom pogledu čini se da je dodavanje trebalo ići na Perića, pa pod koš na Buvu. Umjesto toga, Krušlin dolazi po loptu na 10 metara od koša, dva-na-dva sa Žorićem na desnoj strani donosi još jednu tešku dugu dvicu preko ruke. Zakucavanje Perića poslije skoka u napadu ne računamo kao nešto trenerski nacrtano.


6. Poslije timeouta u trećoj četvrtini: 
Uf. Ako je ovo netko morao nacrtati...


7. Poslije drugog timeouta u trećoj četvrtini: 
Vidi pod šest. Nevjerojatno je da se ovakve stvari događaju par sekundi poslije momčadskog dogovora koja se akcija igra.


8. Prvi napad u četvrtoj četvrtini: 
Dvije preopuštene kretnje za ulazak u akciju, ide se na Pilepićev šut poslije bloka Žorića. Uz problem da Rumunj Kuti bez poteškoća zaobilazi taj Žorićev blok i stiže biti na ruci Pilepiću kod šuta poslije samo dva dodavanja u napadu.


9. Poslije prvog timeouta u četvrtoj četvrtini:
Pomislili ste pod osam da su dva dodavanja premalo za kvalitetan napad. Možemo mi i bolje. Jedno dodavanje i kraj u šestoj sekundi napada...


10. Poslije drugog timeouta u četvrtoj četvrtini: 
Ista akcija kao i na početku zadnje četvrtine, ovaj put Žorić postavlja blok i tjera rumunjskog igrača da zaostane za Pilepićem. Dobar prodor, iznuđen prekršaj... I promašena oba slobodna bacanja...


11. Poslije zadnjeg timeouta u četvrtoj četvrtini: 
I za kraj, hvala ti, Andrei Mandache! Nismo ni stigli doznati što je nacrtano na minuti odmora, Rumunj radi nepotreban prekršaj na centru, a Karlo Uljarević s linije slobodnih bacanja zabija JEDINI hrvatski poen poslije sastanka sa Skelinom.


Skelin je u nekoliko navrata tražio da Buva bude čovjek na kojeg ide napad. Išlo se i na Babića, pa i na Žorića, stiglo se i do šuteva Šakića, Krušlina, Pilepića... Jedini na kojeg nije išlo nijedno od tih izdvojenih 11 crtanja? Hrvoje Perić.

Isti onaj koji je kopao kanale i rovario da bi se popeo do 19 od hrvatskih 56 poena. Pa 'ajmo mu protiv Nizozemske malo olakšati život, može? Hvala.

*Igor Ćurković nekadašnji je autor emisije Zakucavanje, a sadašnji Fibin novinar i urednik zadužen za europska klupska i reprezentativna natjecanja. Kad ne gleda košarku, komentira Drugu HNL.

*Imate sportsku priču? Javite nam, a mi ćemo vas nagraditi. Šaljite svoje prijedloge na sport24@24sata.hr, Viberom i WhatsAppom na broj 099/224-2424 ili na facebook stranicu facebook.com/24sataSport/

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza
ŠPANJOLČEVA MANTRA

VIDEO Nadalovi neobični rituali. Prije servisa napravi 7 poteza

Desno rame, nos, lijevo uho, nos, desno uho. To je samo dio praznovjernih rituala koje Rafael Nadal radi prije servisa, a pazi i na položaj bočica, koliko puta stišće energetski gel, ne dodirivanje linija...