Obavijesti

Sport

Komentari 17

Skijaš Abramović: Zovu me Ali Kemal, na igrama ću biti Turčin

Skijaš Abramović: Zovu me Ali Kemal, na igrama ću biti Turčin
1

SEZONA 40 000 EURA Turci mi pokrivaju baš sve troškove, ali našem skijaškom savezu hvala na svemu što su uložili u mene, rekao je mladi skijaš iz Rijeke, Tiriel Luka Abramović (17)

VIDEO

Na početku, kad sam došao u Tursku, kolege iz tima su se sprdali sa mnom, davali mi nadimke, ali sad smo se dobro upoznali, poštuju me, čak su naučili i hrvatske riječi. Brojiti, neke razne izraze... znate, kao što Cro Cop uči Ishiija..., rekao je hrvatski skijaš Tiriel Luka Abramović (17), koji sakuplja bodove za Tursku

Zbog nedostatka novca, 2017. godine Hrvatski skijaški savez odlučio je da Abramović više nije u reprezentaciji. Drugim riječima, da mu neće financirati utrke, treninge, pripreme, trenere... A sezona za jednog skijaša, prema riječima Abramovićeva oca, košta 40.000 eura. Tiriel je pod turskom zastavom prošli vikend na FIS slalomu u Bugarskoj osvojio treće mjesto.

- Naravno da nikome nije drago otići iz domovine, ali hvala savezu na svemu što je uložio u mene, što sam stvorio nešto od sebe, a sad sam dobio uvjete da mogu napredovati. Rezultat će na kraju sve reći - priča Tiriel.

Dvije godine nakon što je postao...

- ... Ali Kemal! Tako su me prozvali moji Turci kad sam došao, nemam pojma zašto. Ma zafrkavali su me da ću morati mijenjati ime, pa kad me u uredu čovjek pitao koje ime želim, zabrinuo sam se, a svi oko mene prasnuli su u smijeh! Naravno da nisam htio mijenjati ime, iako se i danas iz zafrkancije, kad se upoznajem s nekim, znam predstaviti kao Ali Kemal.

Ni pravo ime nije mu baš uobičajeno. Odakle Tiriel?

- Anđeo iz Starog zavjeta poznat po snazi. A Luka mi je krsno ime, baka i djed inzistirali su na njemu. Ali i njima sam, kad mi je bilo 7-8 godina, rekao da me ne zovu Luka jer me tako nitko ne zove. Najčešće sam Tiri.

Turski jezik još ne govori.

- Stanujem u hotelu od saveza, u gradu Erzurumu, od 400.000 stanovnika, koji ima skijalište. Jezik je težak, a kako svi govore engleski, pa uz sportske obveze i učenje za školu, ne stignem ga toliko učiti. Serije? Da, to je dobar način usvajanja jezika, baš sam počeo gledati turske serije.

Tijekom sezone Tiriel dođe kući u Rijeku na 4-5 dana mjesečno.

- Naučio sam kuhati i prati rublje, jedino još ne glačam. Pohađam 3. razred privatne gimnazije u Zadru.
Čekajući papirologiju, cijelu se prošlu sezonu nije natjecao.

- Plan je u Europski kup pa Svjetski kup i Zimske olimpijske igre. Vjerujem da ću i nastupati na idućim Igrama, ako budem zdrav.
Nažalost, bit će to za Tursku, kao i Jakov Fak za Sloveniju, Darija Obratov za Nizozemsku...

Diana Obratov

- U Turskoj 4-6 godina imam pokrivene sve troškove. Isto nam je nudila još i Kina - zaključio je.

Hrvatska, nažalost, nije...

Istu sudbinu imali Darija Obratov, Šamšal, Fak i Nikpalj

Daria Obratov (29) prva je hrvatska sanjkašica na ZOI-ju i dobitnica europske nagrade za fair play jer je indijskom kolegi na natjecanju posudila sanjke. 

- Ispunjena su sva moja očekivanja. Prihvatili su me kao Nizozemku, ljudi u savezu su odlični, prvi put se osjećam kao pravi sportaš, jer sam usredotočena na sport, a logistiku obavlja netko drugi. Vjeruju u mene i moju sestru, čak žele da nakon karijere pomognem mladima. Rado ću pomoći jer su mi pružili šansu kad drugi nisu.

Dalibor Šamšal (33) skijao je u reprezentaciji uz Ivicu Kostelića, ali zbog loših rezultata i previše izlijetanja sa staze (229 za Hrvatsku), ispao je iz Cro teama, pa je nastavio kao Mađar.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics

Jakov Fak (31) senzacionalno je osvojio biatlonske medalje za Hrvatsku na SP-u i ZOI-ju pa se zbog sukoba sa savezom počeo natjecati za Sloveniju. I njima je donio olimpijsko odličje. 

Benedikt Nikpalj (25) nastupao je za Hrvatsku u bobu dvosjedu na ZOI-ju 2018. te prešao nastupati za Švicarsku.

- Ondje je bob nacionalni sport, a kod nas egzotika - objasnio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao