Obavijesti

Sport

Komentari 32

Snaga protiv brzine: Francuzi idu po četvrto zlato zaredom

Snaga protiv brzine: Francuzi idu po četvrto zlato zaredom
5

Francuzi su cijeli turnir bez Narcissea i G. Gillea, Danci bez Knudsena, Mogensena i Jorgensena. No ove dvije momčadi najbolje su na SP-u, zasluženo igraju finale...

VIDEO

I jedni i drugi dosad su odigrali savršen turnir. Tko god izgubi današnji finale, bit će to prvi poraz te momčadi na Svjetskom prvenstvu. Danci su dobili sve utakmice, Francuzi su odigrali neriješeno sa Španolskom. I zato, po svemu prikazanom, do kraja su došle dvije najbolje momčadi. Francuska snaga, iskustvo i silina sudarit će se od 17 sati u Malmö Areni s danskom brzinom, mladošću i poletom. Rukometni spektakl je zajamčen.

- Nađemo li se s Danskom u finalu, bit će to prvi put da ćemo na putu do zlata morati pobijediti dva domaćina - rekao je sa smiješkom francuski izbornik Claude Onesta nakon pobjede protiv Švedske u polufinalu.

Na papiru domaćin je jedan, Švedska, ali zna Onesta što govori. Danci se ovdje zaista osjećaju kao domaćini, pogotovo u Malmöu. Kopenhagen je odmah tu, preko mosta Östersund, a i u samom Malmöu živi jako puno Danaca.

- Shvatili su da im je tako najisplativije. Stanovi i kuće u Švedskoj su puno jeftini nego u Danskoj, a plaće su u Danskoj puno veće. I zato ih sve više živi u Malmöu i svaki dan putuju na posao u Kopenhagen. Baš zbog toga su Šveđani ovdje uveli stambene zone u kojima možeš kupiti kuću ili stan jedino ako imaš švedsku putovnicu - objašnjavaju lokalni Hrvati.

Danci su u Malmöu najglasniji, ima ih najviše, a njihovi igrači briljiraju. Mikkel Hansen pogotovo, dugokosi lijevi vanjski Kopenhagena, kojeg se Barcelona lani neobjašnjivo odrekla, igra najbolji rukomet u karijeri i najveća je snaga momčadi izbornika Ulrika Wilbeka. U osam dosad odigranih utakmica zabio je 49 golova, više od šest po utakmici u prosjeku, ali protiv slabijih je odmarao. Srbiji je zabio devet, Hrvatskoj također, Španjolskoj u polufinalu opet devet. A uz to je i peti asistent turnira, djeluje doista nedodirljivo.

- Promijenili smo momčad, nedostaje nam puno važnih obrambenih igrača i zato znamo da ćemo morati zabijati puno golova. Primat ćemo tridesetak po utakmici, a to znači da moramo zabiti još više - rekao je danski izbornik Wilbek još na početku turnira.

Ali malo se prevario. Danci ni ne primaju previše, od Španjolske su u polufinalu primili samo 23. I zabili tri više. Opći je dojam da jedino Danska može parirati ponovno fantastično posloženom francuskom stroju. Uoči prvenstva mnogi su bili skeptični, vjerovalo se da su Francuzi stari i s premalim fondom kvalitetnih igrača, ali to su ispale prazne priče.

Gille je u velikoj formi, Omeyer nikad iz nje nije ni ispao, Karabatić je bio i ostao jedan od dvojice najboljih na svijetu, Dinar i dalje nema milosti, Fernandez još ima municije, Abalo leti, Guigou ne promašuje... S druge strane stajat će taj sjajni Hansen, ali i nepogrešivi Lindberg, ljevak Sondergaard, dobri stari Christiansen... Ali za pobjedu će im trebati još nešto.

- Moji favoriti su Francuzi, impresivo je s koliko discipline u igri melju protivnike. Točno se zna tko što radi u svakom trenutku. I zato vjerujem u njihovu pobjedu. Danci imaju šanse jedino ako njihovi golmani budu imali 'ludi' dan - vjeruje hrvatski izbornik Slavko Goluža.

Taj "ludi" dan trebao bi imati Niklas Landin, golman Skjaerna koji mora nadmašiti i velikom Omeyera. Na tribinama će ludilo ionako vladati, ludilo obojano u danske boje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...