Obavijesti

Sport

Komentari 0

Soči - Staljinovo ljetovalište sad je svjetska sportska meka

Soči - Staljinovo ljetovalište sad je svjetska sportska meka
6

Sovjetski diktator Jozif Staljin za svojeg režima od Sočija je napravio najveću turističku meku u zemlji. Grad će biti domaćin F1 utrke, ali i SP-a u nogometu '18.

VIDEO

Međunarodni olimpijski odbor u lipnju 2007. odlučio je da će domaćin 22. Zimskih olimpijskih igara biti ruski Soči. Tako je Rusija prvi put postala domaćin zimskog izdanja Igara, te ukupno drugi put, brojimo li Moskvu kao domaćina ljetnih Olimpijskih igara 1980. u još tadašnjem sovjetskom savezu.

Grad od 343.000 stanovnika poprilično je neobičan izbor za domaćim Zimskih olimpijskih igara jer je smješten na Crnom moru u vlažnoj subtropskoj klimi u kojoj je prosječna temperatura u veljači 8,3 Celzijeva stupnja. Tako je Soči najtopliji grad-domaćin jednih Zimskih olimpijskih igara.

Sa 145 kilometara u širini Soči je najdulji grad u Europi, a s istočne strane okružen je planinskim lancem Kavkaz, koji je geografska granica Europe i Azije.

Pod vodstvom diktatora Jozifa Staljina, Soči je postao najpopularnije sovjetsko ljetovalište, a sam vođa je tamo imao vikendicu. U znak zahvale tamošnji stanovnici su mu podigli veliki spomenik. I današnji predsjednik Vladimir Putin svoje slobodne dane provodi u sočijskom ljetovalištu, koji je postao meka za bogate, dok siromašniji puk češće bira ljetovati u obližnjoj Abhaziji (Gruzija) i Ukrajini.

Soči, u kojem je većinsko stanovništvo rusko (70 posto), uz 20 posto Armenaca, je do 1864. godine bio grad s pretežito muslimanskim stanovništvom. Te godine u kavkaskom ratu ruska vojska porazila je tamošnje Ube, koji su ubijani ili potjerani u Otomansko carstvo.

Danas je Soči, osim turizma, i sportska meka, a Putinovo lobiranje u svijetu sporta dalo je rezultata ne samo dobivanjem Zimskih olimpijskih igara, već ovaj grad od sljedeće godine do 2020. godine bit domaćin F1 utrke Velike nagrade Rusije.

Također Soči će 2018. godine biti jedan od gradova-domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"