Obavijesti

Sport

Komentari 6

Španjolski nogometni savez je zatražio ostavku od Rubialesa: 'Težak udarac za naš nogomet'

Španjolski nogometni savez je zatražio ostavku od Rubialesa: 'Težak udarac za naš nogomet'

Rubiales je poručio da će "svoju nedužnost" braniti na sudu. Posljednjih se dana u medijima analiziraju snimke i fotografije s dodjele medalja te pokušava utvrditi je li poljubac s nogometašicom bio na silu ili usuglašen

VIDEO

Španjolski nogometni savez (RFEF), sastavljen od 19 regionalnih saveza, zatražio je u ponedjeljak navečer "trenutnu ostavku" predsjednika Luisa Rubialesa (46) jer je poljubio u usta nogometašicu Jennifer Hermoso (33) tijekom dodjele zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu.

Predsjednici saveza autonomnih regija poput Madrida, Katalonije, Baskije i Andaluzije nakon sastanka su objavili priopćenje u kojem su odbili podržati Rubialesa. "Nakon posljednjih događaja i neprihvatljivog ponašanja koje je teško naštetilo imidžu španjolskog nogometa, predsjednici traže da Luis Rubiales odmah podnese ostavku kao predsjednik RFEF-a", naveli su u priopćenju.

Jednoglasno su dali podršku sadašnjem potpredsjedniku, Pedru Rochi (68), za "vođenje nove etape". Poduzetnik Rocha je deset godina predsjednik nogometnog saveza Extremadure, pokrajine na zapadu zemlje uz granicu s Portugalom. Španjolska se nada zajedničkom organiziranju Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. s Portugalom.

Rubiales, koji tvrdi da je poljubac dao uz pristanak igračice Hermoso, u petak je iz sjedišta RFEF-a bio poručio da neće odstupiti s dužnosti.

Međunarodna nogometna federacija FIFA u subotu mu je zabranila obnašanje dužnosti u nogometu na 90 dana dok ne završi istražni disciplinski postupak, te dok ne bude obznanjena konačna odluka.

Rubiales je vodio RFEF od svibnja 2018. godine, a Španjolska je od tada postala svjetski prvak u A ženskoj reprezentaciji kao i uzrastima do 17 i do 20 godina.

Muška reprezentacija osvojila je 2020. srebro na Olimpijskim igrama, a u lipnju Ligu nacija u finalnoj pobjedi nad Hrvatskom u raspucavanju jedanaesteraca. Prošli mjesec je muška reprezentacija do 21 godine tijesno izgubila s 0-1 od Engleske u finalu Europskog prvenstva.

Španjolska ženska reprezentacija pobijedila je prije tjedan dana s 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyu, što joj je prvi naslov u povijesti. Igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje na podiju, gdje se među osobama koje su im čestitale nalazio Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je, rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.

POGLEDAJTE VIDEO:

Rubiales je u petak iz sjedišta saveza poručio da je poljubac bio "spontan" uslijed slavljeničke euforije, a da je Hermoso prethodno pristala na njega. Igračica je poslije izvijestila da ju je poljubio protivno njenoj volji te da neće igrati za reprezentaciju dok je Rubiales na čelu saveza.

Ukupno su 23 osvajačice zlatne medalje poručile da se neće vratiti u reprezentaciju ostane li on na čelu saveza. Nakon što je Rubialesa privremeno suspendirala FIFA, i 11 članova stožera izbornika Jorgea Vilde odstupilo je s dužnosti priopćivši da vjeruju verziji događaja koju je iznijela Hermoso.

Rubiales je poručio da će "svoju nedužnost" braniti na sudu.

Posljednjih se dana u medijima analiziraju snimke i fotografije s dodjele medalja te pokušava utvrditi je li poljubac bio na silu ili usuglašen. Televizija Antena 3 ugostila je stručnjakinju za čitanje s usana koja je izjavila da je Rubiales prije nego je poljubio Hermoso upitao igračicu "Mogu li ti dati pusu?". Gošća, međutim, nije mogla ustanoviti je li Hermoso išta odgovorila jer je bila okrenuta leđima kameri.

U Motrilu, gradiću sa 60.000 stanovnika na jugu Španjolske gdje je odrastao Rubiales, u ponedjeljak se okupilo oko 200 osoba pruživši mu podršku. Izašli su na ulicu ispred crkve u koju se ranije tijekom dana zaključala Rubialesova majka, vjernica, i najavila štrajk glađu dok se ne pronađe rješenje za "nehumani" i "nezasluženi lov na njezinog sina".

- Neka Jenni Hermoso kaže istinu i ponovi verziju koju je navela kada se događaj dogodio - rekla je Rubialesova majka Angeles Bejar.

- Nije bilo seksualnog zlostavljanja jer je poljubac bio obostran, usuglašen s obje strane, kao što se vidi na snimkama - dodala je.

RFEF je isti dan nakon događaja poslao priopćenje s riječima Hermoso gdje ona navodi da je do "obostranog" poljupca došlo uslijed slavljeničke euforije, a Rubiales je izjavio na radiju da je to bio poljubac između dvoje prijatelja.

Nekoliko dana kasnije, nakon što su javnost i političari na vlasti kritizirali Rubialesov čin kao "neprihvatljiv" i kao "seksualno nasilje" oglasila se i Hermoso navevši da je RFEF pritiskao nju, njenu obitelj i prijatelje da zaštiti Rubialesa.

Poručila je da ona nije odobrila poljubac u usta i da je ona žrtva.

U Madridu, gdje je rođena Hermoso, u ponedjeljak navečer se okupilo 800 prosvjednika uzvikujući da to "nije poljubac, nego agresija". "Uz tebe Jenni, uz svjetske prvakinje. Za sport slobodan od mačističkog nasilja", vikali su. Među njima je bila potpredsjednica lijeve španjolske vlade Yolanda Diaz, inače ministrica rada.

- Vidjeli smo igračice da se grle kako bi poručile da nikada više nećemo dopustiti ponašanje zbog kojeg bi patile u sportu - izjavila je Diaz.

- Pobijedili su feminizam, jednakost i radno pravo - zaključila je.

I sindikat nogometašica kojem pripada Hermoso, tražio je Rubialesovu ostavku, a prošli vikend su igrači Seville i Cadiza istaknuli podršku nogometašici uoči svojih utakmica.

Rubiales je snimljen i dok se u finalu Svjetskog prvenstva uhvatio vulgarno za testiste proslavljajući euforično pobjedu u svečanoj loži stadiona, dok su u istom redu malo dalje stajale španjolska kraljica Letizija i njena maloljetna kćer Sofia. 

Rubiales se ispričao zbog te geste navodeći da je izgubio kontrolu zbog euforije i sjajnog rezultata, a da je gesta bila upućena izborniku španjolske reprezentacije zbog hrabrosti i snage koju je iskazao tijekom teškog razdoblja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj  posao'
NEPOTREBNA SCENA

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika