Obavijesti

Sport

Komentari 2

Spašavam živote, a ragbi mi je sve! Kad se sjetim što je trener napravio za mene, plače mi se...

Spašavam živote, a ragbi mi je sve! Kad se sjetim što je trener napravio za mene, plače mi se...
11

Nakon noćnog dežurstva u Hitnoj pomoći nisam ni spavao, odigrao sam finale i potom slavio cijelu noć. I fešta s pečenim volom moja je ideja, priča ragbijaš Sinja Stipe Žigo, a Prološčić otkriva što su dobili za nagradu

VIDEO

Evo me, baš sam se vratio s intervencije, sad mogu razgovarati, javio se Stipe, još jedan od onih koji je Praznik rada proveo - na radnom mjestu.

Stipe Žigo (35) ragbijaš je Sinja, novi prvak Hrvatske, i medicinski tehničar u Hitnoj pomoći u Splitu. Pa, kakva je bila intervencija?

Pokretanje videa...

Ragbi reprezentacija 00:07

- Gospođa je pala i stradao joj je kuk. Rekao bih rutinska stvar za nas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ajde, hvala Bogu da nije nešto strašnije.

Imamo sedam do 12 intervencija dnevno

- U mojemu timu smo nas dvojica tehničara, bez liječnika, a u nekim timovima je i liječnik. Imamo dnevno između sedam i 12 intervencija, velik je grad...

Jeste li nekad i spasili život nekome?

- Naravno!

Ragbijaši Sinja po prvi puta osvojili prvenstvo Hrvatske

Ali jednako kao i spašavanje života, Stipe će do kraja života pamtiti što mu se dogodilo tijekom dežurstva na Hitnoj pomoći u petak navečer.

Od ragbija nismo zaradili ni centa

- Prvi put u povijesti kluba trener je odlučio dan uoči utakmice organizirati svečano uručivanje dresova igračima. Bilo je to večer uoči finala Prvenstva Hrvatske protiv Mladosti. No, ja sam radio noćnu smjenu i nisam mogao nazočiti tome. I taman smo se vratili s jedne intervencije kad je kolega došao po mene da me treba neki čovjek s bradom u ambulanti. Sav sam zbunjen otišao do ambulante, kad tamo na mjestu liječnika sjedi naš trener Luka Lerotić, a na mjestu medicinske sestre jedan naš prijatelj. I trojica sa strane snimaju kako mi trener uručuje dres za finale! To mi se toliko urezalo u srce, oduzeli su mi se ruke, noge, nisam mogao govoriti... - prepričao nam je Stipe dok mu je glas podrhtavao.

- Ma kupili su me za još deset godina igranja! Neopisivo! Oni su nakon večere, gotovo u ponoć, došli iz Sinja u Split donijeti mi dres. Trener, kapetan i još trojica igrača... Evo, i sad mi se plače!

Žigo, kao ni ostali ragbijaši, od tog sporta u Hrvatskoj nisu zaradili ni centa.

Ragbijaši Sinja pišu povijest: Mi smo liječnici, vojnici i alkari te idemo po prvi naslov prvaka!
Ragbijaši Sinja pišu povijest: Mi smo liječnici, vojnici i alkari te idemo po prvi naslov prvaka!

- Ragbi mi je sve i idealan ispušni ventil nakon tako stresnog posla.

Nego, noćno dežurstvo pa utakmica pa proslava... Kad ste spavali?

Cijeli nas je Sinj bodrio i slavio s nama

- Da, haha, kad sam došao kući na dan finala ujutro, žena mi je rekla da odem malo odspavati, ali tko će spavati od uzbuđenja uoči finala?! Popio sam kavu, nešto pojeo i na utakmicu. Nosio me taj pozitivan stres. I onda smo nakon pobjede slavili do jutra, tako da sam tek u nedjelju po danu nešto odspavao. Nije bio problem, dapače...

Finale Prvenstva Hrvatske u ragbiju između Sinja i Mladosti

Ragbijaši su u finalu pred 2000 gledatelja pobijedili Mladost 34-12 i donijeli Sinju prvi naslov prvaka u nekom ekipnom sportu.

- Nekoliko sam finala igrao i prvi put smo pobijedili. Cijeli grad nas je bodrio, a i bili smo favoriti jer gazili smo sve cijele sezone. Trener Lerotić nam je došao kao dar s neba, povećao je disciplinu, autoritet je, ikona hrvatskog ragbija. Mi smo mali grad i taj nam trofej mnogo znači. I svi smo uložili mnogo odricanja za to. Koliko puta sam, uz dvoje male djece, izravno nakon noćnog dežurstva išao na put u Zagreb na utakmicu... Ovo je povijesni uspjeh za moj grad, ne mogu ni opisati koliko smo sretni. Ma cijeli je grad slavio, mnogi zovu čestitati.

Pa valjda ste nekad i morali propustiti koju utakmicu zbog posla.

Ni jednu utakmicu nisam propustio zbog posla

- Ne, nikad! Nema šanse! Mjesec dana unaprijed znam svoje smjene pa se zamijenim, prilagodim ih utakmicama. Ma ja sam 'stara kuka', meni je ragbi Velika Gospa. A znate što Velika Gospa znači u Sinju...

A znaju li ljudi koje spašavate da ste ragbijaš?

- U Splitu ne toliko.

Finale Prvenstva Hrvatske u ragbiju između Sinja i Mladosti

Ali u Sinju vas mnogi znaju. I baš ste vi dobili najveće ovacije kad vas je trener u finalu izvadio iz igre.

- Je, baš su me ganuli. Dugo sam u klubu, moj klub mi je sve.

Ludnica u Sinju: Ragbijaši im donijeli prvi naslov u povijesti!
Ludnica u Sinju: Ragbijaši im donijeli prvi naslov u povijesti!

Dolaze li vas i kolege s posla gledati na utakmice?

- Dolaze, kako ne - kaže nam Stipe i otkriva da je zapravo on 'krivac' i za veliku feštu koja se sprema u Sinju iduće subote:

Iduće subote okrećemo vola

- Predsjednik kluba Ivica Dinarina Šimić i ja prijatelji smo i na početku sezone, nakon prve utakmice, rekao sam mu: "Ako osvojimo naslov, 'ajmo ispeći vola! Ja ću dati 100 eura". Tada je to zvučalo pomalo nestvarno, a sad će se to dogoditi. Sakupit ćemo novac raznim donacijama, nevažno odakle, a meni je to najslađe potrošenih 100 eura. Bit će to fešta za sve ragbijaške prijatelje, dnevno obiteljsko druženje, ragbijaški napuhanac za djecu... - zaključio je Žigo.

Za ragbijaše Sinja igra još jedan medicinski tehničar iz Hitne pomoći, Toni Miloš, koji radi u Hitnoj u Sinju. A u toj je profesiji i Ivan Prološčić (23), odličan student Medicinskog fakulteta u Splitu.

Finale Prvenstva Hrvatske u ragbiju

- Kakva je bila fešta? Promukao sam, a nije infektivna upala grla, haha! - kaže nam Ivan i nastavlja:

- Slavili smo kratko u klubu pa smo otišli kući srediti se, pa u jedan kafić, pa u noćni klub... Nezaboravno.

I on ističe zasluge trenera Lerotića za povijesni naslov prvaka.

Prološčić studira medicinu

- Za seniore sam počeo igrati s 18 godina i odmah iduće sezone osvojili smo Kup, prvi seniorski trofej u povijesti kluba. Onda je došla korona pa smo se malo izgubili, ali potom je stigao Lerotić i posložio nas. Uoči finala bili smo sigurni u sebe. A sad napadamo dvostruku krunu.

Možda neki igrači nakon ovakvog uspjeha i dobiju ponude, odu u inozemstvo zaraditi nešto od ragbija?

- Mi smo amateri i u svakom trenutku možeš otići van ako te netko zove. I ja sam imao ponude iz Engleske nakon nastupa u juniorskoj reprezentaciji, ali to je sve upitno, mnogi pokušaju vani pa se vrate, težak je to sport, a kod nas je nivo ragbija zadovoljavajuć.

Finale Prvenstva Hrvatske u ragbiju

A kako uspijevate držati tako visok prosjek ocjena na tako zahtjevnom fakultetu i putovati iz Splita u Sinj na treninge?

- Dobro, nije mi baš prosjek ocjena 5,0, ali je odličan. Istina, medicina je zahtjevna, predavanja i vježbe u turnusima te nema vremena za ostale stvari, za uživanje, ako želiš napredovati u obrazovanju i sportu. Da, zapostavljaju se zabave, izlasci, obitelj... Od tri treninga tjedno ja stižem na dva i na utakmice. Plus teretana.

Nagrada mi je plakat i dres

Bilo bi jednostavnije da igrate na Nadu dok studirate u Splitu.

- Bi, ali ona nam je najveći rival, odrastao sam igrajući protiv Nade i ne bih to mogao.

Hoće li biti kakve nagrade za naslov prvaka?

- Da, dobio sam plakat najave utakmice, jer ja sam na njemu, pa ću si ga uokviriti, a rekli su da će nam svakome dati i dres u kojem smo igrali finale, da si ga također možemo uokviriti, a za ostale utakmice do kraja sezone dobit ćemo nove garniture. Divna uspomena...

Novčane nagrade? Premije? Zaboravite. Njih ti momci, koji igraju ljubavlju i srcem, i ne očekuju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener