Obavijesti

Sport

Komentari 43

Srbija je pala na prepunom Maksimiru, a Štimac obećao odvesti Hrvatsku u finale SP-a

Srbija je pala na prepunom Maksimiru, a Štimac obećao odvesti Hrvatsku u finale SP-a

I HNS je pripomogao u stvaranju atmosfere, poslavši poruku cijeloj Hrvatskoj da na posao, fakultet, u školu dođe u hrvatskom dresu. Hrvatska je pobijedila Srbiju 2-0 i približila se SP-u u Brazilu

Maksimir pun da valjda ne može biti puniji, pjesma nije stala cijelog popodneva koje se kasnije pretvorilo u večer, a na tribinama koreografija za pamćenje.

Kako onda netko može razočarati?

Hrvatska nije, Hrvatska je pobijedila Srbiju 2-0 i napravila korak bliže Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Makar je to tada bilo manje važno.

Bio je 22. ožujka 2013. godine, 35.000 navijača na Maksimiru i valjda svaki u hrvatskim obilježjima. Jer od 1999.., kada su Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija u Beogradu odigrale 0-0, a u Zagrebu 2-2, što nas je ostavilo bez Eura, nismo igrali protiv susjeda.

Stoga, posve je normalno da su karte planule u tek nekoliko sati. Zanimanje je bilo ogromno, pa su "obični navijači" dobili tek 12.000 ulaznica u slobodnoj prodaji. A oni koji nisu imali karte, ukazali su se večer prije na Hitrec-Kacianu i zadnjem treningu. Brojači su rekli barem njih 5000.

I HNS je pripomogao u stvaranju atmosfere, poslavši poruku cijeloj Hrvatskoj da na posao, fakultet, u školu dođe u hrvatskom dresu. Pa i oni koji ga dotad nisu imali nekim slučajem morali su ga nabaviti. 

Teško se sjetiti kada je bilo i toliko novinara na svojim mjestima, njih 313. Mediji u Srbiji pisali su o "potresu koji će uzdrmati regiju", a kada je u 23. minuti zabio Mario Mandžukić, nije da nisu bili u krivu. Kolarov je pogriješio, a Mandžo to ne prašta.

Igor Štimac bio je hrvatski izbornik, nije na raspolaganju imao Ivana Perišića, a njegov se novi as tada zvao Mateo Kovačić. S 18 godina debitirao je za Hrvatsku, uh, kakav trenutak. A tek onaj u 37... Srna izvodi slobodan udarac, a Olić je prsima ubacuje u mrežu. To je 2-0!

- Ima li što ljepše nego srcem zabiti za Hrvatsku - kazala je lola slavonska.

Slavonska veza srušila je Srbiju, a Štimca brzo nakon utakmice ponijela euforija.

- Ova je reprezentacija bolja od Vatrenih iz 1990-ih, ona može do kraja. Ako ne bude u finalu SP-a, obećavam da ću podnijeti ostavku. Ja sam najsretniji čovjek na svijetu. Priuštio sam zadovoljstvo svojem narodu, to je blagoslov.

Nije Štimac izdržao do SP-a, postavši tada prvi izbornik Hrvatske koji je smijenjen usred kvalifikacija. Presudila mu je Škotska dva i pol mjeseca kasnije, na istom mjestu gdje je slavio protiv Srbije, a gdje je tadašnji izbornik Srbije Siniša Mihajlović dobio salve kritika.

- Bez obzira na sve što se pojavljivalo u medijima posljednjih dana, vjerujte da je nama više žao zbog poraza u Zagrebu nego vama. Vi ćete za desetak dana zaboraviti tu utakmicu, a mi ćemo je nositi cijeli život - govorio je Mihajlović.

- Kao što mi je uspjeh u Zagrebu 1999. godine bio najdraži u karijeri, tako je ovaj poraz najteži igračima, ali i meni, i u igračkoj i u trenerskoj karijeri.

Slavila je Hrvatska još danima pobjedu koja je bila više od toga, a nakon nje zapisničari su rekli - 44 privedena. No, i Uefa i Fifa, nama na ponos, nisu imali primjedbu...