Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
32 komentara

Srušili Hrvate, a Islanđani im odali počast u muzeju penisa...

U muzeju imamo 283 penisa od sisavaca s Islanda, no gosti se najviše zadrže kraj spolovila rukometaša pa nagađaju koji je čiji, kazala je autorica Thorgerdur Sigurdardottir koja ima Muzej penisa

32 komentara

Nakon što su osvojili srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine Islanđane je u Reykjaviku dočekalo 60.000 ljudi. Island ima 350.000 stanovnika, a 85 posto gledalo je finale, u kojem, u posljednjih pet minuta, prema islandskoj studiji, nitko u državi nije išao na zahod.

Doslovno preko noći rukometaši su postali nacionalni heroji, celebrityji koje je znao svaki Islanđanin. Oglasio se i predsjednik države Olafur Ragnar Grimsson, proglasivši rukometaše besmrtnicima a dan nakon finala neradnim za cijelu državu. Natjecali su se tih dana poduzetnici, ugostitelji, obrtnici, liječnici... Kako zahvaliti igračima, pa su nudili besplatne popravke automobila, popuste na ručkove i preglede, no najkreativnija je bila Thorgerdur Sigurdardottir, umjetnica čiji je otac vlasnik Muzeja penisa na Islandu.

- Nazvao me otac i pitao kako da se odužimo rukometašima, a ja sam rekla: ‘Jednostavno. Napravit ćemo im penise. Pa ipak je ovo Muzej penisa’ - ispričala je Sigurdardottir.

Rečeno - učinjeno. U muzeju su se, pored 283 penisa, svaki za jednu vrstu sisavaca na Islandu, pojavila i “koplja” rukometaša. Od srebra. Da stvar bude bolja i zanimljivija, vrckasta autorica nije napravila sve penise iste veličine, pa Islanđani i danas nagađaju tko je vlasnik onog najvećeg, tri centimetra višeg od ostalih, a tko onog “pognute glave”.  Autorica je penise, tako barem tvrdi, napravila prema vlastitoj viziji, nije ih vidjela uživo.

- Nismo imali nikakvo zajedničko fotografiranje bez gaća niti smo goli pozirali. Ako me već pitate, mislim da je ovo malo uvrnuto - rekao je Hreidar Levy Gudmundsson, koji je s Islandom osvojio i broncu na EP-u u Austriji 2010. godine.

Muzej je najveća atrakcija, na Islandu je nezaobilazno mjesto za turiste.

- Ne znam što je tako zanimljivo, zanimljivije od, primjerice, muzeja ruku ili nogu. Moj otac je odlučio napraviti Muzej penisa, ali nije znao da će postići ovakvu popularnost - kaže Sigurdardottir, a gosti muzeja šale se da je od eksponata zapravo i nastao Island. 
Srebrni penisi nalaze se ispod velike fotografije na kojoj su rukometaši iz 2008., a ima ih 15. Vasnici njih 14 su igrači iz finala, a jedan je izbornikov.

Glavni i isključivi krivci što penisi nisu od zlata nego od srebra su Francuzi, koji su pobijedili u finalu. Hrvatska je turnir završila s dva poraza, onim polufinalnim, pa potom i onim za treće mjesto protiv Španjolske. Hrvati nisu dobili ništa, a Islanđani - penis.

Tema: Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. u Danskoj i Njemačkoj

Message