Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Srušio 17 godina star rekord M. Johnsona i oduševio Bolta

Svjetski prvak iz 2015. Wayde van Niekerk sada je i olimpijski pobjednik te vlasnik novog svjetskog rekorda na 400 metara nakon što je srušio 17 godina stari rekord Michaela Johnsona

Athletics - Men's 400m Final
Foto: DYLAN MARTINEZ
8 komentara

Wayde van Niekerk srušio je 17 godina stari rekord Michaela Johnsona istrčavši u finalu 400 metara za 43.03 što je 15 stotinki brže od legendarnog Johnsona. Izraz lica Usaina Bolta koji je taman kretao na pripreme za svoje finale 'stotke' sve je rekao. U prolazu je Bolt vidio Van Niekerkov rezultat i šokirao se kada je shvatio da je 24-godišnji Južnoafrikanac srušio legendarnog Amerikanca.

No Van Niekerk je i svjetski prvak iz Pekinga 2015. i nikako nije novost za atletski svijet, a ponajmanje za Bolta. Dapače, Južnoafrikanac je ove godine trenirao s Boltom i njegovim trenerom Glenom Millsom, a vidjevši ga na treningu, Bolt je prognozirao:

- Kada je došao u Jamajku rekao sam mu: 'Ti si jedini čovjek koji može srušiti rekord na 400 metara'. On je doista brz i ne posustaje. Za mene ovaj rekord nije nikakvo iznenađenje - dodao je Bolt nakon svoje utrke te odjurio čestitati svom prijatelju na svjetskom rekordu.

- Trenirao sam s njim dva tjedna, bio mi je nevjerojatna podrška i uzor. Na treninzima mi je rekao da ću srušiti rekord, a sada je došao do mene i rekao: 'Vidiš, rekao sam ti da ti to možeš' - priča Van Niekerk.

No Van Niekerk nije samo 400-metraš, čovjek trči sve, a tek su mu 24 godine. Ove godine postao je prvi čovjek koji je istrčao 100 metara ispod 10 sekundi, 200 ispod 20 i 400 ispod 44 sekunde. Samim time postavlja se pitanje i utrke s Boltom.

- Moja najdraža utrka je na 200 metara i volio bih se, kada odrastem, utrkivati s Boltom - rekao je Van Niekerk.

Trenira ga 74-godišnja baka

No uz ovog Južnoafrikanca veže se još jedna zanimljivost. Van Niekerka, naime, trenira 74-godišnja baka Anna Sofia Botha koja mu je još 2013. ukazala na neke probleme i s 200 metara ga prebacila na 400 gdje je sada svjetski rekorder i olimpijski pobjednik.

Tema: Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016.

Message