Obavijesti

Sport

Komentari 5

Sportski pregledi su površni, a problemi se teško otkrivaju

Sportski pregledi su površni, a problemi se teško otkrivaju
1

Osnovni sistematski pregled sastoji se od EKG-a, spirometrije, mjerenja visine i težine sportaša te kliničkog pregleda. Obavlja se svakih šest mjeseci i bez njega sportaš ne može nastupiti. U praksi to baš i nije tako

VIDEO

Aktivni sportaši dužni su, od najranije dobi, svakih šest mjeseci obaviti preventivni sistematski pregled bez kojeg ne smiju sudjelovati na natjecanjima. Usprkos tome, događa se da se ne otkriju problemi, najčešće sa srcem, koji znaju biti i kobni. Zašto je to tako pojasnila je dr. med. Lidija Hrastić - Novak, ravnateljica Poliklinike Zagreb. 

Nakon sve učestalijih slučajeva zdravstvenih problema na sportskim borilištima - zadnji je bio nogometaš Zmaja iz Blata Jure Pušić (20), provjerili smo kakvu kontrolu prolaze sportaši na svim razinama u Hrvatskoj.

- Kod jednog broja pregledanih sportaša (iako ne prečesto) u EKG nalazu se uoče određene nepravilnosti, tj. odstupanja od standardnih vrijednosti te se u tim slučajevima zatraži dodatna medicinska obrada, najčešće ergometrija i/ili UZV srca. Na žalost kod mladih sportaša koji dožive kardiovaskularni incident je EKG najčešće bio uredan te je takve incidente najteže predvidjeti odnosno prevenirati - rekla je dr. Hrastić - Novak. 

Ističe i kako se osnovni pregled u Poliklinici Zagreb sastoji od snimanja i interpretacije EKG-a, mjerenja visine, težine RR, spirometrije te kliničkog pregleda, a stariji od 12 godina jednom godišnje rade i laboratorijsku analizu krvi i urina. Nažalost, brojni roditelji svjedoče o tome kako djeca prije izađu nego uđu u ordinaciju zbog velikih gužvi i dugih čekanja, a pregledi se rade nepotpuno i brzinski. Uglavnom se odrađuju samo EKG te mjerenje visine i težine iako su, a to potvrđuje i ravnateljica Poliklinike Zagreb, Zakonom o sportu propisane obaveze obavljanja pregleda iste za sve sportaše. 

- Za određene sportove (boks, automobilizam, ronjenje...) rade se i dodatne pretrage kao što su oftalmološki pregled, ORL pregled, dentalni pregled, psihologijsko testiranje, ergometrija i sl. U svakom slučaju, kod bilo kakve dileme koju sportski liječnik ima oko zdravstvene sposobnosti sportaša, zatražit će dodatne konzultacije tj. mišljenje liječnika specijalista pojedinih struka bitnih za kompletnu ocjenu zdravstvenog stanja - istaknula je dr. Hrastić - Novak.

Što kažu i kako to funkcionira u praksi

Hitna pomoć - Klub domaćin je obvezan osigurati vozilo hitne medicinske pomoći ili adekvatno zamjensko vozilo, i to već pola sata prije početka utakmice. Često se primjenjuju zamjenska vozila, pogotovo u manjim sredinama, koje nemaju više ekipa Hitne pomoći, nego često jedna pokriva cijelo mjesto.

Liječnik - Klub je dužan osigurati liječnika s licencijom saveza ili liječničke komore i utakmica ne može početi dok on nije nazočan. Zagrebu su ove sezone u 3. HNL oduzeti bodovi jer na utakmicu nije došao licencirani liječnik.

Pregled - Svi sportaši moraju obaviti liječnički pregled svakih šest mjeseci. Osnovni se pregled sastoji od EKG-a, spirometrije i kliničkog pregleda. U praksi taj pregled ovisi od klinike do klinike i često - čemu svjedoče brojni roditelji koji djecu vode na sportske preglede - ne uključuje navedeno.

Potvrda - Svaki sportaš mora uoči natjecanja imati valjanu liječničku potvrdu, ne stariju od šest mjeseci. Kontrolirati bi ih trebao delegat natjecanja/utakmice.  Em su kontrole jesu li liječničke potvrde valjane jako rijetke, em ih nekad - kako kaže trener Zmaja Mario Svaguša - izdaje i veterinar.

Može li sportaš zanemariti liječnička upozorenja i natjecati se na svoju odgovornost? Teoretski, igrač jedino može potvrdu da je zdrav nabaviti ‘preko veze’, ali za njegovo zdravlje netko odgovara potpisom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu