Obavijesti

Sport

Komentari 57

Igrač se srušio na Korčuli, nije bilo Hitne? Ugurali ga u kombi

Igrač se srušio na Korčuli, nije bilo Hitne? Ugurali ga u kombi
1

Na utakmici Zmaja i Zagore srušio se Jure Pušić. Kako dugo nije bilo nosila, suigrači su mu pokušali pomoći da izađe, a on se rušio. Uz teren nije bilo vozila Hitne pomoći. Sve to na godišnjicu smrti Brune Bobana

VIDEO

Nevjerojatne scene odvijale su se u nedjelju u Blatu na Korčuli!

Na utakmici 3. HNL jug između Zmaja i Zagore srušio se domaći igrač Jure Pušić (20). Nije se osjećao dobro pa je zatražio zamjenu, a ubrzo nakon toga se srušio na travu. Najmlađem igraču Zmaja suigrači su odmah pritrčali pomoći, došao je i sudac, a liječnica je s druge strane terena potrčala na njihovo glasno dozivanje i mahanje.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:47

Nije ga okrenula na bok, već ga je polijevala vodom. Suigrači su ga podigli i pokušali mu pomoći da izađe s terena. Iako je bio oslonjen na njih, Jure je ponovno izgubio ravnotežu i krenuo padati. I tako nekoliko puta.

S tribina su se čuli uzvici 'Zovite Hitnu'. Prošlo je nekoliko minuta dok na teren napokon nije doneseno nosilo s kojim su igrača iznijeli, a zatim su ga pokušali ugurati u kombi koji je bio iza tribina.

Srećom, Jure je dobro i nakon dvadesetak minuta se vratio i sjeo na klupu, ali nije bilo nimalo lijepo za gledati bespomoćnost na terenu koja je potrajala nekoliko minuta.

- Što se tiče zdravlja Jure Pušića, postoje svi nalazi da je sposoban igrati nogomet. Imao sam namjeru izvaditi ga jer je signalizirao da se loše osjeća, u jednom trenutku je legao na travu i nije gubio svijest. Na snimci se vidi da ga ja odvodim u svlačionicu, gdje ostatak utakmice provodi na klupi - rekao je trener Mario Svaguša, pa dodao:

- Živ je i zdrav, ja ga vodim prema Metkoviću, a jedino što mu je žao i što sebi ne može oprostiti je što je taj događaj ostavio traga na njegove suigrače i ostatak važne utakmice su odigrali u šoku. Ne brinite, Zmaj će i dogodine igrati 3.HNL Jug, a Jure nogomet.

I godinu dana nakon Bobanove smrti sve je isto

Dogodilo se ovo točno na godišnjicu tragične smrti Brune Bobana. Mladi nogometaš Marsonije srušio se na travnjak 24. ožujka 2018. godine nakon što ga je lopta pogodila u prsa tijekom prvenstvene utakmice protiv Slavonije.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:41

Borba za njegov život trajala je 40 minuta. Čitav stadion u Slavonskom Brodu se smrznuo. Muk i tišina na tribinama. Nitko nije otišao kući dok se na terenu vodila borba za mladi život. Hitna je brzo stigla, ali nažalost, Brunu nisu uspjeli spasiti. Kasnija je obdukcija pokazala da je preminuo od zatajenja srca.

Špehar: Oživljavali smo ga i na trenutak oživjeli pa ga izgubili
Špehar: Oživljavali smo ga i na trenutak oživjeli pa ga izgubili

Na stadionu trećeligaša Marsonije tada nije bilo defibrilatora. Nije bilo ni vozila Hitne pomoći. Istina, Hitna je brzo stigla, ali pitanje je da li bi mladi 25-godišnji život bio ugašen da je pokraj terena bilo spremno vozilo s opremom za reanimaciju.

Ni godinu dana nakon jedne od najvećih sportskih tragedija u Hrvatskoj Marsonija, a ni ostali hrvatski trećeligaši i dalje nisu opremljeni defibrilatorima.

Malo bolji defibrilator stoji oko 9000 kuna, a na svojim ga utakmicama imaju samo prvoligaši i drugoligaši jer njih HNS obvezuje da pokraj terena moraju imati vozilo Hitne pomoći. Jedina promjena u godinu dana je ta da Marsonija nakon tragedije s Bobanom na svojim domaćim utakmicama ima Hitnu.

Zbog majke došao u Brod, ona se od Brune oprašta u samoći
Zbog majke došao u Brod, ona se od Brune oprašta u samoći

Većina ostalih trećeligaša je i dalje nema.

Nažalost, ni liječnički pregledi niželigaških igrača koji svakog tjedna igraju utakmice pod najvećim naporima nisu detaljni. Igrači iz 3. HNL nam potvrđuju da se sve odrađuje prilično površno. Liječnici naprave EKG, spirometriju, te im izmjere kilažu i visinu. Ako je sve u redu, puste ih da odrade sezonu.

Ovo što se dogodilo na Korčuli pokazuje nam da smrt Brune Bobana nažalost nije promijenila gotovo ništa u hrvatskom nogometu. Valjda se ne treba dogoditi još jedna sportska tragedija pa da nadležni Savezi i klubovi reagiraju i omoguće igračima veću sigurnost na travnjacima na kojima provode svaki dan.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov