Obavijesti

Sport

Komentari 38

Strava i užas: Nevjerojatno, pa mogla je ubiti Ivanu na parketu

Strava i užas: Nevjerojatno, pa mogla je ubiti Ivanu na parketu
1

NOKAUT! Amerikanka Dearica Hamby je šakom udarila našu košarkašicu Ivanu Tikvić u potiljak. Pala je i izgubila svijest. Derica Hamby večer uoči utakmice uoči utakmice žalila se na nesanicu

VIDEO

Ma sve je u redu, ali osjećam se kao da me pregazio kamion. Nadam se da ću se uskoro vratiti treninzima, poručila je Ivana Tikvić (23). 

Hrvatska reprezentativka ispričala je to svojoj ponajboljoj prijeteljici Tei Buzov, košarkašici Brna iz Češke.

- Čule smo se čim je navečer puštena kući. Ivana je super reagirala s obzirom na okolnosti, da je praktično nokautirana na terenu, a da nikakvu njezinu lošu reakciju nismo vidjeli - rekla je Buzov.

A ono što je napravila Amerikanka Dearica Hamby (24) je za zatvor. A riječ je o djevojci koja igra i u WNBA-u, ženskoj inačici NBA lige.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
ŠOK! Hrvatsku su košarkašicu reanimirali nakon ovog starta?!
ŠOK! Hrvatsku su košarkašicu reanimirali nakon ovog starta?!

Njezina ekipa Ragusa gubila je od Torina 71-53, kad je šakom u stražnji dio glave pogodila hvatsku reprezentativku. I to samo 25 sekundi prije kraja utakmice, kad je već sve bilo odlučeno. Ivana je odmah pala na tlo, a pritom je glavom udarila u parket.

Hamby vjerojatno nije ni svjesna što je napravila, da je mogla i puno teže ozlijediti našu košarkašicu.

Nekoliko dana odmora

- Ivana ima blagi potres mozga. Kad je pala na parket, imala je napadaj koji je kratko trajao, ali hrvatska košarkašica se nakratko tresla. Bila je i u nesvijesti - ispričao nam je Daniele Mozzone, liječnik njezina Torina.

Nekoliko minuta se Ivani pružala liječnička pomoća na parketu, a potom je prebačena u bolnicu.

- Dodatni pregledi zasad nisu ustanovili nikakvo krvarenje, no još smo oprezni. Ivana ima bolove u vratu i malo joj se vrti, tako da će sigurno propustiti iduću utakmicu. Dobit će nekoliko dana da se odmori, no pratit ćemo njezino stanje pa ćemo ovisno o rezultatima pregleda odlučiti kako ćemo dalje postupati - istaknuo je doktor Daniele.

Dobila tri mjeseca suspenzije

- Šokirana sam. Kad su me obavijestili što se događa, nisam mogla vjerovati. Nevjerojatno je da se nešto takvo može dogoditi - rekla je Danira Bilić, članica UO HKS-a.

Šokirani su i čelnici Torina i Talijanskoga košarkaškog saveza. Sve je otišlo toliko daleko da je snimka spornog događaja predana policiji, a Torino je i najavio tužbu protiv pomahnitale američke košarkašice.

FOLLIA IN CAMPO A TORINO

Follia in campo a Torino. Con il punteggio già definito, a 26'' dalla fine, Hamby stende Ivana Tikvić con "pugno/manata". La giocatrice finisce a terra e perde, in un primo istante, i sensi. Minuti di paura in quel del Ruffini. La giocatrice ha poi abbandonato il campo cosciente ma in barella ed è stata portata in ospedale per fare tutti gli accertamenti.

Posted by SiAmo Donne - www.basketinside.com on 9. prosinca 2017

- Osuđujemo takvo nasilje koje je moglo ozbiljno ugroziti zdravlje Ivane Tikvić. Poduzeli smo mjere kako bismo zaštitili svoju košarkašicu - piše u priopćenju talijanskog kluba.

Predsjednik ženske lige Massimo Protani Hamby je suspendirao na tri mjeseca.

- Koliko je meni poznato, samo jednom se dogodilo nešto slično, kad je moja bivša suigračica iz LA Sparksa, Latasha Byears, nokautirala jednu curu u Turskoj, zbog čega je doživotno isključena iz košarke. To je jedino što sam čula. Bilo je ružnih startova, guranja iz gluposti u leđa, koljena, ali ovo je ipak nešto posebno... Kraj utakmice, sve gotovo, 20 razlike... A još joj se i unijela u lice, prijetila joj dok je ležala na parketu, kao da je u pitanju wrestling, a ne košarka. Baš je tužno vidjeti kako se cura ponaša, ali mnogo Amerikanki koje dođu u Europu imaju taj bahati stav, kao da su izmislile košarku - rekla je Vedrana Grgin.

Neviđeno nasilje

A pomoćnica hrvatskog izbornika prošla je u karijeri zaista jako puno toga. Bila je i u Americi, prošla pola Europe...

- Strašno, baš je bilo jako nasilno, ne sjećam se da sam ikad u ženskoj košarci vidjela nešto ovakvo, a praktički cijeli život sam na parketu.

Divljački je udarila pa se i dalje htjela tući?!

Ivana je loptu uhvatila pod svojim košem, krenula u kontru, Dearica Hamby nije je uspjela uloviti, pa ju je divljački udarila šakom s leđa. Nakon što je naša košarkašica pala na pod, pomahnitala Amerikanka željela je nastaviti obračun. U tome su je, nasreću, spriječile njezine suigračice, koje su je odvukle što dalje od incidenta.

Dearici Hamby ovo je već drugi put da se potukla na terenu. Udarila je Megan Mahoney, no i ona je bila žrtva nasilja na terenu. U svibnju ju je šakom u glavu udarila košarkašica Phoenixa Diana Taurasi.  

- Takvi postupci ne smiju se tolerirati. Pa zbog takvih udaraca možete postati invalid - javila nam se i hrvatska izbornica Anđa Jelavić.

Hamby je dan uoči utakmice napisala da je zbog djeteta probdjela noć te da je prilično neispavana. I kad je njezina ekipa bila poražena, Hamby je bez ikakve prethodne provokacije udarila Ivanu u glavu.

- Rekla mi je Ivana da se ne ljuti na Amerikanku, dogodilo se to u žaru borbe, i ona će sigurno krenuti dalje kao da se ništa nije dogodilo, samo da se malo stiša ova buka oko cijelog slučaja - ispričala je Buzov.

Američka se košarkašica dan nakon životinjskog nasrtaja na hrvatsku reprezentativku ispričala.

- Iskreno mi je žao zbog mojeg ponašanja i ozljeda koje sam nanijela suparnici. To šalje krivu sliku o meni, a zaista nisam takva - preko kluba je Hamby poslala ispriku.

Pokrenut će sudsku tužbu

Malo to vrijedi Ivani, pogotovo da je teže stradala. Međutim, još treba biti oprezan jer bilo kakva ozljeda glave, odnosno potres mozga, uvijek je opasna i teško je reći hoće li biti i težih posljedica za našu košarkašicu. 

- Ma bit će naša ‘Tikva’ dobro, jaka je ona cura, vratit će se i treninzima i utakmicama prije negoli se itko nada. Ovdje u Italiji je taj slučaj baš odjeknuo, čitam da će njen klub pokrenuti i sudsku tužbu protiv Dearice Hamby zbog nasrtaja na Ivanu, a ona se brani govoreći da je Ivana nju udarila laktom, što se na snimci baš i ne vidi - rekla je Lea Miletić, Ivanina suigračica u reprezentaciji i košarkašica talijanske Battipaglije.

Koliko udarac ili pad na glavu može biti opasan, najbolje pokazuje primjer sportskog direktora Cedevite Mateja Mamića, koji je 2005., igrajući za Albu, pao na parket te je morao u 31. godini prekinuti karijeru zbog ozljede kralježnice.

- Prije sam mislio da je za košarkaše najteža ozljeda leđa ili ligamenata, no bio sam u krivu. Zbog tog sam pada 60-postotni invalid i zaista imam sreću da sam se uspio oporaviti. Ne u cijelosti, ali većim dijelom da. I danas moram raditi vježbe kako mi se stanje ne bi pogoršalo - rekao je Mamić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića