Obavijesti

Sport

Komentari 14

Sve o Astani: Dinamu prijeti čovjek koji je izbacio Hajduk, a Hrvat je najveća legenda kluba

Sve o Astani: Dinamu prijeti čovjek koji je izbacio Hajduk, a Hrvat je najveća legenda kluba

Prema Transfermarktu, momčad Astane vrijedi 14,2 milijuna eura. Najvredniji je gambijski napadač Dembo Darboe. On je procijenjen na 1,8 milijuna eura. Za usporedbu, Dinamo vrijedi 109,45 milijuna eura

VIDEO

Nogometaši zagrebačkog Dinama igrat će s prvakom Kazahstana Astanom u drugom pretkolu Lige prvaka. Astana je, nakon 1-1 u prvoj utakmici kod kuće, u uzvratu u Tbilisiju pobijedila Dinamo s 2-1 i prošla dalje.

POGLEDAJTE VIDEO: Slavlje Dinama i navijača

Pokretanje videa...

Slavlje Dinama i njihovih navijača 01:22

Dinamo jednom već izbacio Astanu

Ne tako davno, 'modri' su prvi put u svojoj povijesti igrali protiv Astane. Bilo je to 2018. godine, također u pretkolu Lige prvaka, no tada su igrali na stepenici više, u trećem pretkolu.

Dinamo je tada pod vodstvom Nenada Bjelice u prvoj utakmici, na umjetnoj travi, slavio 2-0 golovima Danija Olma i Marija Budimira, koji je samo nekoliko mjeseci kasnije otišao u iranski Persepolis, a potom golom Marija Gavranovića na Maksimiru potvrdio prolazak u doigravanje, gdje ga je dočekao švicarski Young Boys. Švicarci su bili bolji i poslali Dinamo u Europsku ligu.

Sezona 2018/19. na koncu je ispala povijesnom, jer Dinamo je igrao sjajno u Europi i izborio prvo europsko proljeće nakon 50 godina čekanja.

Marin Tomasov legenda Astane

Naravno, pet godina je puno vremena u nogometnom svijetu, štošta se od tad promijenilo, i u Dinamu i Astani. Od tadašnje momčadi Dinama u klubu su ostali samo Danijel Zagorac i Dino Perić, dok su u redovima kazahstanske momčadi ostali tek Abzal Beysebekov i neuništivi Hrvat Marin Tomasov (35).

Bivši igrač Hajduka i Rijeke igra za Astanu od ljeta 2017. i prometnuo se pravu legendu kluba. Najbolje u prilog toj tezi govori da je kapetan kluba te ujedno i šesti igrač u povijesti po broju nastupa. Društvo mu od zimus radi i Josip Čondrić (29), bivši golman Zagreba, Rudeša, Istre i Zrinjskog, a u povijesti kluba za Astanu je igrao još jedan Hrvat - Luka Šimunović.

Prema Transfermarktu, momčad Astane vrijedi 14,2 milijuna eura. Najvredniji je gambijski napadač Dembo Darboe (24). On je procijenjen na 1,8 milijuna eura. Za usporedbu, Dinamo vrijedi 109,45 milijuna eura. Da je Darboe, primjerice, igrač Dinama, bio bi tek 18. po vrijednosti u kadru, vrijedio bi koliko i Antonio Marin... U Astanu je došao i Stjepan Lončar (26), bivši igrač Rijeke.

Kakva je Astana?

U Astani Hajdukov krvnik

U momčadi kazahstanskog trenera Grigorija Babajana jako je važan i bjeloruski veznjak Maks Ebong (23). On vrijedi 1,2 milijuna eura. Ebong je za Bjelorusiju debitirao 2019. i skupio 30 utakmica i postigao četiri pogotka. Rođen je u Vitebsku, majka mu je Bjeloruskinja, a otac Kamerunac. Roditelji su mu liječnici, upoznali su se na fakultetu u gradu u kojem je Maks rođen.

U kadru je Astane i srpski veznjak Dušan Jovančić (32). Možda vam zvoni to ime... Naime, Jovančić je bio igrač Tobola te s tim kazahstanskim klubom izbacio Hajduk 2021. u drugom pretkolu Konferencijske lige. U prvoj utakmici Hajduk je pobijedio Tobol 2-0, a Jovančić je igrao 33 minute. U uzvratu je Jovančić igrao 108 minuta. Štoviše, poentirao je za 1-0. Tobol je kod kuće pobijedio 4-1...

Astana je nakon 16 kola druga u prvenstvu. Bod više ima Ordabasi. Prva utakmica Dinama i Astane igrat će se 25. srpnja od 20 sati na Maksimiru, a uzvrat je tjedan dana kasnije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

As: Luka Modrić je donio odluku
GDJE ĆE 'VATRENI'?

As: Luka Modrić je donio odluku

Luka Modrić proveo je 12 godina u Real Madridu, a nije skrivao kako bi htio nastaviti igrati za Real dok je to moguće. Španjolske novine As pišu kako je hrvatski reprezentativac donio odluku o budućnosti

Hrvatska ostaje bez Snježne kraljice! Evo zašto je savez odustao od bitke i povukao se
OTKAZAN SKIJAŠKI SPEKTAKL

Hrvatska ostaje bez Snježne kraljice! Evo zašto je savez odustao od bitke i povukao se

Plus+ Snježna kraljica trebala je biti prebačena na početak veljače umjesto tradicionalnog termina početkom siječnja. To se, ipak, neće dogoditi, zato što na Sljemenu ne postoje uvjeti za utrku. A ne mislimo na loše vrijeme...
Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...