Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Sve o Belichicku: Sačmaricom pucao na automate za sokove

Trener NFL momčadi New England Patriotsa porijeklom je iz Draganića, a osvojio je pet naslova u karijeri kao glavni trener, te još dva kao pomoćni trener. Dino Rađa poklonio mu je hrvatsku zastavu

Video: 24sata Video
14 komentara

Bill Belichick (66), američki megatrener hrvatskih korijena, ima sedam naslova u američkom nogometu. Dva je osvojio kao pomoćni trener u New York Giantsima, a čak pet kao glavni trener u New England Patriotsima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Belichickovi su u SAD doselili davne 1897. godine, a djed Biličić i baka (rođ. Barković) porijeklom su iz Draganića. Naselili su se u malenom gradiću Monassen kraj Pittsburga kao i mnogi Hrvati tada. 

- Ponosan sam na očevu obiteljsku tradiciju i hrvatsko porijeklo. Bio sam nekoliko puta u toj predivnoj zemlji - otkrio je prije četiri godine Belichick.

Posljednji Super Bowl osvojio je  2017., a vjerojatno mu je najdraži u karijeri jer je stigao u spektakularnom preokretu Patriotsa protiv Atlante u Super Bowlu.

Filmski scenarij

New England je gubio 21-0, kasnije i 28-3, ali Patriotsi su se vratili te izborili povijesni naslov u jednoj od najspektakularnijih NFL utakmica ikad.

Oscarom nominirani scenaristi i producenti Paul Tamasy i Eric Johnson bacili su se na posao i žele napraviti film o tom čuvenom finalu. Film bi se trebao fokusirati na Toma Bradyja i njegovu ulogu u nevjerojatnom preokretu Patriotsa u finalu.

U filmu će biti i mrlja koja prati Bradyja i Patriotse od doigravanja 2014./2015. godine kad su namjerno ispumpali lopte na susretu protiv Indianapolis Coltsa.

Brady je tada bio kažnjen s četiri utakmice, tražilo se i izbacivanje New Englanda, ali to se nije dogodilo. Patriotsi su ispumpali čak 11 od 12 lopti (svaka momčad ima svoje lopte), što su suci primijetili na poluvremenu te ih zamijenili. 

Belichick je često ispitivao granicu koliko daleko može rastegnuti pravila NFL-a. Zbog snimanja protivničkih signala kažnjen je s 500.000 dolara. Nikad nijedan trener u povijesti NFL-a nije dobio veću kaznu. Belichick je priznao krivicu, ispričao se i platio. Kažnjen je i klub, Patriotsi su morali platiti 250.000 dolara.

Farba brod

Belichick je znao da će mu opet trebati kanta boje. Čuveni trener veliki je ljubitelj brodova i nakon svakog osvojenog naslova mora mijenjati ime brodice koju posjeduje.

Prije više od deset godina guštao je u svom brodu koji je nazvao 'Pet prstenova', no to je bio samo kratkoročni naziv. Brodu je mijenjao ime kako je osvajao naslove. Nakon utakmice protiv Falconsa opet je promijenio ime brodu.

To je i najavio dan nakon velikog finala. 

- Da, moram se baciti na posao - rekao je Belichick.

Nedugo nakon toga snimili su ga na brodu 'Sedam prstenova'.

Dino Rađa mu poklonio zastavu

U Hrvatskoj jednom ga je prilikom dočekao njegov prijatelj Dino Rađa.

- S Belichickom me upoznao producent s CBS televizije Pete Radovich, a prva stvar koju me zamolio bila je hrvatska zastava da je može objesiti na kuću - rekao je Rađa te nastavio:

- Bio je moj gost u Splitu prije par godina. Smjestio sam ga u hotel pokraj Dioklecijanove palače, vodio po gradu, a potom sam mu "nacrtao" što sve treba obići unajmljenim brodom.

I Dino se osvrnuo na Billovu 'razvikanu' namrgođenost.

- Je, mrgud je, ali samo kada sezona traje, potpuno je u tome. No kada je na odmoru, Bill je zabavan, potpuno drugačiji, no inače.

Ne nosi jakne, samo majice s kapuljačom

Trenera Patriotsa uz liniju se može vidjeti najčešće u majicama s kapuljačom, a razlog je svađa s vodstvom lige.

Čelnici NFL-a potpisali su ugovor s proizvođačem sportske odjeće, a Belichick je odbijao biti njihov maneken. Odabrao je najobičniju majicu s kapuljačom i danas je po tome poznat. U fan shopu Patriotsa nudi se Belichickova hudica. Tu hudicu nosi i kad je -10 stupnjeva, a jaknu uopće ne nosi.

Posjećuje zatvore

Uglavnom je namrgođen tip, no Bill ima veliko srce. Često posjećuje zatvore te razgovara sa zatvorenicima kako bi im dao podršku da izdrže kaznu. Posjećuje i članove bandi, koje savjetuje kako izbjeći nasilje.

Problematičan student, ali dobar sportaš

Tijekom studiranja na fakultetu Wesleyan bio je vrlo problematičan. Kao predsjednik bratstva Chi Psi često je urinirao po kućama drugih bratstava, a sačmaricom je znao uništavati aparate za sokove.

Najbolji NFL trener svijeta na sveučilištu je bio kapetan lacross momčadi, a odlične rezultate na sveučilišnoj razini ostvarivao je i u skvošu.

Naši partneri pišu
Message