Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
54 komentara

Sve o Ligi nacija: Preko nje se može izboriti odlazak na Euro

U četvrtak počinje Liga nacija, novo natjecanje Uefe u kojem će sudjelovati i Hrvatska koja će zaigrati u najjačoj ligi (Liga A), te u skupini 4 zajedno s Engleskom i Španjolskom

SP 2018, Hrvatska - Nigerija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
54 komentara

Prvo izdanje Lige nacija održat će se od 6. rujna do 20. studenog ove godine, a završnica natjecanja je u lipnju 2019. kada će biti odlučen pobjednik Lige nacija. Natjecanje će poslužiti i kao dio kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020.

U Ligi nacija ukupno će sudjelovati 55 reprezentacija koje su podijeljene u četiri jakosna razreda (Lige od A do D), a svaka Liga je podijeljena u četiri skupine. 

Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska, a te su momčadi smještene u četiri skupine po tri reprezentacije.

U skupini B su Austrija, Wales, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Herzegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska. Ligu C čine Mađarska, Rumunjska, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Cipar, Estonija i Litva.

U najslabijoj D ligi nalaze se Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Latvija, Farski Otoci, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

PRIPREME ZA PORTUGAL Santini: Luka? Znači nam puno što je uopće s nama u busu...

Četiri pobjednika skupina lige A igrat će na Final Fouru koji će se održati u lipnju 2019., kako bi doznali pobjednika ovog natjecanja, dok će najslabija ekipe iz svake skupine preseliti u niži rang natjecanja. Na završnom turniru će se igrati dva polufinala, utakmica za 3. mjesto i finale. Pobjednici skupina u Ligama B, C i D sele u viši rang natjecanja, a najlošiji u skupini u nižu ligu.

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest kola, po dva kola u rujnu, listopadu i studenom.

Natjecanje će poslužiti i kao dio kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine. Ždrijeb skupina za EP bit će 2. prosinca u Dublinu, a 55 reprezentacija bit će raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina bit će smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine izborit će direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to u dodatnim kvalifikacijama u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Svaka Liga će imati svoj mini turnir sa četiri sudionika od kojih će jedan izboriti vizu za EURO 2020. 

VATRENI IM NIKAD NISU ZABILI NI GOL Portugalci nabrijani: Pobijedit ćemo Hrvatsku i bez Ronalda!

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige.

Hrvatska nastup u Ligi nacija otvara 11. rujna u Elcheu protiv Španjolske. Potom slijedi okršaj protiv Engleza na praznoj Rujevici 12. listopada. U trećem kolu svjetski doprvaci će u Zagrebu 15. studenog ugostiti Španjolsku, a tri dana kasnije je ogled protiv Engleske na stadionu Wembley.

Detaljan raspored reprezentacija po skupinama:

LIGA A:
Skupina 1 - Nizozemska, Francuska, Njemačka
Skupina 2 - Island, Švicarska, Belgija
Skupina 3 - Poljska, Italija, Portugal
Skupina 4 - HRVATSKA, Engleska, Španjolska

LIGA B:
Skupina 1 - Slovačka, Ukrajina, Češka
Skupina 2 - Rusija, Švedska, Turska
Skupina 3 - Austrija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska
Skupina 4 - Wales, Irska, Danska

LIGA C:
Skupina 1 - Škotska, Albanija, Izrael
Skupina 2 - Mađarska, Grčka, Finska, Estonija
Skupina 3 - Slovenija, Norveška, Bugarska, Cipar
Skupina 4 - Rumunjska, Srbija, Crna Gora, Litva

LIGA D:
Skupina 1 - Gruzija, Latvija, Kazahstan, Andora
Skupina 2 - Bjelorusija, Luksemburg, Moldavija, San Marino
Skupina 3 - Azerbajdžan, Farski Otoci, Malta, Kosovo
Skupina 4 - Makedonija, Armenija, Lihtenštajn, Gibraltar

Raspored utakmica u skupini 4:

8. rujna Engleska - Španjolska (Wembley)

11. rujna Španjolska - HRVATSKA (Elche)

12. listopada HRVATSKA - England (Rujevica)

15. listopada Španjolska - Engleska (Sevilla)

15. studenog HRVATSKA - Španjolska (Zagreb)

18. studenog Engleska - HRVATSKA (Wembley)

VIDI OVO! KVIZ: Jesi li grafče na tavče ili chilli con carne?

Naši partneri pišu
Message