Obavijesti

Sport

Komentari 31

Što niste znali o Wimbledonu: Specijalitet je tipično britanski

Što niste znali o Wimbledonu: Specijalitet je tipično britanski
25

Ovaj ponedjeljak počinje glavni turnir najpoznatijega teniskog turnira na svijetu, Wimbledon. Organizacija iziskuje puno ljudstva i novca, a mi vam donosimo deset stvari koje vjerojatno nismo znali

VIDEO

Teniski turnir u All England Clubu, Wimbledon, najpopularniji je na svijetu. Goran Ivanišević u Londonu je ispisao povijest hrvatskog tenisa osvojivši turnir s pozivnicom prije 18 godina, no nije samo Hrvatima Wimby drag.

Bilo to zbog kultne povijesti, odlične atmosfere, strogog dress-koda, sjajnih mečeva ili nečeg drugog, taj turnir ima "ono nešto".

Zavrili smo malo iza kulisa britanskog Grand Slama i donijeli vam brojke koje će vam dati malo drugačiji pogled na Wimbledon...

Wimbledon 2019 - Preview Day Two - The All England Lawn Tennis and Croquet Club Wimbledon
Wimbledon Wimbledon Wimbledon
  • Turnir traje 14 dana, a ukupno se odigra čak 660 mečeva. Ne igra se prve nedjelje, osim u krajnje iznimnim slučajevima, poput velikog broja mečeva odgođenih zbog kiše.
  • Na turniru sudjeluje 757 igračica i igrača.
  • Tenisačice i tenisači svake godine iskoriste približno 54.250 lopti.
  • Nagradni fond turnira iznosi 38 milijuna funti ili 42,5 milijuna eura ili 314 milijuna kuna. To je 11,7 posto više u odnosu na prošlu godinu. Muški i ženski pobjednik dobivaju jednaku svotu, po 2,35 milijuna funti.
  • Mečevi se igraju na stopostotnoj travi sjemena Rye koja se kosi na duljinu od osam milimetara. Naravno, tamo gdje je ima jer se svakim danom travnata površina na terenima smanjuje.
  • Ukupno 17 terena ugošćuje mečeve Wimbledona, od čega dva imaju krov - središnji teren i teren broj 1, koji će 2019. imati premijeru pod krovom.
  • Iako ta dva terena imaju reflektore, pravila nalažu kako se ne smije igrati nakon 23 sata po lokalnom vremenu. No jedan je čovjek prekršio to pravilo, Andy Murray 2012. godine odservirao je za pobjedu nad Marcosom Baghdatisom u četiri seta u 23:02.
  • Odjedanput mečeve može gledati 38.500 gledatelja, koliko je stolaca na svim terenima. Gledanost se putem televizijskih i internetskih prijenosa penje do 1,2 milijarde ljudi.
  • Za sve one gladne i žedne, organizator svake godine osigura 28 tona jagoda i 28.000 boca šampanjca koje se konzumiraju u All England Clubu.

Osim silnih statističkih podataka, Wimbledon nam svake godine ponudi pregršt smiješnih poteza. Pogledajte izdvojene trenutke i nasmijte se uz promašaje, (is)padanja i ostale čudne situacije.

Nismo u mogućnosti objaviti vezani videozapis zbog ograničenja vezanih uz prava emitiranja na internetu. Video možete pogledati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao