Obavijesti

Sport

Komentari 35

Švicarci pokrenuli kriminalnu istragu protiv Seppa Blattera!

Švicarci pokrenuli kriminalnu istragu protiv Seppa Blattera!
12

Švicarske vlasti sumnjiče Blattera za kriminal u slučajevima potpisivanja ugovora o TV pravima s Jackom Warnerom, a istražuju i sumnjivu isplatu Michelu Platiniju!

VIDEO

Švicarsko državno tužiteljstvo otvorilo je kriminalni postupak protiv Seppa Blattera,  a izvanrednu vijest donosi BBC. Samo nekoliko sati prije objave ove informacije Fifa je otkazala današnju konferenciju za novinare koju je trebala održati u Zürichu. Na njoj je trebao biti i još aktualni predsjenik Blatter, no on je morao na ispitivanje.

Sumnjivi ugovori i isplata Platiniju

Švicarski državni tužitelj potvrdio je otvaranje istrage protiv dugogodišnjeg vladara svjetskog nogometa Seppa Blattera zbog ugovora o televizijskim pravima s bivšim potpredsjednikom Fife Jackom Warnerom iz 2005. godine. 

I ne samo to. Blattera istražuju i u slučaju sumnjive isplate 2011. godine predsjedniku Uefe Michelu Platiniju u iznosu od dva milijuna švicarskih franaka.

Tko je Jack Warner?

Jack Warner bivši je potpredsjednik Fife. Uhitili su ga nakon akcije švicarske i američke policije, potom pustili uz jamčevinu pa izdali Interpolovu tjeralicu za njim. 

Warner je samo jedan od visokih čelnika Fife koje sumnjiče za pranje novca, reketarenje, mito i pronevjeru više od 100 milijuna dolara u posljednjih 25 godina, kao i za mito u zamjenu za davanje domaćinstva SP-a.

PA/Pixsell

Trebao pričato o smjeni Valckea pa završio na ispitivanju

Na Fifinoj "presici" Blatter je po prvi puta trebao u javnosti pričati o hitnoj smjeni glavnog tajnika Jeromea Valckea koji mu je bio desna ruka od 2007. godine. No nije stigao. Morao je odgovarati na pitanja švicarskih tužitelja.

Fifa je razriješila Valckea po hitnom postupku zbog sumnje za korupciju.  Francuz je demantirao optužbe o 10 milijuna dolara mita bivšem dopredsjedniku Jacku Warneru u aferi oko dodjele domaćinstva SP-a 2010. godine u Južnoj Africi, a najnovija afera koja se spominje oko njega je "dilanje" s ulaznicama i preprodaja karata za SP 2014.

Upali u Blatterov ured i tražili dokaze

Blattera su ispitivali u središtu švicarskog državnog odvjetništva. U priopćenju švicarskog državnog odvjetništva stoji kako je uz prisustvo policije "pročešljan" i Blatterov ured te je zaplijenjen materijal.

Fifa je objavila kako surađuje s vlastima te kako će nastaviti surađivati u ovoj istrazi protiv još aktualnog predsjednika Blattera.

Fifa - Mito i korupcija

Švicarska policija u suradnji s američkim vlastima uhitila je sedmoricu visokih dužnosnika Fife 27. svibnja u luksuznom hotelu u Zürichu dok su se pripremali za glasovanje o reizboru Seppa Blattera, koji je osvojio novi mandat, ali je samo četiri dana kasnije objavio kako traži od Fifinog kongresa nove izvanredne izbore. 

Samo nekoliko sati nakon što je na izvanrednoj konferenciji za novinare objavio kako se povlači s mjesta vladara Fife, BBC je objavio kako je Sepp Blatter pod istragom američkih vlasti za mito, korupciju i kriminal. 

"Primali smo mito u zamjenu za dodjelu domaćinstva SP-a"

Da se nešto sprema bilo je svima jasno, a potvrđeno je početkom srpnja. Finale ženskog SP-a u Vancouveru. Blatter? Nije putovao u Kanadu. Bojao se izručenja u SAD i prvi put nakon 1998. godine nije otišao na finale velikog natjecanja.

Glavni zviždač i doušnik FBI-a, jedan od pokretača rušenja Blattera i kompanije je Chuck Blazzer koji je otkrio kako su nepravilnosti u vrhu svjetskog nogometa počele prije više od 20 godina.

- Dogovorio sam s ostalim članovima primanje mita u zamjenu za dodjelu domaćinstva SP-a 1998. Primali smo mito i u zamjenu za dodjeljivanje televizijskih i drugih prava za Gold kupove od 1996. do 2003. te za dodjelu domaćinstva SP-a 2010. Južnoafričkoj Republici - stoji u transkriptu Blazerova saslušanja iz 2013. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani