Obavijesti

Sport

Komentari 433

Gavranović je švicarski junak, Mbappe francuski tragičar, svjetski prvaci ispali u drami!

Gavranović je švicarski junak, Mbappe francuski tragičar, svjetski prvaci ispali u drami!
10

Reprezentacija Švicarske nakon dramatične završnice u ruletu penala izborila je četvrtfinale u kojem će igrati protiv Španjolske. Zadnji penal u prvoj seriji za Francuze pucao je Mbappe, ali Sommer je sjajno obranio

Reprezentacija Švicarske priredila je veliko iznenađenje plasiravši se u četvrtfinale EP-a nakon što je u susretu osmine finala u Bukureštu boljim izvođenjem penala pobijedila Francusku s 8-7  (1-0, 3-3, 3-3).

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski navijači u Kopenhagenu

Pokretanje videa...

Hrvatski navijači u Kopenhagenu VIDEO

Utakmica je nakon 120 minuta završila 3-3. Golove za Francusku zabili su Karim Benzema (57, 59) i Paul Pogba (75), dok su strijelci za Švicarsku bili Haris Seferović (15, 81) i Mario Gavranović (90).

Švicarska je pri vodstvu 1-0 imala penal, no Rodriguez ga nije iskoristio.

Euro 2020 - Round of 16 - France v Switzerland

Prilikom izvođenja penala odluka je pala u petoj seriji. Mehmedi je zabio, a Sommer obranio udarac Mbappéu.

Prije toga za Švicarsku su zabili Gavranović, Schär, Akanji i Vargas, a za Francusku Pogba, Giroud, Thuram i Kimpembe.

Švicarska je povela u 15. minuti golom Harisa Seferovića. Steven Zuber je ubacio s lijeve strane, a napadač Benfice zabio glavom za 1-0. Nastavak prvog dijela protekao je u dominaciji "Tricolora", no do konca poluvremena rezultat se više nije mijenjao.

Euro 2020 - Round of 16 - France v Switzerland

Švicarska je povela golom Seferovića u 15. minuti, preokret je kreirao Benzema s dva golau razmaku od dvije minute, u 57. i 59. minuti. Prednost Francuske povećao je Pogba u 75. minuti, no Seferović svojim drugim golom u 81. minuti te Gavranović u 90. minuti odveli su dvoboj u dodatnih pola sata.

U produžetku se rezultat nije mijenjao pa se pristupilo izvođenju penala prilikom kojega se u "tragičara" prometnuo Mbappé kojemu je u posljednjoj petoj seriji švicarski golman Sommer obranio udarac.

Prvo poluvrijeme susreta u Bukureštu nije ponudilo mnogo zanimljivosti, obje reprezentacije kombinirano su uputile samo jedan udarac u okvir gola, a taj je bio i pogodak. Zuber je u 15. minuti dobio loptu na lijevom krilu, poslao ubačaj na peterac gdje je Seferović nadvisio Lengleta i svladao Llorisa.

Euro 2020 - Round of 16 - France v Switzerland

Iako je rano pala u rezultatski zaostatak, Francuska do kraja prvog poluvremena nije napravila ništa značajno u napadu. Jedini pokušaj vrijedan spomena bio je slobodan udarac Mbappéa iz 26. minute koji je prohujao pored stative.

Početak drugog poluvremena bio je eksplozivan. Embolo je u 50. minuti prošao po desnoj strani, ali njegovo dodavanje za Seferovića koji je bio u savršenoj poziciji za novi gol u posljednji je trenutak presjekao Varane. Samo dvije minute potom sjajni Zuber je ponovno dobio loptu na lijevoj strani, na ulasku u kazneni prostor "počistio" ga je Pavard, a suad Rapallini je nakon pregleda snimke pokazao na bijelu točku za Švicarsku. Izvođenja penala prihvatio se Rodriguez, a njegov mlaki prizemni udarac u desni kut zaustavio je Lloris.

Euro 2020 - Round of 16 - France v Switzerland

I kako se to često događa, neiskorištene prilike na jednoj strani vrlo brzo su kažnjene na drugoj. Francuska je nagovijestila preokret u 56. minuti kada je Pogba odlično proigrao Mbappéa, no njegov udarac s desetak metara prošao je pored gola.

No, ono što nije zabio, Mbappé je vrlo brzo nadoknadio asistencijom. Griezmann mu je dodao loptu na 20-ak metara od gola, on se odlučio na odigravanje okomite lopte za Benzemu koji je utrčao u kazneni prostor i svladao Sommera. 

U 59. minuti već je bilo 2-1 za Francusku. Opet je u akciji bio francuski napadački trojac, Mbappé je petog odigrao za Griezmanna koji je utrčao u kazneni prostor, njegov udarac Sommer je uspio obraniti, ali lopta je pala na glavu Benzemi koji je s metra pogodio nebranjenu mrežu.

Kada je Pogba fantastičnim udarcem s 25 metara u 75. minuti povisio na 3-1 činilo se kako je dvoboj riješen. Xhaka je blokirao pokušaj Benzeme, no lopta se odbila u noge Pogbe koji je napravio dva koraka prema naprijed, a onda naciljao i pogodio sam gornji lijevi kut švicarskog gola.

Švicarci nisu tako mislili, u 81. minuti Mbabu je ubacio s desne strane, na petercu je ponovno najviši u skoku bio Seferović i svojim drugim golom na utakmici smanjio na 3-2.

Euro 2020 - Round of 16 - France v Switzerland

Nastavila je Švicarska s agresivnom igrom i to joj je donijelo poravnanje u 90. minuti. Xhaka je oteo loptu Pogbi na sredini igrališta, proigrao Gavranovića, a napadač Dinama se prvo "lažnjakom" riješio Kimpembeova bloka te potom preciznim udarcem sa 16 metara pogodio donji desni kut za poravnanje.

Sudačka nadoknada ponudila je još uzbuđenja, prvo Mehmedi nije uspio primiriti dubinsko dodavanje kad se nalazio na rubu francuskog kaznenog prostora, dok je Coman doslovno u posljednjoj sekundi zatresao gredu šutom s 20 metara.

Produžetak nije donio većih uzbuđenja pred vratima, Francuzi su imali inicijativu, a najbliži pogotku bili su u 110. minuti kada je Mbappé bio neprecizan nakon što ga je još jednom okomitom loptom uposlio Pogba te u 119. minuti kada je udarac Girouda glavom lijepom paradom zaustavio Sommer, pa se pristupilo izvođenju penala.

Lovren: Strašna smo ekipa, ali neke se stvari moraju mijenjati
Lovren: Strašna smo ekipa, ali neke se stvari moraju mijenjati

Svih prvih devet izvođača u raspucavanju bilo je sigurno, a onda je loptu uzeo jedan od najskupljih igrača svijeta Mbappé i potvrdio kako ovo nije bilo njegovo natjecanje. Uz to što nije postigao niti jedan gol u otvorenoj igri, Mbappé nije uspio pogoditi niti s bijele točke, njegov jak udarac u desni kut sjajno je obranio Sommer i odveo Švicarsku među osam najboljih.

Najbolji je to rezultat Švicarske na Eurima u povijesti, a ujedno je ovo i prva pobjeda Švicarske u nokaut fazi na velikim natjecanjima nakon Drugog svjetskog rata. Od Eura 2004. Švicarska je sudjelovala na po četiri Eura i SP-a, na pet od osam tih natjecanja je prošla skupinu, no prvi je put uspjela slaviti i u osmini finala.

Švicarska će u četvrtfinalu u petak od 18 sati igrati u Sankt Peterburgu protiv Španjolske koja je ranije u ponedjeljak u Kopenhagenu svladala Hrvatsku s 5-3 nakon produžetka.

Euro 2020 - Round of 16 - France v Switzerland
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
OSMINA FINALA EUROPSKOG PRVENSTVA 21:00 , ARENA NATIONALA
Francuska
Benzema 57', 59', Pogba 75'
7 : 8
Švicarska
Seferović 15', 81', Gavranović 90'
Sortiranje događaja
FRANCUSKA PROMAŠENI PENAL

Kylian Mbappe promašio je penal!!! Yan Sommer pročitao je Mbappea i fantastičnom obranom odveo svoju momčad u daljnju fazu natjecanja.

Gotovo je! Švicarska nakon ruleta penala prolazi u četvrtfinale gdje ju čeka Španjolska. 

GOL ŠVICARSKA

Mehmedi je također bio siguran. 

GOL FRANCUSKA

Kimpembe je pucao gornji desni kut i zabija za izjednačenje. 

GOL ŠVICARSKA

Ufff. Blizu je bio Lloris, ali Vargas ipak zabija. 

GOL FRANCUSKA

Marcus Thuram pucao je u lijevu stranu. Blizu je bio Sommer, ali lopta je ipak ušla.

Komentari 433