Obavijesti

Sport

Komentari 22

"Svjetlo se ugasilo i zavladala je mrtva tišina. Onda smo pali'

"Svjetlo se ugasilo i zavladala je mrtva tišina. Onda smo pali'
17

Iz bolnice sam javio obitelji da sam dobro. Moj 11-godišnji sin rekao mi je da je znao da sam živ. Kaže da je to osjećao u sebi. To mi je dalo snagu, rekao je novinar Rafael Henzel

VIDEO

Rafael Henzel jedan je od šestorice preživjelih u padu aviona u kolumbijskom Medellinu. Prije dva tjedna gotovo kompletna momčad Chapecoensea poginula je u nesreći na putu prema finalu Copa Sodamericane protiv Atletico Nacionala.

Od 77 putnika šestero ih se nekim čudom izvuklo. Među njima i brazilski novinar Rafael Henzel koji je za španjolsku Marcu detaljno opisao kako se sve događalo.

- Zovem se Rafael Henzel i ovo je moje iskustvo tragične nesreće. Te noći poginulo je 71 ljudi, šestero je preživjelo, ja sam jedan od njih - počeo je svoju priču Henzel, koji je iz ovoga uspio izaći bez težih ozljeda.

Rescue crew work in the wreckage from a plane that crashed into Colombian jungle with Brazilian soccer team Chapecoense near Medellin

"Cijeli grad je umro s njima"

Nogometaši Chapecoensea ukrcali su se u Sao Paulo i preko Bolivije krenuli za Kolumbiju. Samo koji dan prije slavili su prolaz protiv argentinskog San Lorenza u polufinalu Copa Sodamericane, nečega poput naše Europske lige. 

No veselje i sreću navijača ovog malog kluba iz brazilskog grada Chapeca ubrzo je zamijenila tuga. Stadion Chapea postao je svetište, a navijači su se opraštali od poginulih igrača. Kao da je cijeli grad umro s njima...

Relatives of Chapecoense soccer club head coach Caio Junior, who died in the plane crash in Colombia, participate in a ceremony to pay tribute to him in Curitiba

"Sve je bilo normalno do turbulencije i alarma"

- Poletjeli smo iz Sao Paula i nakon sat vremena stigli smo u Santa Cruz u Boliviju. Tamo smo čekali avion za Medellin. Atmosfera na letu bila je sjajna, slavljenička - rekao je Henzel koji je bio jedan od tima novinara koji su pratili mali Chapecoense na putu prema povijesnom uspjehu.

- Let iz Bolivije prema Medellinu bio je normalan sve do jake turbulencije i alarma koji je uključila stjuardesa. Let je bio produžen više od 10 minuta i počeli smo se pitati je li sve u redu - ispričao je preživjeli novinar.

- Pilot se nekoliko puta javio na razglas i svaki je put rekao da ćemo sletjeti za 10 minuta. Odjedanput su se ugasila sva svjetla. Nitko nas nije obavijestio što se događa. Nismo znali da smo ostali bez goriva i da ćemo morati prisilno sletjeti.

Rescue crew work at the wreckage of a plane that crashed into the Colombian jungle with Brazilian soccer team Chapecoense near Medellin

"Sjedio sam između dvojice kolega, oni su poginuli"

Avion je udario u brda kod Medellina. Henzel je došao pri svijesti taman kad je kraj njega prolazila spasilačka ekipa.

- Ne sjećam se koliko je vremena prošlo od trenutka kad su se ugasila svjetla do pada aviona. Kad su se ugasila svjetla, u avionu je zavladala mrtva tišina. Motori su prestali raditi i bilo je zastrašujuće. Nakon nekoliko trenutaka avion je udario u tlo - ispričao je Henzel, kojeg su spasili predzadnjeg.

- Imao sam sreću da sam se probudio kad je prolazila spasilačka ekipa. Čuli su me kako vičem. Sjedalo mi je zapelo među dva drveta, a noga mi je bila između dviju grana. Sjedio sam s dvojicom kolega u redu, u sredini, oni su poginuli. Imao sam nevjerojatnu sreću da sam to preživio - dodao je Henzel.

Prebacili su ga u bolnicu i odmah nazvao obitelj.

- Razgovor me jako pogodio jer mi je 11-godišnji sin rekao da je znao da sam živ. Kaže da je to osjećao u sebi. To mi je dalo snagu - rekao je Henzel o nesreći koja je ujedinila Južnu Ameriku.

Javili su se brazilski i argentinski klubovi koji svi žele besplatno posuditi igrače Chapecoenseu dok se klub ne oporavi.

- Nemam riječi kojima bih opisao ovu strašnu tragediju. Samo se želim vratiti u Chapeco i nastaviti živjeti. Svi su se ujedinili kako bi nam pomogli i hvala im na tome. Navijači, ovo je nogomet, bratstvo. U nogometu nema mjesta tučnjavama i nasilju, ne smije biti mjesta - dodao je brazilski novinar.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Prva službena utakmica nakon tragedije: Chape neće umrijeti
VIDEO

Prva službena utakmica nakon tragedije: Chape neće umrijeti

Chape je u prvenstvu države Santa Catarine odigrao 0-0 protiv Joinvillea. Bila je to prva službena utakmica Chapecoensea kojem je gotovo cijela momčad poginula u avionskoj nesreći

Chape se vraća! Lavina emocija na prvom meču poslije nesreće
NAJTUŽNIJA UTAKMICA IKAD

Chape se vraća! Lavina emocija na prvom meču poslije nesreće

Preplavljeni emocijama u društvu obitelji, supruga i djevojki poginulih suigrača, preživjeli nogometaši podigli su pobjednički pehar. Helio Neto, Ruschel i Follmann u suzama su pratili povratak Chapea...
Preživjeli igrač Chapea hoda i ne samo to: Ma, igrat ću ja još
ČUDO U BRAZILU

Preživjeli igrač Chapea hoda i ne samo to: Ma, igrat ću ja još

NESLOMLJIVI Uz Božju pomoć, evo mene opet na terenu u dresu Chapecoensea, rekao je brazilski igrač Helio Neto, koji je napravio prve korake bez pomoći štaka nakon što je preživio pad aviona