Obavijesti

Sport

Komentari 28

Tad su svi bili uz 'Bilić boyse': 8 godina od pobjede na Poljudu

Tad su svi bili uz 'Bilić boyse': 8 godina od pobjede na Poljudu
1

Posljednji put pred publikom Hrvatska je u Splitu igrala u kolovozu 2012. protiv Švicarske, u porazu 4-2. Dalmatinci su zadnji put pobjedu 'vatrenih' gledali 4. lipnja 2011. nakon preokreta protiv Gruzije (2-1)

VIDEO

Odlučnost Dujmovića prije dvije minute i sad Eduarda da Silve, ma izvrsno, rekao je Igor Štimac nakon pobjedonosnog gola Nikole Kalinića za Hrvatsku protiv Gruzije na Poljudu (2-1). Bilo je to prije osam godina, a nakon tog je gola puni Poljud zagrmio na sugestiju spikera 'Nikola Kaliniiiiiiiiiiiić'!

Dugih osam godina prošlo je od zadnjeg 'dalmatinske fešte' s 'vatrenima' u glavnoj ulozi. Zakomplicirao se od tada odnos na relaciji HNS - Split/Hajduk, ali izgleda da bi se stvari napokon mogle izgladiti. Izvršni odbor HNS-a jednoglasno je odlučio da će kvalifikacijama za Euro 2020. Hrvatska na Poljudu ugostiti Mađarsku 10. listopada u Splitu. Sada se čeka potez Splita i Hajduka...

No, pustimo sad tenzije i prisjetimo se zadnje poljudske ljepotice. Bilo je to 4. lipnja 2011., a na Poljud je stigla Gruzija na krilima pobjede iz Tbilisija (1-0). Podsjetimo, 'vatrene' je dva i pol mjeseca prije u gostima srušio Kobiashvili golom u 90. minuti. 'Krzala' je lopta Dejana Lovrena i prevarila Vedrana Runju na golu za veliko slavlje domaćih.

Uslijedila je utakmica u Splitu. Željeli su se iskupiti 'Bilić boysi', a sve je bilo spremno za spektakl. Na Poljudu se skupilo nešto više od 28 000 ljudi, a atmosfera je bila užarena. Miljenik splitske publike Drago Gabrić imao je nešto prije utakmice tešku prometnu nesreću, a 'vatreni' su mu dali podršku majicama s njegovim likom.

Hrvatska je istrčala u formaciji 4-4-2: Runje - Srna(c), Ćorluka, Šimunić, Pranjić - Mandžukić, Vukojević (71. Dujmović), Modrić, Perišić (71. Klasnić) - Eduardo, Jelavić.(46. Kalinić). Sve je bilo spremno za pobjedu - lijepo vrijeme, prekrasni ambijent i navijači. No, nije sve krenulo po planu. Četrnaest je minuta šutjela splitska publika iz revolta što Hrvatska 14 godina nije igrala na Poljudu u kvalifikacijskoj utakmici. Zadnji je put to bilo 1998. protiv Slovenije u kvalifikacijama za SP 98' i završilo 3-3.

Zatim još jedan šok u 16. minuti. Siradze je traljavo ubacio svijeću lijevom nogom. Lopta je putovala 'sto godina', pala na liniju peterca, a između Ćorluke i Srne visoko je skočio i poentirao igrač s brojem sedam, Jaba Kankava. Rani šok na Poljudu. Tražila se Hrvatska dobrih desetak minuta nakon 'hladnog tuša' kojeg su im priredili Gruzijci.

No, krenula je tada s navijanjem splitska publika, a 'vatreni' su se polako budili. Tada je u 25. minuti današnji kapetan reprezentacije Luka Modrić opalio s ruba šesnaesterca nakon što je loptu glavom slabo izbio Kakha Kaladze. Išlo je to u sam kut, ali gruzijski golman Loria jedva je taj šut skrenuo u stativu i korner. 

Do poluvremena je još zaprijetio Mandžukić, ali nije to bilo opasno za Gruzijce. Morao je Slaven Bilić dobro promisliti što će reći svojim pulenima na odmoru jer su na punom Poljudu bili u rezultatskom zaostatku (0-1), a još se osjećao gorak okus u ustima iz Tbilisija.

Izbornik je napravio prvi potez. Izvadio Nikicu Jelavića i uveo Nikolu Kalinića. Krenula je Hrvatska u totalnu ofenzivu, a u 58. minuti Kale je stopostotnu priliku poslao u prečku. Srna je u 62. minuti punom snagom pogodio u glavu nekog u gruzijskom živom zidu, a nešto kasnije je Perišić pucao glavom preko gola. Zatim je Kalinić s metra pogodio Loriu, a Bilić je polako ludio i odlučio se na zadnji potez - Dujmović i Klasnić umjesto Perišića i Vukojevića...

I bila je to dobitna kombinacija. Pet minuta kasnije Dujmović je odigrao dupli pas s Klasnićem na lijevoj strani, ušao u gruzijski šesnaesterac i podvalio loptu za Mandžukića koji je iz blizine zabio za erupciju oduševljenja na splitskom stadionu. Bilo je to pravo veselje, a Klasnić je samo uzeo loptu i počeo trčati prema centru jer su 'vatreni' željeli samo pobjedu.

Navijači su tad počeli navijati sve glasnije, a 'vatreni' su imali pravi vjetar u leđa. Dvije minute nakon prvog gola, pao je i drugi. Eduardo je probio po desnom boku, napravio lagani 'biciklić' i lijevom nogom uposlio Kalinića koji je (napokon) zabio za veliko slavlje na Poljudu. Emocije su ga savladale, skinuo je dres i jurnuo u proslavu.

Gruzija tad više nije imala nikakve šanse. 'Vatreni' su jurišali, pucali sa svih strana, ali rezultat je ostao dovoljnih 2-1. Proslavili su 'Bilić boysi' ovu pobjedu s prepunim Poljudom i nastavila put prema Euru 2012. Orilo se tribinama splitske ljepotice 'Lijepa li si', ali i 'večeras je naša fešta' jer to je bila prava nogometna fešta.

Tada je rijetko tko bio protiv reprezentacije i svi su disali uz 'Bilić boyse', a repka se zdušno gledala i bodrila u svakom dijelu Hrvatske. Nakon osam godina opet bi se Poljudom mogla oriti pobjednička pjesma navijača, a Hrvatska u pravoj atmosferi nadigrati Mađarsku. No, čudne struje hrvatskog nogometa izazvale su svojevrsne tenzije na relaciji Split - HNS. Netko će morati stisnuti pruženu 'ruku pomirenja', a ako treba, ma neka splitska publika i šuti sedam minuta i  opet pokaže što misli o izbivanju reprezentacije iz Dalmacije.

No, nakon toga bilo bi lijepo da opet gledamo pravo lice Hrvatske i Dalmacije, uz podršku 'vatrenima' do nove pobjede na putu prema Europskom prvenstvu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao