Sport

Komentari 41

Tehnogolman Šemper: Gasim lampice po zidu ko Steph Curry

Tehnogolman Šemper: Gasim lampice po zidu ko Steph Curry

Prvi put sam to vidio prije dvije godine kod golmana Anderlechta. U početku sam vježbao kući, improvizirajući ‘light show’, rekao je Adrian Šemper

U debiju u Ligi prvaka Adrian Šemper (18) spasio je Dinamo blamaže. Lyon je samo u prvom poluvremenu imao 15 udaraca, do kraja utakmice čak 22. Za utakmicu je Adrian trenirao na specijalnoj spravi.

- To je vježba za brušenje refleksa. U što kraćem vremenu moram pogasiti upaljene lampice. Takav tip treninga koristi i košarkaš Steph Curry - rekao je Adrian Šemper.

Početkom ‘90-ih Peter Schmeichel reflekse je vježbao tako što bi mu trener postavio dvije lopte na šest metara. Peter do posljednjeg trenutka nije znao koju će trener udariti i morao je reagirati tek nakon udarca. U 2000-ima Petr Čech unaprijedio je tehniku i reflekse vježbao braneći teniske loptice udarene reketom. Adrian Šemper nema loptu, ni nogometnu, a ni tenisku. Dovoljne su ruke i lampice koje se stave na zid.

- To sam prvi put vidio kod mog prijatelja i kolege iz Anderlechta, Mile Svilara. Složio sam u kući četiri lampice i vježbao u garaži. Nije to bilo toliko softverski razrađeno kao ova moderna, ali je bilo vrlo korisno. Vježba je odlična za udarce iz blizine. Uz to, puno vremena provodim i u mentalnim treninzima.Tijekom utakmice osjetite različite emocije, sreću, tugu, bijes ili nešto sasvim deseto. Golman to ne smije pokazivati jer neće biti fokusiran na sljedeću situaciju. Jako puno radim na psihološkom treningu - kaže Šemper.

Uoči utakmica često je preko Skypea komunicirao sa sportskim psihologom.

Nakon što je “u garaži” svladao “sam svoj majstor” trening, Dinamo je nabavio pravi, najmoderniji sustav Fitlight. Uređaj na kojem trenutačno trenira Šemper stoji oko 7000 dolara i koriste ga brojni sportaši, većinom NBA košarkaši. Ima stotine kombinacija za vježbanje brzine reakcije.

- Lampice se pale meni nepoznatim slijedom. Čim se upali, moram je što prije dotaknuti. Nekoliko sekundi poslije pali se druga, pa treća... Rezultati se unose u kompjutor i dobije se brzina reakcije. Mogu vam reći da sam jako puno poboljšao rezultate - kaže Šemper.

Uz Adriana, na Fitlightu sad se uče i mladi Dinamovi golmani.

- Taj sustav je strašna stvar, možete ga montirati bilo gdje, na zidu, u garaži, ma možete i na Trgu bana Jelačića - rekao je kroz smijeh Darko Alegić, Šemperov zastupnik.

Vrijeme Sandomierskog, “ludog” Miglorea ili nekog trećeg stranca put je kojim Dinamo više neći ići. Danas su u modi “tehnogolmani”.

- Dinamo ima tri vrhunska domaća golmana, velike talente Horkaša, Kotarskog i Josipovića, to su djeca od 15 do 17 godina, koja su budućnost kluba - kaže Alegić.

Očito su druga vremena. Ivan Kelava za mentora je svojedobno imao 35-godišnjega Georga Kocha. A danas tri Dinamova klinca za mentora imaju 18-godišnjeg Šempera... Ha, tehnovremena.

Najčitaniji članci