Obavijesti

Sport

Komentari 194

Benfica pala u zadnjoj minuti: Chelsea uzeo i Europsku ligu!

Benfica pala u zadnjoj minuti: Chelsea uzeo i Europsku ligu!
23

Chelsea nakon osvojene Lige prvaka prošle sezone večeras je pokorio i Europsku ligu pobjedom u Amsterdamu u infarktnoj završnici golom Ivanovića u 93. minuti!

VIDEO

Krajem prošle godine rasplinula se velika euforija oko osvajanja Lige prvaka nakon što je Chelsea postao prva momčad, koja kao branitelj naslova nije prošla grupnu fazu natjecanja. Junak Di Matteo dobio je otkaz, a dolazak Beniteza na klupu navijačima je značio potpuni kolaps u klubu.

No naveliko kritizirani Rafa, u ulozi privremenog menadžera, ušutkao je kritičare spasivši sezonu Chelseaju, koji je na Amsterdam Areni osvojio i Europsku ligu! Londončani su isprali gorak okus neuspješne sezone na drugim frontovima svladavši Benficu 2-1 u infarktnoj završnici na Amsterdam Areni!

Slavljem u drugom najprestižnijem europskom natjecanju Chelsea je postao prva momčad, koja je nakon osvajanja Lige prvaka odmah u sljedećoj sezoni osvojila i Europsku ligu. No još nevjerojatnije zvuči da je Chelsea istovremeno aktualni prvak oba natjecanja, obzirom da se još ne zna pobjednik finala LP-a na Wembleyju.

Ovim naslovom 'blues' je postala četvrta momčad u povijesti koja je osvojila sva tri najprestižnija europska natjecanja (Liga prvaka/Kup prvaka, Europska liga/Kup Uefa i Kup kupova), a prije njih to je za nogom pošlo Juventusu, Ajaxu i Bayernu.

No nevjerojatan je način na koji je Chelsea došao do drugog uzastopnog europskog naslova, a junak velikog slavlja je srpski reprezentativac Branislav Ivanović, koji je donio pobjedu u posljednjim sekundama utakmice! 

Točnije u trećoj minuti nadoknade kad se činilo da će utakmica pri rezultatu 1-1 ući u produžetak, Juan Mata je iz kornera ubacio na drugu stativu, a Ivanović se najviše vinuo u zrak i glavom matirao golmana Artura za 2-1.

U ne previše atraktivnoj utakmici za jedno finale europskog natjecanja do pobjedničkog gola sve najvažnije dogodilo se unutar osam minuta, odnosno od 60. do 68. minute. Nakon sat vremena blijede igre Chelsea je poveo preko Fernanda Torresa, koji je u solo prodoru matirao golmana Portugalaca nakon sjajnih proigravanja Čecha i Mate.

No slavlje nije dugo trajalo te se Benfica ekspresno vratila izjednačivši na 1-1 iz penala, kojeg je uspješno realizirao Oscar Cardozo. Krivac za izjednačenje bio je Azpilicueta, koji je u vlastitom 16-ercu igrao rukom.

Benfica je imala veliku šansu za preokret, ali sjajan udarac Cardoza u 82. minuti još bolje je skinuo Čech, a šest minuta kasnije Lampard je topovskim udarcem s 20-ak metara zatresao prečku. No njegov promašaj ispravio je Ivanović, koji je Lampardu i Terryju u manje od godinu dana osigurao da dvaput podigne dva različita europska pehara.

Benficina agonija produljena na sedam finala

S druge strane Chelsea je produljio agoniju Benfici, koja ni u sedmom uzastopnom europskom finalu, nije uspjela doći do naslova, kojeg čekaju od 1962. godine kad je Amsterdam u Ligi prvaka za Eusebija i društvo ipak bio sretniji nego večeras.

Benitez začepio usta kritičarima

Osporavani Rafa Benitez i prije nego što je sjeo na klupu Chelseaja, nije bio poželjan među navijačima kluba zbog njegove prošlosti s Liverpoolom, no kao privremeni menadžer spasio je sezonu osvojivši drugi naslov Europske lige. Još pod imenom Kup Uefa slavio je s Valencijom 2004. kad je u finalu slavio protiv Marseillea.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 194
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše