Obavijesti

Sport

Komentari 6

Tkalčić: Što čeka Rijeku? Mali teren, umjetna trava i presing

Tkalčić: Što čeka Rijeku? Mali teren, umjetna trava i presing
1

Nikola Tkalčić, nekadašnji branič Varteksa, u siječnju ove godine prešao je u Sarpsborg, koji je Rijekin protivnik u 3. pretkolu Europske lige, ali je ubrzo nakon toga poslan na posudbu u drugu norvešku ligu

VIDEO

Rijeka danas (20.45) započinje svoju europsku avanturu, a hrvatski viceprvak prvo će put Norveške. Tamo će ih dočekati Sarpsborg, prošle sezone trećeplasirana, a danas petoplasirana momčad tamošnje lige.

Nogometaši Matjaža Keka za početak europske sezone imaju suparnika po mjeri, a sa svim kvalitetama Sarpsborga upoznao nas je Nikola Tkalčić. Nekadašnji branič Varteksa, a od siječnja 2018. godine igrač Sarpsborga.

Nikola Tkalčić nije se najbolje snašao u toj sredini, pa je na ljeto otišao na posudbu u drugoligaša Aalesund. No, od svih Hrvata najbolje je upoznat s kvalitetama današnjeg suparnike Rijeke...

- Sarpsborg je osnovan 2008. godine fuzijom dva postojeća kluba, pa je ta momčad morala krenuti iz najnižih divizija norveškog nogometa. Klub je u proteklih 10 godina napravio dosta dobar posao, pa je Sarpsborg u posljednje dvije-tri sezone redovito i jedna od najboljih momčadi Norveške. Dapače, dvije godine su u nizu igrali finale Kupa, lani završiti treći na prvenstvenoj ljestvici - javio se iz Norveške za 24sata Nikola Tkalčić, pa nastavio:

- Ipak, ta momčad nema europskog iskustva i Rijeka je tu u velikoj prednosti. Ako nogometaši Matjaža Keka ne podcijene svog suparnika onda neće imati nikakvih problema. Sarpsborg je pravi kolektiv, teško bih kod njih izdvojio nekog pojedinca koji bi danas mogao pomoći Rijeci.

Sarpsborg je na prvoj europskoj stepenici ove sezone izbacio islandski IBV, a onda i švicarski St. Gallen. Tu je bilo zanimljivo, Norvežani su u prvoj utakmici od 5. minute imali igrača više, poveli 1:0 i - izgubili!?

- Tu je Sarpsborg doista imao puno nesreće, prema prikazanom su već u Švicarskoj mogli riješiti pitanje plasmana u daljnju fazu natjecanja. Stvarno su se napromašivali tamo, na kraju nespretno izgubili. A ovdje je kod njih svima teško igrati, tu se igra na terenu jako malih dimenzija s umjetnom travom, rijetki se snađu na takvoj podlozi - priča Tkalčić.

Kako igra Sarpsborg?

- Oni forsiraju presing po cijelom terenu, od toga ne odustaju. Uvijek su postavljeni u sustav 4-4-2, a već sam rekao kako u momčadi nemaju zvijezda. Ove su godine doveli vratara iz ruskog Zenita koji tamo bio treći golman, i to je veliko pojačanje za ovaj klub. Odakle prijeti opasnost? Igrači Rijeke najviše trebaju paziti na napadača Rashad Muhammeda na kojeg idu sve duge lopte, taj je dečko visok i snažan. A uz njega Rijeci probleme može raditi veznjak Kristoffer Zachariassen koji je zadnji ili lijevi vezni, ovisno po potrebi.

Zanimljiva je i sljedeća činjenica...

- Sarpsborg igra vrlo direktan i okomit nogomet, nema tu neke kombinatorike. Odigraju dva-tri dodavanja u zadnjoj liniji ili sredina terena i odmah naprijed ide duga lopta. To može biti problem, oni su odlični na tim odbijenim loptama, toga se treba paziti. Puno trče, igraju na fiziku, ali siguran sam kako je Rijeka favorit. Samo ih ne smiju podcijeniti.

Koliko je ta momčad već na okupu?

- Kada sam na zimu došao u Sarpsborg, tada je stiglo 12 novih igrača, tako da oni puno mijenjaju momčad. No, trener uvijek vrti 15-16 igrača, ostali i ne dobiju previše prilike.

Kako ste vi uopće stigli do Norveške i - Sarpsborga?

- Igrao sam šest godina u Švedskoj, zasitio se tamošnjeg nogometa i poželio promjenu. Čelnici kluba su me kontaktirali, pa sam otišao u Norvešku. Ali, tu se igra dosta drugačiji nogomet nego u Švedskoj, nisam se navikao, pa niti igrao previše i onda sam zatražio posudbu. Nisam želio provesti sezonu bez minutaže, već preselio u Aalesund - završio je Tkalčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'