Obavijesti

Sport

Komentari 42

Tko je čovjek koji je htio 'ukrasti nogomet': On je biznismen, na čelu Juvea naslijedio djeda i oca

Tko je čovjek koji je htio 'ukrasti nogomet': On je biznismen, na čelu Juvea naslijedio djeda i oca

Superliga je pakt potpisan krvlju nas 12 osnivača i to je projekt koji ima 100 posto šanse za uspjeh. Današnjim klincima koncentracija i pažnja traju jako kratko, kazao je Andrea Agnelli otkrivši zašto je osnovana Superliga

VIDEO

Moramo navijače staviti na prvo mjesto. Trenutni sustav jednostavno nije napravljen za njih i riskiramo to da ih izgubimo. Ne smijemo ih uzimati zdravo za gotovo. Jednostavno je previše utakmica koje su nekompetitivne na domaćoj i međunarodnoj sceni i koje ne pobuđuju interes navijača. Moramo navijačima dati najbolje moguće natjecanje ili ćemo ih izgubiti, kazao je Andrea Agnelli (45) prije više od mjesec dana na zasjedanju Europskog udruženja klubova.

Pokretanje videa...

Slaven Bilić 01:22

Dok je svojim kolegama 'prodavao maglu' s pričom o navijačima i sustavu koji nije dobar, u svojoj glavi je stvarao ideju o Superligi. To je svijet koji je, zajedno s kolegom Florentinom Perezom, stvorio samo za nogometne moćnike, onima kojima je novac na prvom mjestu.

Italy, ARCHIVE Andrea Agnelli and Steven Zhang at Bocconi

Mjesec dana nakon tog sastanka napravio je upravo suprotno od onoga što je govorio na sjednici. Uzeo je navijače zdravo za gotovo. I izgubio u bitci za nogomet.

Andrea Agnelli nikada nije imao veze s nogometom, a nije ni njegova obitelj. No i početkom 20. stoljeća novac je činio čuda. Aktualni predsjednik Juventusa potječe iz bogate obitelji Agnelli koja je u prošlom stoljeću upravljala radom auto-kompanije FIAT. Naravno, moć se osjetila i na drugim sferama života pa je Andreov djed Edoardo postao predsjednik Juventusa.

football league assembly

Tu funkciju obnašao je od 1923. godine do 1935. godine, a nakon toga je klub praktički postao obiteljsko naslijeđe. Na toj poziciji bili su i Umberto Agnelli (1956.-1961.), otac Andree Agnellija, te Giovanni Angelli, njegov ujak. Bilo je pitanje dana kada će ta pozicija dopasti njega

Andrea nikada nije imao veze s nogometom, unatoč tome što je njegov otac bio predsjednik 'stare dame'. Još od djetinjstva odlučio je krenuti obiteljskim stopama, a to je biznis. 

Sve je išlo logičkim slijedom pa je tako studirao ekonomiju St. Clare's u Oxfordu te na Sveučilištu Bocconi u Milanu. Nakon fakulteta bacio se u biznis pa je tako u Engleskoj i Francuskoj radio za Iveco i Auchan Hypermarche. Proveo je neko vrijeme i u Švicarskoj gdje je radio u marketinškom odjelu Ferrarija te u tvrtki Philip Morris. 

FILE PHOTO: Serie A - Juventus v Genoa

Obiteljska tradicija se nastavila 2010. godine kada je imenovan novim predsjednikom Juventusa. U to vrijeme trajali su veliki prosvjedi navijača jer ga je to te pozicije pogurao njegov rođak i predsjednik FIAT-a John Elkann. 

Već 2014. godine klub je upao u velike probleme. Talijanski nogometni savez je danima češljao Juventusove urede zbog navodne umiješanosti s talijanskom mafijom te da su u suradnji s njima preprodavali ulaznice.

Najveća nogometna izmišljotina pala je u svojoj prvoj minuti...
Najveća nogometna izmišljotina pala je u svojoj prvoj minuti...

- Ovaj klub, kao ni ja, nema razloga da nekome laže i zato sam ovdje pred vama. Optužuju nas za suradnju s organiziranim kriminalom. Pod udarom smo više od deset godina, od Calciopoli skandala 2006. godine. Oduzeta nam je titula, izbačeni smo iz lige i proglašeni krivi zbog utjecaja na suce. Nikad se nisam susreo s mafijaškim šefovima. Imao sam razgovore s ultrasima različitih skupina, što je normalno za predsjednika nogometnog kluba. Neki od ultrasa nisu sveci? Da, slažem se, ali oni nemaju nikakve zabrane za utakmice - govorio je tada Agnelli.

FILE PHOTO: Serie A - Juventus v AC Milan

Ta optužba nikada nije dokazana, a njegova moć je sve više rasla. Još 2012. godine postao je predsjednik Europskog udruženja klubova, a 2015. i član Uefina odbora.

S Juventusom je osvojio devet naslova prvaka Serie A i četiri Kupa, ali s klubom nije ništa uspio napraviti u Europi, i to je nešto što mu navijači strašno zamjeraju. Dvaput su bili u finalu Lige prvaka (2015. i 2017.), a u posljednje dvije sezone su ispali iz osmine finala od Lyona od Porta!

Premier League - Leeds United v Liverpool

Da može i gore, pokazao je Inter koji će Juveu nakon devet godina preoteti vladavinu nad talijanskim nogometom. 

I kada ne mogu doći ni do četvrtfinala Lige prvaka pored Lyona i Porta i uz to im visi plasman u ovo natjecanje, Agnelliju je sinulo. Zašto ne osnovati vlastitu ligu iz koje se neće moći ispasti, a neće više biti klubova poput Ajaxa i Porta koje ne možeš pobijediti? Zatvoreno natjecanje stvoreno samo za elitu u kojemu će nastupati 20 klubova.

Agnelli priznao poraz: Superliga se ne može nastaviti nakon što su se povukli engleski klubovi
Agnelli priznao poraz: Superliga se ne može nastaviti nakon što su se povukli engleski klubovi

Zapitao se Agnelli pa, kao glavni ideolog ovog projekta, uz pomoć Florentina Pereza, zasukao rukave i osnovao Superligu. Ubrzo im se pridružilo deset ponajvećih klubova Europe i mislili su kako su pobijedili Uefu. No nakon dva dana sve se raspalo kao kula od karata.

- Superliga je pakt potpisan krvlju nas 12 osnivača i to je projekt koji ima 100 posto šanse za uspjeh. Današnjim klincima koncentracija i pažnja traju jako kratko i teško je očekivati da sjede pred televizorom i gledaju utakmicu 90 minuta. Zbog toga razmišljamo da uvedemo pretplatu na posljednjih 15 minuta utakmice jer je to otprilike vrijeme koje djeca mogu biti koncentrirana na nogomet.

Parma v Juventus - Serie A - Stadio Ennio Tardini

Prvo su u utorak navečer šest engleskih klubova napustilo ovu nogometnu tvorevinu, a tijekom srijede su isto napravili Atletico Madrid, Inter i Milan. 

Zašto je sve propalo? Agnelli, koji je prije mjesec dana govorio da se navijače ne smije uzimati zdravo za gotovo, je to napravio. I obilo mu se o glavu. Uništio je svoj rejting, nanio je štetu Juveu.

Izdao je sve ono za što su se borili njegov djed i otac dok su vodili Juventus. Izdao je navijače, koji su se ujedinili protiv ove nogometne izmišljotine i na kraju je srušili.

Ne, nije njega briga za razvoj nogometa. Naravno, razlog je novac, a Superliga je tvorevina kojoj je za cilj uništiti strast navijača i pretvoriti nogomet u vrtlog novca kojim se zaslađuje samo zaštićena elita. Za njih običan sport u kojem nema ljubavi i strasti i u kojem se vrte milijarde eura. 

Pokušao je ukrasti nogomet navijačkom puku zajedno s ostalim moćnicima, ali nije uspio. Navijači su pobijedili njega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao