Sport

Komentari 10

To se zove derbi: crveni RNK Split protiv "crnih"...

To se zove derbi: crveni RNK Split protiv "crnih"...

Na prvoligašku scenu iduće sezone ulaze dva nova "igrača": crveni RNK Split i crni NK Hrvatski dragovoljac. Bit će to derbi za prste polizati...

Bijelcu, vozaču autobusa u rasno podijeljenoj Južnoafričkoj Republici, dosadilo je prigovaranje crnaca kako su diskriminirani jer se moraju voziti u stražnjem dijelu autobusa.
- Vi ste za mene svi isti, bez razlike. Svi ste zeleni - branio se vozač i dodao: - Sad se lijepo smirite i sjednite da možemo krenuti. Svijetlozeleni naprijed, tamnozeleni straga.
Na podjele nije imuno ni hrvatsko društvo, doduše nisu u pitanju rasne, nego političke podjele na crvene i crne. Crno je u početku bilo mainstream, no u zadnjih nekoliko godina u modu se polako, ali sigurno opet vraća crveno. Ima doduše i nešto zelenih, no oni su svijet za sebe, kao uostalom i hrvatski nogomet.
Iako su u svijetu prepoznatljivi prema crveno-bijelim kockicama, za domaću upotrebu uglavnom se dijele na bijele i modre, uz pokoji izuzetak, poput čelnika HNS-a, sudaca i navijača, koji uglavnom preferiraju - crno. Ni pogled u sljedeću sezonu ne otkriva bitno drugačije trendove. Doduše, na prvoligašku scenu ulaze dva nova igrača, no oba preferiraju klasičan stil - RNK Split - crveni, a NK Hrvatski dragovoljac - crni. Ljubitelji HNL-a s puno nestrpljenja očekuju njihov prvi ogled, premda treba priznati kako ni jedni ni drugi nisu tako vjerni trendovima kao nekad. Radikalno crni Hrvatski dragovoljac je nakon smrti Stjepana Spajića ipak malo posivio, a i revolucionarno crveni Split, nakon nedavnog polaganja vijenaca palim žrtvama na Bleiburgu, ima tamniju nijansu. Jedva čekamo 'crveno - crni' derbi.

Najčitaniji članci