Sport

Komentari 1

Toni Kukoč se nije klanjao ni Tuđmanu ni Splitu ni - Jordanu

Toni Kukoč se nije klanjao ni  Tuđmanu ni Splitu ni - Jordanu

Jest nepravedno što je toliko čekao, ali ne bih rekao da je Kukoč platio cijenu principijelnosti, nego da je odlukom da se neće truditi svidjeti ni klasi ni masi sam sebe nagradio slobodom

Ministar rado daje intervju za ženski magazin, jer je tamo brižan suprug i divan otac, na kauču je s obitelji i pas, a za politički tjednik govori jer mora. Mnogi su prije Kukoča primljeni u Hall of Fame jer su voljeni ili simpatični, a Kukoča su, boljega od mnogih, konačno primili jer moraju.

Najbolji na svijetu, a drugi u Hrvatskoj. Ili ga na nekim hrvatskim listama uopće nije bilo. Vjerojatno samo zato što su ga manje voljeli. Slavni somatoped Stane Peharec navodno je Tuđmanu na pitanje o fizičkoj spremi hrvatske mladeži rekao da ogroman postotak ne bi položio tekst za prijam u američke marince.

Kažu da su ga odmah spakirali u čamac i s Brijuna vratili na kopno i više ga nikad nisu zvali u Tuđmanovo društvo. Nije mu teško palo, jer je u to doba već surađivao s Nikeom, Ferrarijem i Schollom. Kukoč je šiznuo jer ga je netko stavio na HDZ-ovu listu, a i previše je volio Ameriku, nije kukao za dalmatinskim kršem. Kako ćeš takvoga pozvati u Knin, ili ga proglasiti najboljim sportašem zemlje?

Toni Kukoč

Lokalno mi se još više sviđao jer se nije klanjao ni Splitu. Nije bio na liniji nek' ti kušin bude stina, al' Hrvatsku, sine, voli, Chicago mu je bio ili jednako drag ili bolji, ni u igri nima Splita do Splita nije bio među najboljima. Gibonni kaže da u Splitu ne možeš biti faca dok ne dokažeš da ti je bar nešto važnije od love, a Split je prepričavao urbane legende o Kukočevoj škrtosti. Ali, ni to nije sve.

Košarci krajnje posvećeni Jordan je gunđao što se Kukoč, kojega je Bog pomazao, nemarno odnosi prema talentu. Nije prigoda da citiram rečenicu iz Jordanove biografije. Ipak svi čestitamo na ulasku u Kuću slavnih. No, mogao se Jordan na glavu postaviti, Kukoč je radio koliko je smatrao da je – njemu potrebno.

Jest nepravedno što je toliko čekao, ali ne bih rekao da je Kukoč platio cijenu principijelnosti, nego da je odlukom da se neće truditi svidjeti ni klasi ni masi sam sebe nagradio slobodom. Ne škodeći drugima živio je po vlastitim pravilima, i po istim je pravilima dočekao svoj red na Hall of Fame. Kuća slavnih bez njega bi bila krnja, a što je malo pričekao, koga briga.

Najčitaniji članci