Obavijesti

Sport

Komentari 15

"Trud mi se isplatio, zbog ovih borbi mogu otići pun ponosa"

"Trud mi se isplatio, zbog ovih borbi mogu otići pun ponosa"
6

Mirko Filipović, Cro Cop, povukao se iz svijeta borbi, no cijeli mu se svijet još divi zbog hrabrosti s kojom se borio. I on se još rado prisjeća najvažnijih borbi

VIDEO

Nikad u životu nije se bojao nokauta, boli ili nekog protivnika. On strahuje samo od jednog.

- Ne mogu se zamisliti bez treninga. I kad se prestanem boriti, uvijek ću trenirati. Ne mogu bez toga - rekao je Mirko Filipović, jedan od najboljih boraca kojeg smo ikad imali.

I danas kad je daleko od najboljih dana, mnogima je već izblijedilo sjećanje na nekadašnjeg Cro Copa kojem se divio cijeli svijet. Ne samo zato što je brutalno nokautirao, nego zbog načina kako se borio. Hrabro, s puno srca.

Nikad nije želio odustati, čak i kad je znao da će mu ulazak u ring donijeti isključivo batine. Prije 11 godina u meč protiv Bernarda ušao je šepajući na jednu nogu, jedva je stajao. Nitko nije mogao vjerovati što radi, čak ni Bernardo. Južnoafrikanac je samo ciljao ozlijeđenu nogu i, naravno, bez problema pobijedio. Protiv Hoosta u meč je ušao sa slomljenim rebrom, u zadnji dvoboj protiv Roya Nelsona puknute tetive.

Iako su mu doktori govorili da bi mogao ostati invalid, nije želio odustati od borbe.

Poraze, kaže, mrzi više od svega. Zbog njih ne bi mogao spavati, danima bi se oporavljao. A još više mrzio odustati. U karijeri, kaže, ne žali ni za čim, a pet trenutaka zauvijek će pamtiti. Od prvog meča s Fujitom, nokauta grdosije Sappa, pa do Barnetta i ispunjenja dječačkog sna.

Mojih Top 5

Prva borba i Fujita se ne zaboravljaju...

Nakon pet godina borbe u K-1, Mirko Filipović 2001. godine nije mogao ni želio odbiti ponudu Pridea. Prvi protivnik bio mu je Kazuyuki Fujita, japanski borac koji je do tog trenutka imao samo jedan poraz i sedam pobjeda.

- Bio je to poseban osjećaj. Borba je prekinuta, brutalno sam ga ‘razbio’. Puknula mu je arkada, sve je bilo puno krvi - prisjeća se Mirko svog debija.

Tada s bobom Sappom nitko nije želio u ring

Te 2002. godine u Prideu se pojavio Bob Sapp, grdosija koja je u samo tri borbe svima utjerala strah u kosti.

- Dvaput je nokautirao Ernesta Hoosta, i to tako brutalno da nitko živ nije htio s njim ući u ring. Meni su ponudili. Pristao sam i nokautirao ga - prisjetio se Cro Cop meča iz 2003. protiv čovjeka za kojeg je Minotaur rekao da nikad u životu ne bi s njim više ušao u ring. 

‘Da sam onda znao što danas znam o jiu-jitsuu’

Nikad u životu neću žaliti ni za čim, pa tako ni za tim porazom od Minotaura za pojas svjetskog prvaka. Sjećam se svega jako dobro. Totalno sam ga demolirao, nije mi ni jedan udarac zadao. No napravio sam tada početničku pogrešku, pali smo na pod, uzeo mi je ruku i bilo je gotovo. Tada ništa nisam znao o jiu-jitsuu, rekao je Mirko o porazu protiv velikog brazilskog majstora 

Protiv Barnetta je naplatio sav trud

Da sam izgubio ovaj meč, vjerujte mi, nikad više u životu ne bih ušao u ring. Nikad!, rekao je Mirko samo nekoliko minuta nakon što je te 2006. godine pobijedio Barnetta i osvojio Grand Prix.

Više od 20 godina truda i muke tog 10. rujna su vraćene. Naš najbolji borac tada je ispunio sve svoje sportske imperative. Tek danas, pet godina poslije, i sam je toga postao svjestan.

Silva je do Filipovića bio strah i trepet

Brazilski borac djelovao je pomalo “lud”, nevjerojatno brutalan i do meča s Mirkom te 2006. gotovo nepobjediv. No nakon tog polufinala nikad se više nije uspio oporaviti. Mirko ga je brutalno pretukao, cijelo lice mu je nateknulo, a točka na “i” možda i najboljeg meča Cro Copove karijere bio je “high-kick” kojim je nokautirao Silvu. Brazilac je potom izgubio pet od sljedećih sedam mečeva.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'