Obavijesti

Sport

Komentari 24

Tuđman zaplakao za Draženom i zatim se vratio u Hrvatsku...

Prije točno 25 godina 'košarkaški Mozart' Dražen Petrović izgubio je život u stravičnoj prometnoj nesreći. Cijela Hrvatska bila je u šoku, a u vrijeme tragedije Franjo Tuđman nalazio se u KIni. Bio je potresen...

VIDEO

Bio je suhi lipanj u Pekingu. Ljepljiv i s nekom azijskom prašinom u zraku. A Franjo Tuđman je izgledao kao da ga se to sve ne tiče. Uredno odijelo, u windsorski čvor stegnuta kravata, svaka vlas na svome mjestu.

Državni i predsjednički posjet Narodnoj Republici Kini, u lipnju 1993., bio mi je prvi takav, veliki, novinarski zadatak. Iskreno, još ni danas nemam pojma što je bilo Mirku Bolfeku, mom tadašnjem glavnom uredniku, da me pošalje s Tuđmanom u Kinu.

Prije točno 25 godina Dražen je zabio svoje posljednje koševe

Ali, nisam ništa zeznuo. A bio sam siguran da nešto hoću. 

Kinezi su složili impresivan program za Tuđmana. Ono, stvarno ozbiljan. Jang Ze Min držao je Franju kao svog rođenog. Svečani doček je bio...uf, kad je naša himna zasvirala na Tien an Menu, uz počasne plotune i mimohod neviđeno uigrane kineske vojske.

Hrvatska, prava sila.

A dirne to čovjeka iz male države koja je trećinom bila okupirana, u ratu, i koja se gušila u desecima tisuća nesretnih izbjeglica. 

Sjećam se i tog sedmog lipnja. Tuđman i delegacija su imali dogovorenu presicu. Bilo je dosta stranih novinara koji su, eto, najviše pitali o sukobima Bošnjaka i Hrvata u BiH.

Za dosege sino-hrvatskog prijateljstva nitko nije htio ni čuti. A kamoli pitati.To je Tuđmana neviđeno nerviralo. Dodala se na to i bitna prevoditeljica (supruga nekog našeg diplomate iz ambasade u Pekingu) koja se, što od stresa što od nervoze, totalno pogubila.

Tuđman je jedno govorio, ona je prevodila na engleski nešto sasvim drugo. Mate Granić je uskakao, kao spasitelj, s nekim manjim ispravcima, ali katastrofa je bila ozbiljna.

Nije ni prošlo 15 minuta kad je naš netko, između Tuđmanova iznuđenog odgovora i nesuvislog prijevoda izbezumljene supruge hrvatskog diplomata, ispod glasa izustio: Poginuo je Dražen! 

‘Koji Dražen’, drmali su ga za rukav čekajući odgovor. ‘Petrović. Prometna. U Njemačkoj’, odgovorio je ispod glasa dok se Tuđman, s ozbiljnim grčem na licu, dizao sa stola završavajući presicu koju smo mogli slobodno opisati kao ‘nesretan događaj’. Pa onda još i ovo.

Ne mogu točno reći kada je Tuđman doznao za Draženovu smrt. Netom prije presice ili kad je bijesan s njom naprasno završio.

Nekoliko sati kasnije, u povjerenju i ispod glasa, jedan član delegacije je rekao: ‘Tuđman je zaplakao za Draženom. Jako ga je pogodilo. Vraća se u Hrvatsku’.

Meni je izgledalo da je plakao odmah nakon presice. Dok je ulazio u crni Mercedes…

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka