Obavijesti

Sport

Komentari 20

Tužan dan za sport: Preminuo je legendarni Željko Čajkovski

Tužan dan za sport: Preminuo je legendarni Željko Čajkovski
1

Čajkovski je sa 99 postignutih golova u prvenstvu i kupu na devetom mjestu povijesne ljestvice Dinamovih strijelaca u natjecateljskim utakmicama, stoji na službenoj stranici 'modrih'

VIDEO

Legendarni Dinamov napadač Željko Čajkovski preminuo je u Münchenu u 92. godini života, prenosi službena Dinamova stranica. 

Čajkovski je, osim na samome terenu, bitnu ulogu odigrao i u kadroviranju kluba. Jedan je od najzaslužnijih što je na čelo kluba 1947. godine došao Otto Hofmann pod čijim su vodstvom plavi osvojili tri naslova državnoga prvaka, pet Kupova i, dakako, Kup velesajamskih gradova.

Željko je, uz tadašnju “plavu devetku” Franju Wölfla, bio predstavnik sindikata igrača i upravo su oni stvorili platformu za Hofmannov dolazak.

Čajkovski je rođen 5. svibnja 1925. u Zagrebu, igračku karijeru počeo u zagrebačkom HAŠK-u, a u ranim je poslijeratnim danima već dogovorio prelazak u gradskoga rivala Građanski. 

Među plave je trebao prijeći zajedno sa svojim proslavljenim bratom Zlatkom Čajkovskim. Novonastale okolnosti i promjene u strukturi nogometne organizacije i samih klubova, preusmjerile su Zlatka Čajkovskog u beogradski Partizan, dok je Željko karijeru nastavio u Dinamu. S plavima je osvojio naslove prvaka 1948. i 1954. godine, a u međuvremenu i Kup, 1951.

Posljednji je “mohikanac” iz Dinamove proslavljene šampionske generacije: Arneri, Jurić Horvat, Pukšec, Jazbinšek, Pleše, Cimermančić, Kacian, Wölfl, Čajkovski, Benko.

U Dinamu je proveo 11 godina da bi 1956. preselio u njemački Werder iz Bremena. Igračku je karijeru zaključio u Nürnbergu.

Za jugoslavensku je reprezentaciju, u razdoblju od 1947. do 1951. godine odigrao 19 utakmica postigavši 12 pogodaka. Nastupio je na Svjetskom prvenstvu 1950. u Brazilu i pritom, u dvoboju protiv Meksika u skupini, postigao dva pogotka u pobjedi 4:1. U sastavu je bio i brat Zlatko.

Upravo je Željko Čajkovski svojim pogotkom u produžetku odveo reprezentaciju na SP. Nakon što su protiv Francuske dvaput odigrali 1:1, uslijedila je odlučujuća, treća utakmica na neutralnom terenu u Firenci u kojoj je Čajkovski u produžetku u 114. minuti pogodio za pobjedu 3:2.

Iste godine u kojoj je s Dinamom osvojio prvi naslov državnoga prvaka, 1948., Čajkovski je s olimpijskom reprezentacijom dohvatio srebrnu medalju na OI u Londonu.

Iako je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, nastavio je živjeti u Njemačkoj gdje je završio Visoku trenersku školu u Kölnu.

Čajkovski je sa 99 postignutih pogodaka u prvenstvu i kupu na devetom mjestu povijesne ljestvice Dinamovih strijelaca u natjecateljskim utakmicama, stoji na gnkdinamo.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled
Spektakl na Rujevici dostupan je svima! Evo gdje gledati ključni derbi Rijeka - Dinamo
KLJUČNA UTAKMICA SEZONE

Spektakl na Rujevici dostupan je svima! Evo gdje gledati ključni derbi Rijeka - Dinamo

Ovog je vikenda na rasporedu HNL derbi sezone između Rijeke i Dinama na Rujevici. Tko slavi, napravit će veliki korak prema tituli