Obavijesti

Sport

Komentari 10

Tužna obljetnica: Ivana Turinu navijači AIK-a čak i tetoviraju

Tužna obljetnica: Ivana Turinu navijači AIK-a čak i tetoviraju
9

Ivan Turina preminuo je na današnji dan prije godinu dana. Turini je srce prestalo kucati u 33. godini života. Karijeru je počeo u Dinamu, a završio u AIK-u u Švedskoj

VIDEO

Sjetim ga se svakog dana. Toliko sam toga želio podijeliti, prokomentirati s prijateljem. Ali dobrog Ivana više nema, rekao je Jerko Leko.

Na današnji dan prije godinu dana iznenadno je u 33. godini života svijet napustio Ivan Turina. Tijelo bivšeg golmana Dinama pronašli su u stanu u Stockholmu u kojem je Turina igrao za AIK od 2010. godine. Dinamo i AIK odigrali su prijateljsku utakmicu u Stockholmu u čast Ivanu Turini dvaput po 27 minuta. Turina je u AIK-u imao broj 27, a Jerko Leko, njegov najbolji prijatelj, odlučio je do kraja karijere na dresu nositi broj 27.

- Nikad ga neću zaboraviti. Zbog njega me zovu Dule. Nakon nekoliko dana u Zagrebu skupio sam hrabrosti i rekao dečkima da mi je nadimak Dudu. Turina mi je prišao i rekao mi: "Ma kakav Dudu? Ti si naš Dule". Od tada do danas suigrači, prijatelji, obitelj, svi me zovu Dule - rekao je Eduardo da Silva.

Supruga Senka bila je trudna, Ivan se veselio sinčiću Bruni, kojeg nažalost, nije vidio. Obožavao je blizanke Tiju i Taru.

- Senka je jaka, čvrsta, radi odličan posao. Stalno smo u kontaktu, drago mi je da mogu biti uz njih i jednog dana djeci reći kako im je otac bio velik čovjek - kaže Leko.

Iz Švedske dolaze predstavnici AIK-a, kao i nekoliko navijača.

- I tamo su ga obožavali, dobio sam slike navijača koji su tetovirali Ivanov lik ili njegovo ime i prezime - otkrio je Leko.

S najboljim prijateljem imao je puno planova.

- Trebali smo zajedno ljetovati, guštao je u tim trenucima. Nastavit ćemo obiteljska druženja, maštali smo da nam djeca zajedno odrastaju. I družit će se i dalje. Moja Iva se još više zbližila sa Senkom, čuvat ćemo uspomenu na našeg Ivana.

Od Dinama do AIK-a

Turina je karijeru započeo u zagrebačkom Dinamu. Za "modre" je igrao od 1998. do 2007. godine, a u to je vrijeme bio na posudbama u Croatiji, Kamen Ingradu i Osijeku. 

Potom je potpisao za grčku Skodu Xanthi, a nakon toga prešao u poljski Lech Poznanj. Na kratko se vratio u Dinamo 2010. godine nakon čega prelazi u AIK iz Stockholma, posljednji klub za koji je branio. Iako je bilo problema, AIK je ipak podmirio troškove utakmice protiv Dinama u čast Ivana Turine.

Navijači AIK-a snimili i posvetili mu pjesmu

Povodom prve obljetnice smrti Ivana Turine, nogometaši AIK odali su mu počast ostavivši cvijeće u nogometnom kampu kluba u Stockholmu uz poruku 'Ivane, hvala ti na svemu'.

Također, ni navijači AIK-a ga nisu zaboravili te su snimili pjesmu u čast Turini, a premijera će biti na dan utakmice s Helsingborgom 5. svibnja kad će navijanje trajati prvih 27 minuta (nosio broj 27 na dresu).

Turine se prisjetio i Dinamo

"Njegov tragičan odlazak šokirao je tog 2. svibnja 2013. sve one koji su Ivana poznavali od malih nogu, koji su imali priliku s njim surađivati ili oni koji su ga poznavali tek s nogometnih travnjaka. Ivan Turina bio je veliki čovjek, veliki vratar koji je karijeru, nažalost puno prerano, završio u švedskom AIK-u, klubu kojem je puno značio. Baš kao i Dinamu, njegovom klubu koji je volio i u kojem je počeo svoju nogometnu karijeru i proveo brojne godine. Svojim pristupom i karakterom postao je miljenik zagrebačke publike, bio je čovjek velikog srca i imao je poseban odnos s navijačima modroga kluba.

Dinamo i AIK odigrali su prošle godine u Stockholmu prijateljsku utakmicu za Ivana, a igrači i navijači oba kluba, kao i njihovo vodstvo, dan danas teško prihvaćaju činjenicu da Ivan više nije s nama. Ipak, dok god Ivan živi u sjećanjima svih onih koji su ga poznavali, voljeli i cijenili, nikada neće pasti u zaborav. Baš suprotno, tako veliki ljudi kao što je bio naš Ivan živjet će vječno i ostati svima u sjećanju kao nezaboravna imena i neizbrisiv trag u povijesti modroga kluba i životima svih nas", prisjetio se Ivana Turine GNK Dinamo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani