Obavijesti

Sport

Komentari 31

U Hajduku predstavili analizu upravljanja nogometom u RH

U Hajduku predstavili analizu upravljanja nogometom u RH
1

Hajduk je izradio i objavio niz dokumenata kojim želi dati doprinos boljitku hrvatskog nogometa, no teško da će njihovu analizu itko od odgovornih u HNS-u uopće uzeti u ruke, a kamo li i pročitati...

VIDEO

Iako su i dalje sve veze između sjedišta HNS-a i Poljuda u prekidu i bez neke velike nade da će se tako skoro popraviti, Hajduk ne odustaje od borbe za bolje sutra hrvatskog nogometa.

I bez obzira što su sve dosadašnje njihove inicijative nailazile na 'zid šutnje', odlučili su nastaviti te su u suradnji s 'nizom inozemnih stručnjaka', kako navode, izradili "Analizu upravljanja hrvatskim nogometom: Okvir za dobro upravljanje u sportu - problemi i rješenja'', te tkzv. policy brief, kojim se identificira trenutno stanje u domaćem nogometu kao preduvjet smjera kojim bi se konačno krenulo naprijed.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Iz Hajduka su, tvrde, koristili europske primjere i preporuke.

- Kao mjerilo ocjenjivanja trenutnog stanja Hajduk je koristio dokument Europske komisije ''Principi dobrog upravljanja u sportu'', a on podrazumijeva da je Savez središnja točka funkcioniranja oko kojeg su dionici koji bi trebali biti uključeni u procese donošenja odluka koje uvažavaju njihove potrebe. Međunarodni dionici, FIFA i UEFA sukladno navedenom dokumentu još uvijek provode reforme kao što su transparentnost, strateško upravljanje, ograničenje mandata i druge. Nažalost, to s HNS-om još uvijek nije slučaj na što Hajduk već godinama upozorava. Poučeni dosadašnjim iskustvom, sigurni smo kako se puno neće promijeniti ni izborom novog/starog predsjednika Davora Šukera.

- Ipak, to nas neće spriječiti da se nastavimo boriti za boljitak hrvatskog nogometa. Upravo zato, Hajduk kroz ovaj dokument nudi i konkretna rješenja i smjernice kojim se ovo može postići. U suradnji sa stranim stručnjacima smo istražili kako stvari funkcioniraju u drugim zemljama te koja su ona rješenja primijenili kako bi unaprijedili nogomet. Primjerice, Njemačka je nakon poraza od Hrvatske na Svjetskom prvenstvu 1998. godine krenula u detaljnu analizu stanja na domaćem terenu, izradili su strategiju te u sklopu nje izgradili 120 novih nogometnih terena. Utjecaj ovakvog metodičnog pristupa vidi se, zasigurno, na rezultatima njihovih klubova i reprezentacije. S druge strane, u Hrvatskoj ne postoji nikakva strategija razvoja niti se išta slično može pronaći na stranicama saveza. Umjesto toga, netom prije izbora izbačena su nekakva paušalna rješenja od strane trenutnog vodstva.

- Ovo je samo jedan od niza primjera netransparentnog načina poslovanja i funkcioniranja HNS-a. Posebno ovdje bode u oči i činjenica da HNS ima 200 milijuna kuna prihoda, ali se ne zna gdje se ta sredstva troše. Također i da nije objašnjeno gdje je otišlo 14 milijuna kuna od ukupnog dijela novca koji su bili namijenjeni za izgradnju sad već mitskog stadiona na Sveticama. Na kraju krajeva, to je iznenadilo i predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina.

- S druge strane, u Hajduku smo odavno shvatili da kao važan i odgovoran dionik moramo voditi računa o stanju u nogometu, a posebice o onima koji nemaju nikakvog utjecaja. Sva dosadašnja ulaganja u poljudsku infrastrukturu osigurali smo sami ili uz potporu Grada Splita. Radili smo i posao HNS-a kada smo okupili klubove iz manjih sredina te ih spojili s konzultantima koji su pronašli natječaj kroz koji Europska unija financira sportsku infrastrukturu u manjim sredinama.

- Dokument se bavi i nefunkcioniranjem tijela HNS-a, reorganizacijom sudačke organizacije, dorađivanjem statuta i pravilnika HNS-a na demokratski i profesionalni način, razlozima za ponovno osnivanje Udruge prvoligaša i sl. Rješenja postoje, samo je potreban dobar sugovornik s druge strane koji je voljan ove promjene provesti u interesu svih naših klubova i nogometnih djelatnika na svim razinama. Nažalost, odgađanje početka rješavanja ovih pitanja samo će produbiti krizu u kojoj se naš nogometni sustav nalazi. Pozivamo sve zainteresirane da se uključe u nadogradnju ovog dokumenta sa svojim prijedlozima te da podrže ovu i ovakve inicijative.

I tako, HNS s figom u džepu najavljuje kandidaturu Poljuda za međunarodna finala, Hajduk izrađuje strategije i analize koje u HNS-u nitko neće ni pročitati, a svima je jasno da od suradnje na koncu neće biti ništa.

Barem ne dok su jedni i drugi u ovakvim sastavima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani