Obavijesti

Sport

Komentari 20

U kratkoj karijeri Vilanova je s Barcom pokorio Španjolsku

U kratkoj karijeri Vilanova je s Barcom pokorio Španjolsku
7

Tito Vilanova je kao pomoćnik Pepa Guardiole s Barcelonom osvojio sve što se moglo, a slično je nastavio i kao samostalni trener u moćnoj katalonskoj momčadi

VIDEO

Tito Vilanova u svijetu nogometa ostat će upamćen kao čovjek koji je naslijedio iznimno uspješnog Pepa Guardiole na klupi Barcelone i odmah u prvoj sezoni pokazao da su ga Katalonci s razlogom proglasili Guardiolinim pravim nasljednikom. 

Nakon ne pretjerano duge i uspješne igračke karijere, Tito Vilanova sa samo 33 godine okrenuo se trenerskom poslu. Trenerska karijera počela je neuspjehom u niželigašu  Palafrugellu koji je pod njegovim vodstvom čak ispao iz lige. Ubrzo se i ostavio trenerskog posla te je preuzeo direktorsku poziciju u Terrassi koju je obavljao sve do poziva svog matičnog kluba, Barcelone.

Čim je Pep Guardiola 2007. godine preuzeo momčad Barcelone B, za svog je pomoćnika doveo prijatelja Tita. U samo jednoj sezoni dvojac je zadivio čelnike katalonskog diva i već 2008. godine unaprijeđeni su u prvu momčad. Pep kao prvi trener, a Tito kao njegov čovjek od povjerenja i prvi pomoćnik. U četiri zajedničke godine na klupi osvojili su sve što se moglo osvojiti i kad je Guardiola iznenada odlučio napustiti kormilo Barce, čelnici nisu imali puno dvojbi. Njegov nasljednik postao je čovjek s istim trenerskim genom, Tito Vilanova.

U lipnju 2012. godine Vilanova je i službeno potpisao ugovor i postao prvi trener Barcelone. Iste sezone osvojio je Primeru, a momčad na čelu s Messijem, Iniestom i Xavijem dokazala je da Tito zaslužuje ukazano povjerenje. U nevjerojatnom prvenstvenom nizu Barcelona je tu cijelu sezonu provela na vrhu, osvojila 100 bodova, čak 15 više od Reala te izgubila u samo dvije utakmice u Primeri. Fantastičan doseg za novog trenera.

Na žalost Vilanovina sreća nije dugo potrajala. U prosincu iste godine klub objavljuje kako se njihovu treneru vratio rak  parotidne žlijezde te da će biti odsutan za vrijeme liječenja. Momčad je preuzeo pomoćnik Jordi Roura, a Tito se na klupu vratio u ožujku 2013. Sjedio je na klupi do srpnja iste godine kada je trajno napustio momčad i posvetio se liječenju teške bolesti.

Nažalost, njegovo tijelo nije izdržalo najtežu borbu, a svijet je danas izgubio velikog trenerskog talenta i čovjeka koji je još tako puno mogao dati Barceloni, španjolskom i svjetskom nogometu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'