Obavijesti

Sport

Komentari 25

U Modrića najdeblji novčanik: Zaradi 10-ak puta više od Ivice

U Modrića najdeblji novčanik: Zaradi 10-ak puta više od Ivice
4

Prema ESPN-u, najbolje plaćeni hrvatski sportaš je Luka Modrić. Najskuplji hrvatski sportaš ipak nije ni blizu najplaćeniji na Balkanu. Debelo je iza najboljeg Slovenca

VIDEO

Za dvije borbe u 2010. godini filipinski boksač Manny Pacquiao dobio je oko 22 milijuna eura, što ga s bejzbolašem Yankeesa Alexom Rodriguezom čini najbolje plaćenim sportašem na svijetu prošle godine, ne računajući sponzorske ugovore.

Prema ESPN-u, najbolje plaćeni hrvatski sportaš je Luka Modrić - u Tottenhamu zarađuje 3,4 milijuna eura na godinu, a u srijedu je protiv Arsenala (3-3) pokazao i zašto. Englezi su ga proglasili igračem utakmice.

Najskuplji hrvatski sportaš ipak nije ni blizu najplaćeniji na Balkanu. Debelo je iza najboljeg Slovenca, hokejaša Anžea Kopitara (LA Kings - 4,1 milijun eura), srpskoga košarkaša Predraga Stojakovića (Dallas - 11 milijuna eura), Cityjeva napadača Edina Džeke (5,8 milijuna eura) ili Crnogorca Mirka Vučinića (4 milijuna eura). Makedonac Goran Pandev u Interu zarađuje malo manje od Luke, oko tri milijuna eura.

Detaljna analiza ESPN-a po sportovima pokazuje da je kuglanje najmanje unosno među popularnim sportovima - najbolja kuglačica Shannon Pluhowsky zaradi 27.000 eura.  

Iznenađujuće dobro plaćen sport je, vjerovali ili ne, ribolov! Majstor ribičije Kevin VanDam lani je samo od nagrada na natjecanjima zaradio više od 630.000 eura. 

Procjenjuje se da je dosad u karijeri zaradio gotovo tri milijuna eura.

Pokeraša Jonathana Duhamela lani je baš išla karta, od nagrada na turnirima zaradio je 6,5 milijuna eura. Svi vozači Formule 1, pa i svjetski prvak Sebastian Vettel, lani su zaradili manje od Kimija Raikkonena, koji sad vozi reli. Finac je lani bio najplaćeniji u auto-moto sportu zahvaljujući klauzuli u ugovoru s Ferrarijem. Naime, bili su mu dužni platiti oko deset milijuna eura prvu sezonu nakon odlaska iz Maranella, a još osam milijuna zaradio je vozeći svjetsko prvenstvo u reliju (ukupno 18 milijuna eura). 

Najunosniji ugovor s klubom među nogometašima ima Cristiano Ronaldo. Real ga plaća oko 13 milijuna eura na godinu. 

Najplaćeniji košarkaš je Kobe Bryant sa 17 milijuna eura. Za usporedbu, Michael Jordan u mirovini zaradi oko 35 milijuna samo od ugovora s Nikeom. Ni kad mu se zbroje svi sponzorski ugovori, Kobe ne zaradi toliko. 

Kostelić je zaradio ‘NBA minimalac’ 

Najbolji skijaš svijeta Ivica Kostelić prošle sezone zaradio je najviše, oko 320.000 eura, samo od nagrada za plasmane na utrkama. Alpsko skijanje jedan je od rijetkih sportova u kojima su žene 2010. bile plaćenije od muškaraca - Lindsay Vonn od nagrada je zaradila 350.000 eura.

Procjenjuje se da je Ivica zaradio bar stotinjak tisuća eura bonusa od sponzora za osvajanje naslova ukupnog pobjednika Svjetskoga kupa. No alpsko skijanje još je sport od kojeg može pristojno zaraditi samo desetak vrhunskih natjecatelja. Za usporedbu,  “minimalac” u NBA-u je 325.000 eura.

Prežderava se za 150.000 € na godinu?!

Izvjesni Joey Chestnut zaradi sasvim pristojan novac u američkoj ligi “brzog jedenja”. Još 2007. ovaj 99 kilograma teški 27-godišnjak pobijedio je u finalu dotadašnjeg prvaka Takerua Kobayashija zvanog Tsunami smazavši 66 hot-dogova za samo 12 minuta. Iduće godine obranio je naslov u “tie-breaku”: za deset minuta oba su natjecatelja u prežderavanju pojela po 59 peciva s hrenovkom, ali Chestnut je brže pojeo dodatnih pet u pripetavanju. 

Od prošle godine Kobayashi ne nastupa. Nešto se naljutio na vodstvo lige. Procjenjuje se da je prvak u zadnje četiri godine zaradio 800.000 eura.  

U Čadu najviše zaradi napadač srpskog Metalca

Centarfor iz Milanovca

Misdongard Betoligar, 25-godišnji centarfor Metalca iz Donjeg Milanovca u Srbiji, najbolje je plaćeni sportaš Čada. Za siromašnu afričku zemlju tih 15.000 eura, koliko zaradi u Metalcu, pravo su bogatstvo.

Sumo borac im je broj jedan

U Mongoliji nitko ne zarađuje više od Hakuha, 153 kilograma teškog sumo borca. Lani je pomeo konkurenciju i zaradio oko 275.000 eura. Hakuho je imao drugi najveći niz pobjeda u sumu svih vremena (63). 

Ronaldo iz Madagaskara

Oko 60.000 eura na godinu francuski Auxerre plaća Aniceta Andrianantenaina, no i to je dovoljno da 21-godišnji napadač bude službeno najskuplji profesionalni sportaš na otoku Madagaskaru.

Najplaćeniji po sportovima:

Automobilizam K. Raikkonen (Fin) 18 mil. €

Bejzbol A. Rodriguez (SAD) 22 mil. €

Košarka K. Bryant (SAD) 17 mil. €

Odb. na pijesku(muškarci) Dalhauser/Roger (SAD) 267.000. €

Odb. na pijesku (žene) Franca/Da silva (bra) 241.000 €

Biljar (M) D. Appelton (Eng) 126.000 €

Biljar (Ž) G. Y. Kim (J.Kor) 46.000 €

Kuglanje (M) W. Williams (SAD) 104.000 €

Kuglanje (Ž) S. Pluhowsky (SAD) 27.000 €

Boks (M.) Paquaio (Phi) 22 mil. €

Rodeo R. Nunes (Bra) 1 mil. €

Pikado P. Taylor (Eng) 700.000 €

Maraton (M) S. Wanjiru (Ken) 425.000 €

Maraton (Ž) L. Sobukova (Rus) 478.000 €

Drag Racing L. Dixon (SAD) 900.000 €

Brzo jedenje J. Chestnut (SAD) 150.000 €

Prep. jahanje (M) M. Ward (SAD) 881.000 €

Prep. jahanje (Ž) L. Kraut (SAD) 431.000 €

Ribolov K. Vandam (SAD) 630.000 €

Am. nogomet P. Manning (SAD) 11 mil. €

Golf (M) L. Donald (Eng) 4 mil €

Golf (Ž) N.Y. Choi (J.Kor) 1,2 mil. €

Hokej R. Luongo (KAN) i V. Lecavalier (KAN) 6,7 mil. €   

Utrke konja (džokej) R. Dominguez (VEN) 12 mil. €

UFC B. Lesnar (SAD) 3,6 mil. €

Poker J. Duhamel (KAN) 6,5 mil. €

Racquetball Waselenchuk (KAN) 206.000 €

Skijanje (M) I. Kostelić (Hrv) 320.000 €

Skijanje (Ž) L. Vonn (SAD) 350.000 €

Sled dog J. Baker (SAD) 34.000. €

Skvoš N. Matthew (ENG) 114.000 €

Sumo Hakuho (Mon) 275.000 €

Surfanje (M) K. Slater (SAD) 355.000 €

Surfanje (Ž) S. Gilmore (SAD) 96.000 €

Tenis (M) R. Nadal (Špa) 6,8 mil. €

Tenis (Ž) K. Clijsters (Bel) 3,4 mil. €

Triatlon (M) T. Don (ENG) 153.000 €

Triatlon (Ž) E. Snowsill (Aus) 164.000 €

Nogomet C. Ronaldo (Por) 13,5 mil. €

* Sponzorski ugovori nisu uključeni u plaću. Navedeni su samo iznosi koje su sportaši 2010. zaradili na osnovi ugovora s klubom ili kao nagrade za osvojene turnire (tenis, golf), odnosno utrke (skijanje...). Izvor: ESPN

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika