Obavijesti

Sport

Komentari 8

U zatvor zbog Intera: Blažević je legenda i Hajduka i Intera...

U zatvor zbog Intera: Blažević je legenda i Hajduka i Intera...
4

Ante Toni Blažević legenda je Hajduka i Intera. U Milanu su ga dočekali Meazza, Serantoni, a 1930. ta je momčad postala prvak. Igrao je i za reprezentaciju Italije

VIDEO

Inter se 30-ih godina prošlog stoljeća zvao Ambrosiana, njegov dres nosio je i veliki Guiseppe Meazza, a uz njega je u napadu igrao Splićanin Ante Toni Blažević.

- Bio je dobar igrač i dobar čovjek. Znao je sve o nogometu, odlično je vodio igru - prisjetio se legendarni Frane Matošić, koji je s Blaževićem igrao za Hajduk 1936. i 1937. godine.

Premalo ga se spominjalo, ali to je posljedica politike...,robijao je u Lepoglavi

No Ante Blažević, ili Antonio Blasevich, kako su ga Talijani zvali, dotad je već napravio veliku karijeru. U dresu Triestine bio je najbolji strijelac talijanskog prvenstva, nakon čega ga je uzela Ambrosiana. U Milanu su ga dočekali Meazza, Serantoni i drugi veliki igrači, a 1930. ta je momčad postala prvak Italije.

- Imao je sjajan udarac glavom, a njegova dodavanja išla su precizno kao po špagi - zapisao je dr. Slavomir Dvornik.

Nakon Intera, odnosno Ambrosiane, otišao je u Palermo, a potom u Napoli, u kojem je zamijenio Antonija Vojaka, još jednog našeg napadača koji je blistao u Italiji.

U svoj Split, iz kojega je otišao vrlo rano, vratio se 1936. te postao trener i igrač Hajduka. No ubrzo je klupu prepustio Luki Kaliterni.

- Poslije barba Luke Blažević je bio jedan od najzapaženijih Hajdukovih trenera. Njegovi su treninzi bili satovi nogometne estetike - pišu splitski kroničari.

Svaki njegov trening u Splitu je gledalo jako puno navijača”, bio je i sjajan trener

Dok je bio u Italiji, Ante Toni Blažević igrao je i za talijansku reprezentaciju. U Mussolinijevoj eri nije bilo lako odbiti prijedlog da uzmeš talijansko državljanstvo. Uzeo ga je i Blažević. Zbog toga su ga partizani krajem 1945. strpali u zatvor. Četiri godine proveo je u Lepoglavi.

- Kad je izlazio nakon te četiri godine, dočekala ga je cijela Dinamova uprava, željeli su ga odmah uzeti za trenera. No odbio ih je jer je želio pričekati da mu supruga, koja je također bila u zatvoru, izađe na slobodu. No na kraju nikad nije preuzeo Dinamo - ispričao je Bogdan Kragić, igrač Hajduka iz 50-ih godina.

Ante Toni Blažević umro je 1970. godine kao 68-godišnjak. Nije dočekao ogled svoja dva kluba. Tek 42 godine poslije Inter i Hajduk prvi bi put u povijesti mogli igrati međusobno...

Šimić u Interu nakon 68 godina

Tek 1999. godine Inter je angažirao prvog Hrvata nakon Blaževića. Dario Šimić iz Dinama je otišao u Milano i ostao tri sezone. Nakon toga je prešao u redove gradskog rivala Milana.

Marko Livaja ih je opet povezao

Marko Livaja (18) prvi je igrač nakon Blaževića koji je igrao u Hajduku i Interu. Otišao je u Milano sa samo 16 godina, a sad se bori za status u prvoj momčadi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu