Obavijesti

Sport

Komentari 21

Udar na menadžere: Fifa ukida 'ropstvo' nogometnog svijeta

Udar na menadžere: Fifa ukida 'ropstvo' nogometnog svijeta
1

Menadžeri i investitori više neće moći kupovati igrače za klubove i zarađivati od njihove prodaje. Platini je najavio da će Uefa i Fifa pokriti sve rupe u pravilnicima

VIDEO

To je moderno ropstvo, jasno je rekao Michel Platini o vlasništvu treće strane. Menadžerima i investitorima više nije dopušteno kupovati prava na igrače, pa ni zarađivati od njihove prodaje.

Zamislite da imate svoj klub i želite dovesti pojačanje, ali budžet vam to ne dozvoljava. Umjesto toga angažirate investitore, tvrtke ili agente, koji kupe prava na igrača i vama ga daruju na korištenje.

- Sramotno je gledati kako ruka nekog igrača pripada jednoj osobi, noga nekakvom investicijskom fondu, a stopalo trećem ulagaču. Vrijeme je da se probudimo, da nogometni novac zadržimo u nogometu - rekao je Platini. 

Najavio je da će Uefa i Fifa pokriti sve rupe u pravilnicima koje su dosad omogućavale pojedincima da se obogate na transferima nogometaša.

Najpoznatiji je slučaj onaj Kije Joorabchiana. Iranski biznismen kupio je prava na Carlosa Teveza i Javiera Mascherana, koje je West Ham 2006. kupovao od njega, a ne od njihovog kluba Corinthiansa. Novac je na kraju završio na off-shore računima, a engleski savez izglasao je zabranu takvih transfera.

Sad ni Fifa više ne dopušta vlasništvo treće strane. Manji klubovi žale se da su samo tako mogli kupovati igrače, ali postoje i pobornici zabrane, koji misle da će se ovako sačuvati integritet nogometa i spriječiti prodaja igrača samo zbog zarade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Dinamo - Rijeka 0-0:  Prvi susret finala bez ispaljenog metka...
UZVRAT JE ZA TJEDAN DANA

Dinamo - Rijeka 0-0: Prvi susret finala bez ispaljenog metka...

Dinamo je u prvom poluvremenu prijetio preko Arbera Hoxhe, koji je pogodio gredu i imao još dvije dobre prilike. Rijeka je prvu pravu šansu imala u 59. minuti kada je Toni Fruk pogodio gredu

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?
UŽIVO OD 19 SATI

Besplatni prijenos: Gdje gledati finale Kupa Dinamo - Rijeka?

Dinamo i Rijeka na Maksimiru igraju prvu utakmicu finala Hrvatskog nogometnog kupa, uzvrat je za tjedan dana na Rujevici. Prijenos je dostupan svim gledateljima putem YouTubea
Hajduk - Dinamo 1-1: Juniori "modrih" u derbiju na Poljudu osigurali novi naslov prvaka!
PRVA NL JUNIORI

Hajduk - Dinamo 1-1: Juniori "modrih" u derbiju na Poljudu osigurali novi naslov prvaka!

Dinamu je bio dovoljan remi u Splitu, do njega je došao i osigurao titulu tri kola prije kraja. Gosti su poveli u šestoj golom Koščevića, a Skoko u 53. sjajno pogađa za konačnih 1-1