Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
47 komentara

Uefa objasnila sporne odluke iz LP-a: Naši suci nisu pogriješili!

Uefa je na svojoj službenoj stranici objavila detaljnu analizu spornih odluka sudaca i situacija u kojima VAR nije korišten iz utakmica u kojima su iz Lige prvaka ispali Real Madrid, PSG i Roma

Foto: SUSANA VERA, JOHN SIBLEY, PEDRO NUNES/REUTERS
47 komentara

Iz Lige prvaka su ovaj tjedan ispali Real Madrid, PSG i Roma, a u sve tri utakmice odluke sudaca su imale utjecaj na konačni rasplet. Uefa je odlučila razjasniti sve nedoumice i detaljno objasniti svaku spornu odluku.

Ajax je u Madridu pobijedio Real 4-1, a puno se koplja lomilo oko trećeg gola Dušana Tadića iz 62. minute kojim je Real potpuno slomljen. Nije se jasno vidjelo je li lopta u akciji prije gola izašla iz terena, a Felix Brych je nakon konzultacija s VAR sucima priznao gol.

- Nije bilo video dokaza na kojem se bez ikakve sumnje moglo vidjeti da je lopta prešla liniju. VAR suci su pažljivo pregledali snimku iz svih kuteva. Linijski sudac, koji je bio u savršenoj poziciji, nije vidio da je lopta prešla liniju. Nije bilo potrebe da glavni sudac sam pregledava snimke. Donesena je ispravna odluka da se gol prizna - objašnjava Uefa.

Foto: Uefa.com

Tijekom utakmice Rome i Porta dogodile su se dvije sporne odluke. Jedna je dosuđeni penal za Porto u 116. minuti utakmice, a druga se dogodila na samom kraju kada je Roma tražila penal, ali sudac Cuneyt Cakir nije pogledao ponovljenu snimku.

- VAR je provjeravao zaleđe, potvrdio da napadač nije bio u nedozvoljenoj poziciji pitao glavnog suca je li vidio povlačenje za dres od strane braniča Rome. Sudac je potvrdio da nije i tražio je da mu se pripremi ponovljena snimka. Pregledom se uvjerio da treba suditi penal zbog zadržavanja igrača - kaže Uefa o situaciji iz 116. minute.

Foto: Uefa.com

- Sudac je bio u blizini akcije i prosudio je da nema riječi o prekršaju. Svejedno je odlučio zaustaviti utakmicu i dati vremena VAR sucima da situaciju pregledaju iz dodatnih kuteva, ali nakon pažljivog pregleda snimaka, nije bilo jasnog dokaza. Sudac je obaviješten da ne postoje osnove da se snimka ponovno pregleda na terenu - objasnili su nedosuđeni penal u 121. minuti.

Manchester United je s 3-1 pobijedio na Parku prinčeva, a gol koji ih je gurnuo u četvrtfinale postigao je Marcus Rashford u 94. minuti iz penala. Kimpembe je bio u skoku i lopta ga je pogodila u ruku. Mnogi se navijači i nogometni stručnjaci nisu slagali s dosuđenim penalom Damira Skomine, ali za Uefu je situacija jasna.

- VAR suci su nekoliko puta pogledali situaciju i savjetovali su glavnom sucu da na terenu pogleda incident u kaznenom prostoru. Sudac ništa nije zamijetio tijekom igre pa je pogledao snimku. Potvrdio je da udaljenost koju je prešla lopta nije kratka i da utjecaj ne može biti neočekivan. Braničeva ruka nije bila uz tijelo, čime se njegovo tijelo proširilo i zaustavilo loptu koja je išla prema golu. Zbog toga je sudac dosudio penal. 

Foto: Uefa.com Foto: Uefa.com

Naši partneri pišu
Message