Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Umrla je Milka Milinković (62), najbolja hrvatska paraolimpijka

Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju i to je bila i njezina posljednja medalja

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
9 komentara

Nakon kratke i teške bolesti u 62. godini u riječkoj bolnici preminula je Milka Milinković.

Rodila se 7. travnja 1955. godine u Dabru u Bosni i Hercegovini i najuspješnija je hrvatska paraolimpijka. Osvojila je dvije zlatne, tri srebrne i četiri brončane medalje, a prošle godine u Rio de Janeiru deseti je put nastupila na Paraolimpijskim igrama.

Ostala je u kolicima s 13 godina, nakon nezgode, dijagnoza je bila paraplegija. Nakon rehabilitacije u bolnici u Kraljevici zaposlila se i radila do mirovine. Neuništiva duha, u sportu je pronašla spas i nadu.

Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je  prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kad je uzela broncu u koplju i to je bila i njezina posljednja medalja. U Seulu 1988. godine uzela je zlato u kugli, postavivši pritom novi svjetski i paraolimpijski rekord.

Osim paraolimpijskih osvojila je i 17 zlatnih, šest srebrnih i 10 brončanih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima. Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije 1980., 1984. i 1985. godine.

Redom Danice hrvatske odlikovana je 1993. godine, Državnu nagradu za sport "Franjo Bučar" dobila je 1998., a 2012. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara. 

Naši partneri pišu
Message