Sport

Komentari 1

Umro je Max Mosley, bivši kontroverzni šef Formule 1

Umro je Max Mosley, bivši kontroverzni šef Formule 1

S funkcije se maknuo nakon što je u javnost procurila snimka orgija s pet prostitutki, k tome uz nacističku konotaciju. Njegov otac Oswald Mosley bio je osnivač i vođa Britanske unije fašista.

Bivši prvi čovjek Formule 1 Max Mosley preminuo je u ponedjeljak u 82. godini, potvrdila je i sama organizacija.

Mosley je preminuo u svom domu u Londonu nakon borbe s teškom bolešću, a ostat će upamćen kao dugogodišnji šef Svjetske automobilističke federacije na čijem je čelu proveo čak 16 godina, od 1993. do 2009. kada ga je naslijedio Jean Todt.

Međutim, s funkcije se maknuo nakon što je u javnost procurila snimka orgija s pet prostitutki, k tome uz nacističku konotaciju. Dobio je sudsku parnicu protiv novina "News of the World" koje su i objavile fotografije i video njegovog sudjelovanja u sadomazohističkom seksualnom činu i nazvale ga "bolesnim nacističkim orgijama". Sud nije pronašao dokaze o tome da je čin bio na bilo koji način povezan s nacizmom, a sudac Justice Eady je rekao da se objavljivanje snimke seksualnog čina ne može obraniti javnim interesom. Inače, njegov otac Oswald Mosley bio je osnivač i vođa Britanske unije fašista.

FILE PHOTO: Former FIA racing boss Max Mosely arrives at the Leveson Inquiry at the High Court in central London

Mosley, inače pravnik po struci, vozio je u Formuli 2, a 1968. i na VN Njemačke kada je život izgubio Jim Clark. Založio se za veće sigurnosne standarde, ali i za održavanje VN SAD-a 2005. godine sa svega šest bolida.

- Max mi je bio kao obitelj. Bili smo kao braća. Na neki način mi je i drago, jer je predugo patio - rekao je Bernie Ecclestone.

- Učinio je puno dobrih stvari, ne samo za motosport, nego i za automobilsku industriju. Pobrinuo se da se izrađuju automobile koji su sigurni.

FILE PHOTO: FIA PRESIDENT MAX MOSELY ANSWERS QUESTIONS DURING A MEDIA CONFERENCE INLONDON.

Najčitaniji članci