Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
71 komentara

Umro je veliki Vladimir Beara, golman koji je ušao u legendu

Legendarni golman Hajduka, Vladimir Beara (85), preminuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak u svom domu u Splitu. Bearu je bolest dotukla u zadnjih godinu i pol...

Tomislav Gabelić/24sata
Foto: Tomislav Gabelić/24sata
71 komentara

Na pragu 86. godine prestalo je kucati srce jednog od najvećih golmana koje je svjetski nogomet ikad imao. Veliki Vladimir Beara i u poznoj starosti bio je fizički moćan i gibak kao mačka. No bolest ga je dotukla. Beara je imao nekoliko moždanih udara u posljednjih godinu i pol dana. Preminuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Vladimir Beara s Hajdukom je osvojio tri naslova prvaka. Zanimljivo, kad je Lav Jašin primao nagradu za najboljeg golmana Europe rekao je:

- Za mene je Vladimir Beara najbolji.

Bearu su zvali Veliki Vladimir , Balerina s čeličnim šakama i Čovjek od gume. Rodio se 26. kolovoza 1928. godine. Od 1947. do 1955. branio je u Hajduku. Potom je prešao u Crvenu zvezdu s kojom je osvojio četiri naslova prvaka i dva kupa.

[video: 953951 / ]

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica, osvajač je srebrne medalje na Olimpijadi u Helsinkiju 1952. godine. Sudjelovao je na tri svjetska prvenstva (SP u Brazil 1950., SP u Švicarskoj 1954. i u Švedskoj 1958.).

Veliki Vladimir karijeru je završio u njemačkoj Viktoriji iz Kölna.

[video: 953989 / ]

Veliki Beara otkrio je Rogera Millu

Beara je uoči SP-a u Brazilu za 24sata pričao o reprezentaciji Kameruna. Upravo je Beara udario temelje modernog nogometa u Kamerunu i odgojio generacije Rogera Mille, N'kona, N'Gueau, N'Djeya i drugih. Našem je novinaru otkrio kako je to bilo raditi u Africi i kako ga je nostalgija vukla u Split.

Naši partneri pišu
Message