Obavijesti

Sport

Komentari 52

Uoči finala SP-a igrao je igre, a njegov nogomet bio je - valcer

Uoči finala SP-a igrao je igre, a njegov nogomet bio je - valcer
1

FRAJER Ono što je Clint Eastwood u filmovima, to je Pirlo u nogometnom svijetu. Faca. Na terenu je mogao što je htio... U 38. godini objavio je kraj igračke karijere i evo što iza sebe ostavlja talijanski genijalac

VIDEO

Želio bih se zahvaliti svojoj obitelji i svim momčadima za koje sam imao čast nastupati, svakom suigraču uz kojega sam imao zadovoljstvo igrati i svim ljudima koji su omogućili da moja karijera bude ovako nevjerojatna, skromna je poruka neposredno nakon završetka karijere jednog od ponajboljih veznjaka uopće.

VIDEO

#GraciasMaestro

#GraciasMaestro Andrea Pirlo 🏳️🏴

Posted by Juventus on Monday, November 6, 2017

Talijan Andrea Pirlo završio je karijeru u 38. godini u dresu New York Cityja i nogomet je, nema sumnje, pretrpio jak udarac. Iako je genijalni 'Il Architetto' od 2015. igrao sebi za dušu u ligi daleko slabijeg intenziteta i dalje je svaki njegov potez odisao neponovljivim nogometnim šarmom.

Pirla, za kojeg u Italiji kažu kako ima 'medene noge', pamtit ćemo po tome što je igrao Inter, Milan i Juventus, a niti u jednom mu ništa ne zamjeraju. Daleko od toga...

Savršeni slobodnjaci, teledirigirana dodavanja i nemoć protivnika da mu se oduzme lopta glavne su karakteristike ovog velemajstora. Postoje igrači koji igraju nogomet, ali i oni koji se igraju nogometa. Pirlo je ova druga kategorija...

Njegov nogomet bio je poput valcera. Otmjen, elegantan, lagan i savršen.

Slavni nogometni 'maestro' je karijeru započeo u Bresciji 1992., tri godine kasnije u prvu momčad promovirao ga je Srnin 'nogometni otac' Mircea Lucescu. Zbog Rumunja je Andrea iz Brescie otišao u Inter, ali tamo kao mladi igrač nije došao do prilike.

Problem je predstavljala i pozicija na terenu budući da je Pirlo na počecima karijere igrao kao ofenzivni veznjak, sve do svog povratka u Bresciju na posudbu iz Intera.

Kako je slavni Roberto Baggio u tadašnjoj Bresciji pod vodstvom Carla Mazzonea okupirao poziciju polušpice, Andrea je prebačen na defenzivnog veznog, ali ne onog zaduženog za destrukciju, nego igrača koji je zadužen za kreaciju.

I tu je počeo njegov rast. Sve to pratio je Milan koji ga je odlučio otkupiti od Intera za 17 milijuna eura, a zanimljivo, u tom je transferu sudjelovao i jedan Hrvat kao dio razmjene. Kvizomani će se sjetiti imena Dražena Brnčića, veznjaka koji je karijeru gradio u Italiji i Belgiji.

Andrea se razvio u svjetsku klasu pod vodstvom Carla Ancelottija i u dresu Milana se zadržao do 2011. U tom je periodu osvojio dva naslova prvaka Italije, dvije Lige prvaka, dva Europska superkupa, Fifino klupsko Svjetsko prvenstvo te jedan domaći kup.

Na reprezentativnom nivou također je briljirao, 2006. okitio se svjetskim zlatom u Njemačkoj, a zauvijek će se pamtiti njegova izjava uoči finalne utakmice protiv Francuske.

- Što sam radio na dan finala? Ništa, igrao sam malo Playstation, spremio se za utakmicu i otišao ju odigrati.

Nije blefer, zna to i Joe Hart...

VIDEO

Pirlo je poprilično hladnokrvan i staložen tip. Dokazao je to transferom u Juventus 2011. nakon što nije nastavio suradnju s Milanom. Svi su mislili da je 'gotov' i da zbog ozljeda neće biti onaj stari, nisu čak niti navijači Juventusa bili oduševljeni što im klub dovodi 'istrošenog' igrača.

Andrea je u Juventusu ostavio strahovito dubok trag. U pet sezona zajedno su osvojili pet naslova prvaka, jedan talijanski kup te dva superkupa. Pirlo je bio ključan faktor na travnjaku, ali i svlačionici.

VIDEO

Pamtit će se i njegove suze poslije finala Lige prvaka 2015. u Berlinu kada je Barcelona pobijedila torinski sastav 3-1... Taj se dan oprostio od ozbiljnog nogometa i otišao u MLS.

Za Italiju je u 116 utakmica zabio 13 golova, jedan i Hrvatskoj... Sjećate se, naravno.

VIDEO

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao