Obavijesti

Sport

Komentari 8

Uoči početka SP-a u vaterpolu prisjetite se kako je sve počelo

Uoči početka SP-a u vaterpolu prisjetite se kako je sve počelo
1

Hrvatski vaterpolisti bili su važna karika reprezentacije bivše države koja je dominirala na svjetskoj sceni, a naš prvi nastup na svjetskim prvenstvima bio je onaj u Rimu 1994.

VIDEO

Budimpešta je u sljedeća dva tjedna centar svjetskog vaterpola. U glavnom gradu Mađarske održava se 17. svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, a domaćin vaterpolskih natjecanja bit će otvoreni bazen, Nacionalni plivački stadion Alfréda Hajósa.

Hrvatska će u pohod na novu medalju krenuti već večeras protiv Sjedinjenih Američkih Država (18:50, HRT 2), ojačana Sandrom Suknom koji se oporavio od ozljede te će biti glavna uzdanica u pohod na našu šestu uzastopnu medalju sa svjetskih smotri (!).

Prvi nastup "barakuda" na Svjetskom prvenstvu bio je onaj u Rimu 1994. Nakon dva uzastopna zlata s Jugoslavijom, nekoliko naših velikana poput Perice Bukića i Dubravka Šimenca, pod izborničkom palicom Brune Silića, debitirali su na svjetskoj smotri godinu dana nakon što smo bili tek peti na EP-u u Velikoj Britaniji. Bila je to pomlađena reprezentacija kojoj su glavni cilj bile Olimpijske igre u Atlanti 1996. (tada smo osvojili srebro).

I tada je, kao i danas, sustav natjecanja prve faze bio jednak - četiri skupine s po četiri sastava. Hrvatska se bez problema obračunala s Australijom i Novim Zelandom, a jedini poraz pretrjpela je od Španjolaca.

U drugom dijelu križali smo se s Nizozemcima i Amerikancima s kojima također nismo imali problema, no polufinale protiv domaćina, koje je tada vodio trofejni hrvatski stručnjak Ratko Rudić, ipak je bio prevelik zalogaj za Silićeve izabranike. Talijani su pobijedili 8-5 te potom otišli do kraja protiv Španjolaca, a Hrvatska je u dramatičnom meču za broncu tijesno izgubila od Rusije nakon produžetaka 14-13.

Iako tada nije bila na tronu, Hrvatska je u svom prvom nastupu na SP-ima pokazala kako će biti dio elite. Istina, na smotrama 1998., 2001. i 2003. redovito smo zapinjali u drugoj fazi natjecanja, no potom smo šest puta uzastopce igrali najmanje polufinale i došli do (jedinog) zlata u Melbourneu 2007., bronci 2009., 2011. i 2013. te srebra u Kazanju 2015.


Hrvatska na SP-u u Budimpešti:

  • Marko Bijač, Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Maro Joković, Ivan Buljubašić, Ante Vukičević, Sandro Sukno, Andro Bušlje, Ivan Krapić, Anđelo Šetka, Xavi García i Ivan Marcelić; izbornik: Ivica Tucak

Prva faza:

  • skupina A: Brazil, Crna Gora, Kazahstan, Kanada
  • skupina B: Francuska, Australija, Italija, Mađarska
  • skupina C: Španjolska, Srbija, Grčka, Južnoafrička Republika
  • skupina D: Sjedinjene Američke Države, Japan, Hrvatska, Rusija

Prvoplasirana reprezentacija iz svake skupine izborit će četvrtfinale, a drugoplasirana i trećeplasirana razigravat će u osmini finala.

Kostur nokaut-faze (četvrtfinale):

  • A1 - C2/D3
  • B1 - C3/D2
  • C1 - A2/B3
  • D1 - A3/B2
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao