Obavijesti

Sport

Komentari 18

Utakmica stoljeća: Porto može ostati bez naslova neporažen

Utakmica stoljeća: Porto može ostati bez naslova neporažen
1

Neizvjesna utrka za naslov prvaka koju su kroz cijelu sezonu vodili Porto i Benfica potrajala je do predzadnjeg kola u koje današnji gosti ulaze s dva boda prednosti

VIDEO

Nakon neiskorištenih jedanaesteraca koji su ih stajali bodova što je dovelo do zaostatka od četiri boda za Benficom koja je neokrznuta prošla posljednje prepreke u koje su nade polagali plavo-bijeli, Sporting i Maritimo, rijetki su navijači Porta vjerovali da će ih Estoril i to na Luzu vratiti u utrku za naslov, a upravo to se dogodilo prošlog ponedjeljka kada je lanjski drugoligaš otkinuo bod i vratio Portu sudbinu u njegove ruke.

Uobičajena prepucavanja koja prethode ovakvim utakmicama nisu izostala ni ovog tjedna. Zapravo, započela su još oko utakmice Benfice i Sportinga, a nastavljena su zbog suđenja na toj utakmici. Ovog tjedna Vitor Pereira pohvalio se kako je uspio isprovocirati Benficin posrtaj s Estorilom te da zna na njihovu taktiku za ovu utakmicu na što je Jorge Jesus odgovorio da i on zna Portovu jer Porto uvijek isto igra.

- Sve što mogu reći je da su nas toliko puta otpisali, toliko su nas puta pokopali ove sezone, a u ovu utakmicu ulazimo s mogućnošću pobjede i osvajanja naslova. Ono što je za mene važno je sadašnjost, aktualni trenutak, a ne ono što je bilo rečeno ili napisano u medijima. Volim stvarnost, a ona mi govori da smo još uvijek u utrci. Stvarnost rezultata kaže mi da je Benfica još uvijek prva i da bi se ta situacija poslije ovog meča mogla promijeniti - rekao je Vitor Pereira i dodao:

- Benfica je momčad s kvalitetom i znam kako će igrati, ali neću o tome govoriti. Reći ću vam kako će moja momčad igrati. Dobro smo, jako smo motivirani i više nego spremni za ovu utakmicu. U utakmicu idemo sa svojim prepoznatljivim argumentima i identitetom.

Porto u ovu, kako su je mediji prozvali, utakmicu stoljeća ulazi bez domaćeg ligaškog poraza od listopada 2008. i sa samo jednim porazom u posljednjih 97 prvenstvenih utakmica. Dobra vijest za Zmajeve je oporavak Alexa Sandra dok zbog ozljede Maicon i Quinones nisu u konkurenciji kao ni Izmaylov zbog nepotrebno zarađenog žutog kartona u nadoknadi prošle utakmice.

Benfica u ovaj derbi ulazi s prepolovljenom, ali i dalje značajnom prednošću od dva boda jer bi joj za naslov praktički i bod bio dovoljan obzirom da u zadnjem kolu igra na svom stadionu protiv fenjeraša Moreirensea, a osim toga ima se priliku osvetiti Portu i proslaviti naslov na njegovom terenu. Ako je suditi po tradiciji, vjerojatnost za takvo nešto nije baš velika jer Benfica je u ligaškim utakmicama u Portu slavila samo dva puta od 1977. Igranje Europske lige u kojoj su dogurali do finala ostavilo je traga na fizičkoj spremnosti igrača što se posebno moglo vidjeti u završnici utakmice protiv Estorila u kojoj se većina igrača uopće nije vraćala u obranu pa je Estoril posebno nakon isključenja Carlosa Martinsa puno bliži bio pobjedi nego Benfica koja je utakmicu mogla riješiti već na samom početku kada je Lima promašio nekoliko dobrih prilika.

Na jednoj od brojnih pressica uoči derbija Jorge Jesus je kazao:

- Onaj tko ovisi o ovom rezultatu je Porto, ne mi. Naravno da želimo, ukoliko je to moguće, u utakmicu na Dragãu doći s 10 bodova prednosti što nije moguće kada imate dva rivala koji ne gube utakmice. Porto igra dobru sezonu, ali Benfica je izvrsna jer smo u tri natjecanja.

Upravo bi guranje na tri fronta Jesusa i Benficu moglo stajati naslova jer, priznao to on ili ne, Benfica je pala u posljednjim utakmicama. Najbolji pokazatelj za to je da su u tri zadnje utakmice, od kojih su dvije igrali na svom terenu, imali posjed lopte manji od protivnika što se primjerice Portu nije dogodilo u nijednoj utakmici ove sezone. Najmanji posjed lopte Porto je imao protiv Benfice u prvoj utakmice kad je posjed bio izjednačen.

Kao ni Porto tako ni Benfica nema nekih značajnih problema s izostancima pred ovu ključnu utakmicu prvenstva pa tako i cijele sezone. Nedostaje joj kartonirani Carlos Martins, a Enzo Pérez, koji je imao problema tijekom tjedna, trebao bi biti spreman što je potvrdio i Jorge Jesus. Za očekivati je da Jorge Jesus na lijevog beka umjesto propusnog Melgareja postaviti Andréa Almeidu kojeg je ove sezone već sa zadnjeg veznog prebacio na desnog beka, a nedavno i na lijevog pa bi mogao opet zaigrati na toj poziciji.

  • Primeira Liga, 29. kolo: Porto - Benfica, 21.30

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše