Obavijesti

Sport

Komentari 24

Užas! Štrajfao ga je po kacigi, a ovaj pao k'o mrtav i nije ustao

Užas! Štrajfao ga je po kacigi, a ovaj pao k'o mrtav i nije ustao
4

Cijeli sam život u boksu i vidio sam puno nokauta, ali smrt nikad. Ovo je trajalo više od pet minuta, dečko je ležao bez svijesti, oživljavali su ga, nisu ga ni dizali..., priča Kuhar nakon tragedije jordanskog boksača

VIDEO

Baš smo mi imali meč prije toga u poluteškoj kategoriji i onda sam bio dolje i gledao tu borbu, priča nam izbornik hrvatske boksačke reprezentacije Dražen Kuhar (43), koji je vodio naše borce na Svjetskom juniorskom prvenstvu u poljskom Kielceu.

I ondje svjedočio nezapamćenoj tragediji kad je amaterski boks u pitanju. Jordanski boksač Rashed Al-Swaisat (18) preminuo je u bolnici u Kielceu 11 dana nakon što je pretrpio nokaut u meču s Estoncem Antonom Vinogradovim.

Liječnici su mu pružili pomoć u ringu, nakon čega su ga operirali u bolnici i 11 dana borio se za život, no nije izdržao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dobio je udarac, ali nije to uopće izgledalo opasno. A on se srušio k'o mrtav! Liječnik ga je pokušavao oživljavati, nakon 7-8 minuta došla je Hitna pomoć i odvela ga u bolnicu - prepričava Kuhar, ali naglašava:

- Idući dan saznali smo da ima hematom u glavi, ali kad smo razgovarali s njihovim trenerima, rekli su nam da je navodno prije nego je došao na SP pretrpio potres mozga, dobio neki udarac mimo boksa. I on je praktički s potresom mozga došao na SP, riskirao je...

Dobro, pa ne podvrgavaju li se svi boksači liječnikom pregledu prije (velikih) natjecanja?

- Ne znam zašto mu liječnici nisu dali neku zabranu, vjerojatno nisu ni znali za tu nezgodu, a on im nije rekao. Svi boksači prolaze liječničku kontrolu i srca, glave, tijela, kod stomatologa..., ali može se dogoditi mimo boksa takva ozljeda i liječnik ne može znati za nju ako mu borac ne kaže. Rashed je imao službeno vaganje i liječnički pregled prije borbe, ali nije pokazivao niti ikome rekao da ga boli glava i ušao je u rizik.

Mogu li zbog tragedije ti liječnici, ali i njegovi treneri snositi sankcije?

- Mogli bi liječnici imati problema, ali pregledali su ga. Ne smatram njih krivima nego one koji su u Jordanu znali za taj događaj, da je došao s takvom ozljedom, oni ga prije svega nisu smjeli pustiti da boksa.

Kako su naši juniori doživjeli takvu tragediju kojoj su svjedočili?

- Ma u šoku su svi, cijela boksačka Hrvatska, baš ružna priča.

Koliko su boksači u ringu zaštićeni?

- Boksali su u kacigama i sudac u ringu prekida meč kad primjeti da je boksač u nokdaunu, ne dopušta nokaut. Ali, kažem, nije to bio težak udarac, više "štrajf" po kacigi, a ovaj je pao k'o mrtav! Inače, kad borac dobije težak udarac, pripišu mu mjesec do šest mjeseci zabrane aktivnosti, dok se posve ne oporavi.

U boksu ste cijelu život, pamtite li ovakav slučaj?

- Vidio sam puno nokauta, ali smrt nikad. Ovo je trajalo više od pet minuta, dečko je ležao bez svijesti, oživljavali su ga, nisu ga ni dizali... I u boksu su se mijenjala pravila kako bi se povećala sigurnost boraca, ali ovo nije došlo od čistog boksa nego od ozljede izvan ringa, od koje se nije oporavio.

Jeste li svoje borce nakon ovoga upozorili da ne kriju ozljede i zdravstvene tegobe?

- Da, baš smo jučer odradili sastanak i u klubu i na razini reprezentacije, upozorili ih da ne smiju prešutjeti takve stvari od svojih trenera. Da ja znam da je bilo koji dečko ozlijeđen, ne bih mu dao boksati pa nek' se ljuti koliko hoće! - zaključio je Kuhar, još pod dojmom tragedije kojoj je svjedočio.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu