Obavijesti

Sport

Komentari 12

Uzeli stvar u svoje ruke: Kad navijači postanu vlasnici kluba

Uzeli stvar u svoje ruke: Kad navijači postanu vlasnici kluba
12

Fanatični navijači posljednji su bastion borbe protiv komercijalizacije nogometa. Navijači Manchester Uniteda iz protesta vlasnicima su osnovali svoj klub...

VIDEO

Navijači su bili naš 12. igrač, bez njih ova pobjeda ne bi bila moguća, česte su klišejizirane zahvale nogometaša i trenera nakon utakmica.

Koliko god fraza zvučala otrcanom, često se pokazuje istinitom. Igrati pred praznim stadionom ili nošen atmosferom od 40.000 ljudi sasvim sigurno nije isto. No, predanost klubu ne čini samo 90-minutno navijanje već i aktivnosti koje graniče s fanatizmom.

Da su spremni sve učiniti za dobrobit kluba pokazali su zagriženi navijači Manchester Uniteda koji su 2005. iz protesta novom vlasniku Amerikancu Malcolmu Glazeru  osnovali vlastiti klub - FC United of Manchester.

Projekt kojim su navijači Man Uniteda pokazali protivljenje ulasku američkog kapitala i općoj komercijalizaciji nogometa pokrenuo se 1998. kad je medijski mogul Rupert Murdoch pokušao preuzeti 'vragove', ali je kupnja na kraju propala. U samo tri sezone United of Manchester skočio je iz desetog ranga engleskog nogometa u sedmi, a debitantsku sezonu obilježila je najveća posjećenost (šest tisuća gledatelja) u ne-ligaškom engleskom sustavu na stadionu Buryja.


Klub je više zaokupiran samim sobom, nego Manchester Unitedom, kritičan je Sir Alex Ferguson

Najviše pažnje privukao je u ovogodišnjem FA kupu u kojem su došli do drugog kola remizirajući u prvoj utakmici s trećeligašem Brighton & Howe Albionom. Uspjeh je tim veći što se klub financira iz džepova navijača poznatih kao 'Red Rebels' ('crveni buntovnici').

Menadžer Manchester Uniteda neobičnu inicijativu nije podržao.

- Klub je više zaokupiran samim sobom nego Manchester Unitedom.

I Beckham protiv Glazera

Borba protiv vlasnika Glazera zaoštrila se i na samom Old Traffordu početkom ove godine. Navijačko udruženje poznatije kao 'Red Knights' pojačalo je kampanju skupljanja novčanog iznosa kojim bi zaustavili američki monopol. Cilj je skupiti milijardu funti i preuzeti klub, a podršku su dobili za vrijeme susreta Lige prvaka protiv Milana u ožujku kad su navijači zeleno-žutim šalovima (boje kluba prethodnika Newton Heata) poručili da obitelj Glazer nije dobrodošla. U inicijativi se priključila i bivša zvijezda kluba David Beckham.

- Podržavam inicijativu, ali se ne želim mješati u politiku kluba.

Vlasnik Red Bulla navijačima Austrije Salzburg 'ukrao' klub

Teška sudbina zadesila je salzburšku Austriju dolaskom poduzetnika Dietricha Mateshitza u klub prije pet godina. Klubu je promijenio ime u Red Bull, grb je postao logo firme, boja dresa je postala crveno-bijela, a  cijela klupska povijest od 1933. godine je izbrisana.

Navijači su se očekivano pobunili, ali čelnike Red Bulla nisu uspjeli nagovoriti da zadrže tradicionalne ljubičasto-bijele boje kluba. Upornim 'drukerima' je zabranjen ulazak na stadion, stoga su odlučili osnovati svoj klub - reinkarnaciju Austrije Salzburg s originalnim obilježjima.

Nakon spajanja s jednim salzburškim klubom 2005. potpuno su se osamostalili godinu kasnije krenuvši od sedmog ranga austrijske lige. Sada uz brojnu navijačku podršku igraju u trećoj ligi odmjeravajući snage s Red Bullovom B-momčadi.

Liverpoolovim vlasnicima prijetili smrću

'Thanks, but no Yanks', već je poznata parola Liverpoolovih navijača usmjerena prema sada već bivšim vlasnicima, američkim bogatašima Tomu Hicksu i Georgeu Gilletu.

Kao i u slučaju Manchester Uniteda, navijači 'redsa' 2007. su 'na nož' dočekali dolazak Amerikanaca u klub. Nakon osvajanja Lige prvaka i FA kupa, Hicks i Gillet su obećavali 'brda i doline'.  No, jedino što su ostavili bila su debela dugovanja, novi stadion u Stanley Parku ostao je samo mrtvo slovo na papiru, a od trofeja ni 't'. Rafa Benitez dobivao je 'na kapaljku' novac za pojačanja, a Gerrard i Torres prijetili su odlaskom. Navijači s 'Kopa' odlučili su skupiti 500 milijuna funti i preuzeti klub, no protiv obitelji Glazer nisu imali šanse.

Pop... mi ga, idi u pakao! Gadiš mi se, poručio je sin vlasnika Liverpoola nezadovoljnom navijaču

Javni sukob Amera s Benitezom samo dan nakon 19. godišnjice tragediju na Hillsboroughu kap je koja je prelila čašu navijača. Ameri su počeli dobivati prijetnje smrću.

- Pop... mi ga, idi u pakao! Gadiš mi se - poručio je Hicksov sin, član klupskog odbora Liverpoolovom navijaču koji je e-mailom izrazio zabrinutost za stanje u klubu. Sreći navijača nije bilo kraja kad je američki dvojac bio prisiljen prodati klub ovog listopada konzorciju NESV.

- Nešto je pošlo krivo u mom odnosu s navijačima. Žalostan sam zbog toga - rekao je Hicks nakon prodaje kluba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika