Sport

Komentari 10

Uzeo je broj 67 zbog klinaca iz kvarta i ušao u povijest NBA-a

Uzeo je broj 67 zbog klinaca iz kvarta i ušao u povijest NBA-a

Taj Gibson (32), dugogodišnji krilni centar Chicago Bullsa, ove će sezone igrati za Minnesota Timberwolvese u dresu s brojem 67, kojeg nitko nikad u povijesti lige nije nosio. Ima i razlog...

Analize kažu da je najuspješniji broj u povijesti NBA lige 33, odmah iza njega 32 pa 34. Ne biste vjerovali, te analize kažu da je broj 23, kojeg je nekad nosio Jordan, a danas LeBron, tek četvrti na listi, ispred brojeva 24, 21, 6, 1, 3 i 22, koji kompletiraju Top 10 brojeva s najviše uspjeha u NBA-u. To su, pretpostavljate, i brojevi koje igrači najčešće biraju, a druga strana medalje su oni brojevi koje - nitko ne želi. A ima i takvih, usamljenih i napuštenih, koje nitko ni ne pogleda... Teško je sa sigurnošću reći da ih baš niti jedan igrač nikad nije nosio, ali dostupni izvori kažu da niti jedan NBA igrač nikad nije izabrao brojeve 58, 59, 63, 64, 74, 75, 78, 79, 80, 81, 82, 87, 95 i 97.

Donedavno je na toj listi bio i broj 67. Više nije, i to zahvaljujući novom igraču Minnesote Taju Gibsonu. Čak osam godina proveo je u dresu Chicago Bullsa s brojem 22 - da, dobro ste primjetili, onim koji zatvara Top 10 najuspješnijih - isti broj nastavio je nositi i tijekom kratke epizode u Oklahoma City Thunderu, a sad je došao u Minnesotu. I morao potražiti novo rješenje, budući da je broj 22 na dresu klupske zvijezde Andrewa Wigginsa. U potrazi za novim brojem došao je do 67...

- Zašto? Fort Greene! - samo je dvije riječi objašnjenja ponudio Gibson, na tome mislio i ostati, ali ipak je ponudio nastavak:

- Fort Greene, Brooklyn. Fort Greene projects, Brooklyn. To je sve što morate znati. Svi iz moga kvarta znaju što to znači. To mi je jedino važno - emotivno je objašnjavao Gibson.

Naravno da američki kolege nisu željeli na tome ostati, ispitivanje je krenulo dalje, pa su ubrzo stigli i odgovori. Odnosno, nešto temeljitija objašnjenja. Odrastao je u Brooklynu, a tijekom ljeta bio je u starom kvartu, u kojem postoji i "P.S. 67, Charles A. Dorsey School". U prijevodu, lokalna osnovna škola nosi taj broj u nazivu.

- Krenula je priča o tom broju s ljudima iz mog staroga kvarta, pitali su me koji su broj uzeti. A onda sam ja njih pitao: 'Što vi mislite, koji broj bih trebao uzeti?' Gotovo u glas su rekli: '67!' I kad su to rekli, vidio sam im smiješak na licu. U prvi trenutak sam pomislio da je bez veze broj, nije mi se baš svidio, ali onda sam razmislio i rekao 'zašto ne'. Ako oni to žele, zašto ne? Uostalom, to je samo broj. Nije loše nositi simbol svoga kvarta, zar ne? - govorio je Gibson objašnjavajući izbor novoga broja.

Dodao je i kako se nada da će ovim simboličnim doprinosom zajednici možda i izazvati interes djece iz njegova kvarta da se više bave sportom, košarkom...

- Radim to zbog djece, zbog zajednice. Želim da svi ti ljudi, kad vide broj na mome dresu, pomisle da je sve moguće, unatoč svim poteškoćama koje imaju u životu. Samo idi naprijed, vjeruj u sebe i ispunjavaj svoje snove - održao je Gibson i kratak motivacijski govor za svoje sumještane.

Najčitaniji članci