Obavijesti

Sport

Komentari 16

Aco: Četvorici sam ponudio da budu izbornici, svi su me odbili! A njega ne mogu baciti i spržiti

Aco: Četvorici sam ponudio da budu izbornici, svi su me odbili! A njega ne mogu baciti i spržiti
4

Miličić, Gjergja, Spahija i Golemac nisu htjeli, a ja sebe ne vidim u toj ulozi, otkrio je Aco i naglasio: 'Bogdanović je na cijelom EP-u imao jedan jedini izrađen šut za tricu! A Cibona još ne zna ulazi li u sezonu'

VIDEO

Stojko Vranković dao je ostavku u zrakoplovu na povratku iz Berlina, Damir Mulaomerović još ranije, odmah nakon poraza od Finske u osmini finala Eurobasketa. Stručni savjet još je prije EP-a rasformiran, kako bi se uklonile sve prepreke za naturaliziranje Jaleena Smitha.

Pokretanje videa...

Hrvatski navijači u Ljubljani 00:50

Hrvatska je košarka nakon još jednog velikog natjecanja bez iskoraka ostala gotovo obezglavljena. A za pet tjedana očekuje je nastavak pretkvalifikacija za EP 2025. Suparnici su hit Eurobasketa Poljska i Austrija, naši su otvorili skupinu s dvije pobjede, ali sad više neće biti NBA igrača.

U takvoj situaciji vrućeg se krumpira primio Aleksandar Petrović (63), HKS ga je imenovao sportskim direktorom, a Aco je odlučio stati pred javnost i objasniti plan spasa hrvatske košarke.

Jurica Golemac javno je rekao da je odbio Acin poziv da bude izbornik...

- Prošli utorak kontaktirao sam četiri najbolje opcije za mjesto izbornika Hrvatske. Bilo mi je bitno da ih dobijem u istom vremenskom periodu i uspjelo mi je to. Igor Miličić (46) je vruća roba, ima važeći ugovor do kraja 2023., uz želju da ga produže do 2024. te nije realna opcija. S druge strane, Dario Gjergja (45) je napravio sjajan posao s Belgijom, jedini srušio Španjolsku. Ali u sjajnoj je poziciji da izbori Svjetsko prvenstvo. Nismo u situaciji pijanog milijardera da ćemo razbiti ugovor s pola milijuna eura. To su stvari koje su realne. Ali da ne bi bilo šumova u eteru išao sam razjasniti situaciju. U ovom trenutku nemoguće je da njih računati - objasnio je sportski direktor HKS-a.

- Nazvao sam praktički istovremeno mog dragog sugrađanina Nevena Spahiju (59) i ponudio mu hoće li kratkoročno, dugoročno, biraj, kako god. Nažalost, on ima druge planove i realizirat će ih uskoro. Ostao je na kraju Jurica Golemac (45), bio sam kod njega u Ljubljani. Vidio sam zainteresiranost, ali u ovom trenutku kao trener koji skuplja iskustvo i u najboljim je godinama ne može raditi dva projekta. Nemoguće je bilo pronaći rješenje ovog trenutka.

- Uzeo sam time-out do 10. listopada kad ću imati jasniju situaciju što i kako dalje, ići u trajnu potragu ili privremena rješenja. Moram prelomiti u razgovorima s vodećim ljudima HKS-a kojim putem krenuti. Imam naznaka kvalitetnog, vrhunskog rješenja ako govorimo o lipnju. E sad, moram donijeti prijedlog. Ispratiti ova dva prozora i onda po završetku dobiti čovjeka koji bi sljedećih pet godina biti izbornik ili nastaviti tražiti čovjeka, ali uzimam time-out, najkasnije do 10. listopada imat ćete odluku kojim putem predlažem da se krene. Gdje više naginjem? Apsolutno sam za to da se pronađe za duži niz godina perfektno rješenje. Previše smo trenera spržili. Sad kad imamo vremena moramo postaviti stvari na pravi način. Možda ću predložiti kratkoročno rješenje, a da konačno rješenje po sve nas bude po završetku sezone.

'Ne razmišljam o tome da ja budem izbornik, ali...'

Dobro, zašto sami ne povedete momčad u utakmicama u studenom?

- Nisam u situaciji da sam sebe predlažem. U ovom trenutku ne razmišljam o tome, nisam se spremao za tu opciju, ali vidjet ćemo. Poslao sam jednom treneru, neću ga spominjati, ponudio sam takav vid suradnje. Ali logično je da gleda dugoročno i kaže da je problematično jer može nestati s košarkaške mape. Situacija je izvjesna, a jeste li vi za kvalitetno konačno rješenje ili partikularno? Biste li konačno, kvalitetno rješenje na pet godina i dovesti hrvatsku košarku u mirne vode ili donositi odluku naprečac?

- Ivan Rudež (42)? Ne mogu u ovom trenutku čovjeka baciti u to i spržiti ga. Nemam nikakvih problema komunicirati, neće tu biti zakulisnih radnji. Poslat ću 10.10. preko HKS-a prijedlog u kojem smjeru vidim situaciju dalje, a upravni odbor na čelu s predsjednikom odlučit će kako dalje.

Hoće li izbornik biti profesionalac?

- Nadamo se da će biti, ali moramo vidjeti. Možda će prozori biti koordinirani pa će postojati veća mogućnost da ne budu profesionalci, očekujem promjene kroz iduće ljeto - rekao je Joke Vranković (53), glavni tajnik HKS-a.

- Nemam problema s tim da izbornik radi u klubu. Pa vi nemate dvije godine praktički posla preko godine. Ako je on vezan za klub, ja nisam, mogu umjesto njega napraviti sve. Stavio sam 24 imena po kriterijima koje sam govorio, pit bull u obrani, s vremenskim aspektom od tri godine. Na Europskom prvenstvu 2025. bit ćemo kompetentni. Matković, Prkačin, Branković, Rudan, Drežnjak, Bender, Ivšić, Buljan... Stavimo ih u kontekst tri godine. Imamo dobar materijal. Čini se da smo dodirnuli dno, ali kad sam pogledao popis... Neću kriti, interes nam je riješiti u studenom, prvi smo i u kvalifikacijama. To je dobar cilj za ovu reprezentaciju.

'Prošlo je vrijeme igranja jedan na pet poput dinosaura'

Govorio je o idućim utakmicama pretkvalifikacija za EP.

- Danas nam je Fiba poslala pojašnjenje i to što je Poljska organizator Eurobasketa Hrvatskoj ništa ne pomaže. Hrvatska treba biti prva u skupini. Ako bude druga, to joj ne znači ništa jer mora ići u dodatne kvalifikacije. Mora se sve koncentrirati da dobijemo Poljsku i Austriju i da se kroz taj prozor direktno plasiramo u kvalifikacije i da za radno ljeto 2024. dobijemo mogućnost igranja predolimpijskog turnira za Igre u Parizu. Puno više nego što smo u startu očekivali sad vrijede ovi prozori. To govore koliko će biti ozbiljna situacija u studenom.

Kako Hrvatska može na Olimpijske igre u Pariz?

- Ako budemo prvi u ovoj pretkvalifikacijskoj skupini, idemo u prvi krug kvalifikacija za OI. Međutim, i ja sam s Brazilom to iskusio, a i u Hrvatskoj znamo koliko je teško proći te kvalifikacije za OI. No to nam je važno i zbog programa u ljeto 2024. - pojasnio je Aco pa nastavio svoj plan i program:

- Hrvatska će se plasirati na EP 2025., to uopće ne dvojim, ali moramo znati kojim putem idemo i dobro je da imamo tri godine da se vratimo u korito prepoznatljivosti i počnemo funkcionirati kao kao moderne reprezentacije, a to je kroz sljedeće korake. Defenzivna prepoznatljivost, Hrvatska to mora imati. Sve reprezentacije koje su se na EP-u branile kroz duboko zoniranje, bile su osuđene na propast. Ako mi to ne profiliramo u tri godine, branjenje picka na kvalitetan način, nećemo se uspjeti vratiti na kompetitivan rezultat. Od toga trebamo početi.

Drugi je korak, nastavio je:

- Početnih 4, 5, 6 sekundi od ulaska u posjed su najvažniji i moramo imati igrače koji su spremni igrati gore-dolje u tom ritmu. Sve se rješava u tim prvim sekundama napada i tu nam trebaju tjelesno spremni igrači. Treće je igra iznad obruča, moramo se okrenuti igračima koji to mogu igrati. Poput Mavre i Matkovića u nekoliko navrata na Eurobasketu.

Još je jednim primjerom ukazao na završeni Eurobasket:

- Poput dinosaura, prošlo je vrijeme igranja jedan na pet. Sve reprezentacije igraju s dva, tri, četiri dodavanja, prebacuju loptu s jedne na drugu stranu. Sve reprezentacije koje su imale megazvijezde iz NBA-a zbog taktičkih postavki udarile su u zid.

I peti je Acin postulat:

- Španjolska i Scariolo postavili su kriterije koje se za tri godine puno reprezentacije primjenjivati. Moramo biti spremni za alternativne obrane.

- Ovaj period će trajati pet, šest godina, bez euforije i depresije. Nakon osam, devet mjeseci želim odabrati tri-četiri talentirana hrvatska trenera, koji za pet-šest godina ulaze u fokus. Dozvolit ću si da budem s tim trenerima na treningu, da razgovaram s njima, da im osiguram NBA ljetne lige kao nagradu za kvalitetan rad i mogućnost napretka. 

'Želim knjigu o školi košarke do kraja iduće godine'

- Želim u svakoj kategoriji, od 12 do 16 godina, želim napraviti listu broj jedan, broj dva, broj tri koji su najbolji i ponuditi tim trenerima da vode reprezentaciju. Tko radi s U-14 i radi kvalitetan posao, on treba voditi reprezentaciju. Tu se izuzima U-20, to su seniori i to treba moderirati jedan od trojice, četvorice trenera koji su kandidati za budućeg izbornika - rekao je Petrović i dodao:

- Mi trebamo učiti od boljih. Do kraja 2023. godine želim imati knjigu o hrvatskoj školi košarke, kao što ima nogomet, gdje bismo pomogli trenerima što trebaju raditi s klincima do 12, do 14 godina i sve do U-20 uzrasta, i postavili vertikalu. To se vidi po Španjolskoj, svi igraju isto po izborniku i struci. Tu bi bile i vježbe, treninzi i koji segmenti u kojoj kategoriji. Ne možemo 14-godišnjake opteretiti pick igrom, važno je raditi na tehnici, a dodatno će dobivati u sljedećem uzrastu. Moramo učiti od boljih.

Tu će mu, rekao je, pomoći Neven Spahija i Ivan Rudež.

- Spahija zna puno o tome, a Rudež je istu stvario radio za Slovački košarkaški savez. Također, razgovarat ću s Davorom Matkovićem, koji je 20 godina dio španjolskog sustava, radio je u Realu i Malagi te zna puno o tome. Strašno je bitno pripremiti radna ljeta. U startu sam mislio napraviti isto što je Stojko privatnim aranžmanima osigurao hrvatskoj reprezentaciji da bude na Ljetnoj ligi. Ali shvatio sam da je puno bolje napraviti bazni kamp 10 dana, potom otići na noge reprezentacijama koje su se plasirale na SP. One su svjetski vrh, a mi ćemo im poslati mailove da smo spremni odigrati četiri, pet utakmica da vidimo gdje smo u ljeto 2023. - dodao je.

Putovat će po Hrvatskoj i Europi gledati hrvatske talente i postojeće reprezentativce. O Smithu će, kaže, razgovarati s njegovim klubom Albom, kao i Hezonjinim Real Madridom kako bi mogli biti na utakmici protiv Poljske u studenom.

- Ljetos smo raspustili Stručni savjet za mušku košarku, a ovo je kontinuitet djelovanja. Trebaju nam određene promjene, a sportski će direktor skrbiti i o mlađim uzrastima. Treba nam progresivan čovjek, velike energije i iskustva, zato je Aco rješenje - rekao je Vranković, a Aco je dodao:

- Kad je sve u rukama jednog čovjeka, operativniji sam i brži. Idem na Split - Škrljevo, ma u Megu, gdje su naša dva kvalitetna igrača Branković i Rudan, pa do Bendera i Prkačina u Španjolsku, blizu je i Toni Nakić, pa ću na utakmici Barcelona - Real razgovarati s Hezonjom pa u Berlin upoznati Smitha. Uz dobru volju klibova, barem jedan od njih mogao bi nam biti na raspolaganju za utakmicu s Poljacima u studenom.

I Petrović i Vranković uvjereni su da će se suludo stanje u svjetskoj košarci, gdje se praktički istovremeno igraju utakmice Eurolige i kvalifikacija za EP ili SP, ubrzo normalizirati, da će se Fiba i Uleb dogovoriti.

- I naši bi klubovi trebali igrati u europskim natjecanjima i vjerujem da će biti u boljem stanju. Evo, u petak treba početi sezona utakmicom Splita i Cibone, a ne znamo hoće li Cibona igrati, mora platiti dug. Jako mi je važno da imamo Matkovića i Gnjidića u sjajnom klupskom procesu, kao i Brankovića i Rudana,  Prkačina u Gironi, Bender se spustio iz NBA lige natrag u ridnik i igra po 30 minuta...

Osvrnuo se još malo na Hrvatsku na EP-u:

- Mi smo prije 30 godina svi bili fantastični dodavači, ali moraš imati ljude koji rade prednost u igri. Evo, Bogdanović je sjajan šuter, a koliko je na Eurobasketu imao trica kao što ima u NBA klubu, s pola sekunde i dva metra prednosti? Jednu! Jednu u šest utakmica.

Pohvalio je U-20 reprezentaciju i izbornika Ivana Tomasa i rekao da će ta funkcija biti ulaznica za stožer A vrste.

- Znam kako sam ja postao trener i žao mi je što Mirko Novosel prije 30 godina nije napravio više trenera poput mene. Prvi put imam 'i nož i škare' da mogu sugerirati, predlagati, dolaziti na treninge i trenerima govoriti što rade sjajno, a što ne valja, pa oni ako žele prihvatiti...

Sportski će direktor imati podjednake ovlasti kao što je imao Stručni savjet, Aco je potpisao neodređeni ugovor sa savezom, ali činjenica je da od ovog ljeta u hrvatskoj košarci više nisu Kukoč, Rađa i Stojko Vranković.

- I neke jače reprezentacije imale su isti ili lošiji rezultat od nas pa nisu radili takve promjene. Pitanje je jesmo li potrošili ljude i jesmo li trebali. No, HKS je 2016. bio pred bankrotom, a sad izlazimo s nikad jačom podrškom kubovima i trudili smo se oko novog Zakona o sportu. A Stojko će ostati s nama, iako više nije predsjednik - rekao je Josip Vranković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom
Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede
DVOMETRAŠ IZ NOVE BILE

Doznajemo: Ništa od Hrvatske, stoper Rijeke igrat će za susjede

Prema Transfermarktu vrijedi 600.000 eura. Sergej Barbarez, novi izbornik BiH, pozvat će ga za prijateljske utakmice s Engleskom i Italijom u lipnju